Правителството обявява днес мерки, за да спре поскъпване на тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/10304055 Правителството обявява днес мерки, за да спре поскъпване на тока Правителството обявява днес мерки, за да спре поскъпване на тока www.24chasa.bg
Работодатели и синдикати излязоха на протест във вторник срещу високите цени на тока. 
СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Работодатели и синдикати излязоха на протест във вторник срещу високите цени на тока. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Имало съгласие за незабавни компенсации за бизнеса от свръх печалбата на АЕЦ-а

Правителството ще обяви нови мерки след заседанието си днес, с които да се направи опит да спре поскъпването на тока. На него ще се приеме и позицията, която ще защитава президентът Румен Радев на Съвета на ЕС, който е в петък.

Това стана ясно след среща на представители на бизнеса и синдикатите в Министерския съвет с енергийния министър Андрей Живков, шефа на БЕХ Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов. По-късно се включил и вицепремиерът Гълъб Донев. Премиерът и финансовият министър са отсъствали.

Вицепремиерът, енергийният министър и другите присъстващи уверили, че мерките, които предлагат работодатели и синдикати, ще се обсъдят.

“Съгласихме се, че са необходими финансови компенсации незабавно за небитовите потребители за надвзетото дотук от енергийните дружества. Това да бъде със задна дата - от август, докато влязат мерки, които да нормализират цените на тока”, каза Васил Велев - ротационен председател на асоциацията на работодателите.

Той даде пример, че за вторник цената на свободния пазар е била 482 лв. на мегаватчас, а себестойността на тока от АЕЦ “Козлодуй” е 55 лв. Това правело 876% печалба.

Ако средната цена за октомври на свободния пазар е 368 лв. за мегаватчас, вадим прогнозната на КЕВР от 1 юли, която е 119 лв., и се получават 249 лв. Ние искаме

75% от тази

надплатена

сума да се

върне на 600

хил. небитови

клиенти,

което е 187 лв. за мегаватчас, посочи Велев.

За бъдещо време са предложени два варианта. Първият е всичките нестопански потребители да минат на доставчик от последна инстанция.

Вторият вариант е таксата “задължения към обществото”, която сега е 7-8 лв., да стане отрицателна, примерно да е минус 200 лева, а парите да ги плаща фондът “Сигурност на електроенергийната система”.

Преди срещата в Министерския съвет стотици работници от различни предприятия

излязоха

на протест

и блокираха центъра на София за часове. “Няма да позволим електроенергията да изяде заплатите ни и работните ни места. Искаме компенсации”, скандираха работници и работодатели пред сградата на правителството.

На плакати пишеше: “Рестото върнете. Токът намалете!”. Профсъюзи и бизнес поискаха компенсации за скъпия ток. В протеста не се включи КРИБ, от конфедерацията преди дни заявиха, че няма да протестират, докато водят преговори с правителството.

“Немам нерви” на рокаджийката Милена звучеше на столичния бул. “Дондуков”, докато в сградата на правителството влизаха отиващите на преговори представители на работодателите и синдикатите.

Преди това Мария Минчева от БСК посочи, че мястото на работодателите не е на площада, необичайната ситуация събрала заедно синдикати и бизнес. Тя заяви, че много фирми се борят да оцелеят след коронакризата, а сега трябвало да се справят и с ценовия шок с тока. Бизнесът бил наясно, че проблеми, трупани с години, не могат да се решат с вълшебна пръчка, а се налага се да се вземат в сложна обстановка.

“Зелената сделка чука на вратата ни, а ние сме по пижама, трием очи и се разбуждаме”, онагледи тя политиката от последните години.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че бизнес и синдикати искат от близо месец няколко действия. Едното е компенсация в размер на 75% от разликата в прогнозната цена, определена от КЕВР, и тази на свободния пазар. Парите можели да дойдат от свръхпечалбата на енергийните дружества или от бюджета.

Друга мярка е механизъм за поносима цена на тока. Формулата е била дадена от синдикатите на правителството - всички бизнеси временно да минат към доставчик от последна инстанция, токът да се купува от НЕК с малка печалба. Така цената ще падне и всички ще си отдъхнем, каза лидерът на синдиката.

Третата мярка е

компенсация

на всички

работещи за

по-високите

цени на стоки

и услуги,

инфлацията вече била 5%. А се очаква поскъпване на ток и парно с 20-30% от 1 януари, каза Димитров.

200 000 училища, болници, културни институции, ВиК дружества, железниците и градският транспорт, който е на ток, също са в затруднено положение и всичко това стига до нашия джоб, посочиха още от синдикатите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес


НИКОЛАЙ ПАВЛОВ

Уволниха целия борд на "Булгаргаз" в петък в 17,30 ч

Родните оранжерийни зеленчуци станаха непродаваеми

Истерични цени на това, което ядем всеки ден. И на горивата (Графика)

Сградата на Българската народна банка

Плащаме над 100 000 лв. на ден през смартфони и часовници

Димитър Радев е магистър по “Финанси и кредит” от УНСС, специализирал е в университета в Джорджтаун и в Института по външни отношения във Вашингтон. Голяма част от кариерата му минава в МВФ. Бил е зам.-министър на финансите в 6 поредни правителства, заемал е различни експертни длъжности в министерствата на финансите и икономиката.

Потребителските заеми леко поскъпват, ипотеките остават евтини

Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Вдигането на осигурителния доход не е проблем за никой бизнес

 Бизнес организациите  - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ. написаха отворено писмо до финансовия министър Асен Василев.

Работодателите искат извинение от Асен Василев, нарекъл ги "некадърни"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber