Икономисти прогнозират инфлацията да продължи 6-7 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10305309 Икономисти прогнозират инфлацията да продължи 6-7 месеца Икономисти прогнозират инфлацията да продължи 6-7 месеца www.24chasa.bg
Храните непрекъснато поскъпват.
Храните непрекъснато поскъпват.

„Няма как да изпреварим Румъния по доходи за един месец просто защото има някаква разлика в инфлацията. Брутният вътрешен продукт на Румъния е с около 20% повече от нашия”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” финансистът Любомир Дацов. Ние сме около половината в ЕС, а не - около една трета, това няма как да се стопи. Нямаме особен повод за национална гордост, каза още той.

„Рекордна инфлация няма. През 2006, 2007 и 2008 са годините с най-висока инфлация. Тогава тя беше около 10%. Тогава тя беше заради много високия растеж. Източниците на този процес са различни и пораженията върху икономическата система са различни”, обясни Дацов.

„Сегашният произход на инфлацията е външен, защото идва от проблеми, които не са в страната. За съжаление този път тя ще продължи по-дълго – 6-7 месеца”, добави Дацов. Възстановяването на веригите за доставки иска време. Според него влияе фактът на цялостната икономическа трансформация в света.

Инфлация не се бори с предварително индексиране, каза Дацов. 

„Намираме се в много деликатна ситуацията. Имаме инфлация, генерирана при предлагането, а не при търсенето. При нея се реагира по-трудно”, добави икономистът Владимир Сиркаров. Инфлацията е изключително деструктивна за хората с по-ниски и фиксирани доходи, посочи той. За съжаление тази тенденция ще продължи и дори ще се ускори до края на годината, смята Сиркаров.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българският премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, Турция и Сърбия (от ляво на дясно) присъстват на церемония за официалното пускане на газопровода “Турски поток” през януари 2020 г.

Защо Путин не може да спре газа за България - тук държим кранчето на още 5 държави (Графика)

И цената на пшеницата върви нагоре

И цената на пшеницата върви нагоре

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани

Ще стане ли емирът на Катар газовият спасител за Европа?

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Николай Събев

В три дни транспортният министър се среща с колегите си от Северна Македония, Турция и Румъния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber