Горят всички, които се топлят с дърва и пелети - няма ги, а цените им “златни”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10304051 Горят всички, които се топлят с дърва и пелети - няма ги, а цените им “златни” Горят всички, които се топлят с дърва и пелети - няма ги, а цените им “златни” www.24chasa.bg
Хора чакат по списъци, за да си купят дърва, въпреки че и те поскъпнаха.

Складовете в цялата страна са празни - никой не казва

кога ще има зареждане, защото не се знае колко

ще струват - от месец май досега увеличението е с 300%

Много фабрики са в престой, други предпочитат

да изнасят заради по-голяма печалба

Търговци предлагат да се забрани износът на дървесина

и винят дървената мафия за дефицита и спекулата

Дърва и пелети няма - складовете в цялата държава са празни, десетки фабрики спряха, а цените скачат всеки ден.

Дефицитът се породил от лошото време - заради дъждовете извозването на дървесината от сечищата е трудно. Другата причина е истински взрив на търсенето. Хората са уплашени, че след Нова година цената на тока драстично ще скочи, и се запасяват с твърди горива.

Домакинствата, ползващи дърва за отопление, са 1 899 226 от близо общо 3 млн. у нас, а 1 244 068 се отопляват само на дърва. За един сезон средно се харчат по 8 кубика. Това означава, че една зима се използват около 6,5 млн. кубика, от които половината идват от държавните гори.

Най-бедната част от българите предпочита дървата. Търговци обявяват двоен скок на кубик. На спешна среща на 6-те горски стопанства при земеделския министър Христо Бозуков обаче се говореше, че кубик дърва може да се закупи до 47 лева, както е било през 2021 г. , а ако сам си отсечеш - максимум 22 лева. Горските успокояват, че ще има дърва за всички, но трябва да се закупуват от тях. (Виж долу).

Реалността обаче е малко по-различна.

Във вторник в складовете на “Топливо” в София предупредиха, че няма дърва и пелети и не знаят нито кога ще дойдат, нито на какви цени ще бъдат. На борсите за дърва във Варна например един кубик е 110 лева, като се очаква поскъпване. Ако се поръчат нарязани и нацепени от борса или склад, излиза доста по-сериозно в сравнение с горските стопанства, където цената за Варна и Добрич е 47 лева без включен транспорт.

В Пловдив повечето складове за дърва са празни. Там, където има, ги продават по списък и с предварителна заявка. Цената на кубик е 120 лева.

Няма дърва за огрев и в Пазарджик и така е от седмица. При търговците има списъци със заявки, които не са изпълнени. Цената варира от 105 до 120 лв. за кубик.

И в Смолян, където 70% от домакинствата се отопляват на дърва, има недостиг. На свободния пазар цената на кубик иглолистна дървесина е между 50 и 60 лв., а на широколистната - около 90 лв.

Няма дърва за огрев, защото дървесината отива при големите фирми, заяви търговка от Дебелец. Във Великотърновско цената на кубик е стигнала до 150 лв., а заявките се разсрочват за месец.

В Благоевград най-много се търсят широколистни видове - дъб и бук, които се продават за 100 лв. кубикът, но ако са нарязани, цената скача с още 20 лв. Фирмите, които са складирали дърва в града, предлагат като бонус безплатен транспорт. В склада на горското стопанство широколистните дърва са около 90 лв. за кубик, но не са нарязани. Нарязаните и нацепени са с 10 лв. по-скъпи. Иглолистните нарязани струват 70 лв., а ненарязаните са 63 лв.

В други горски стопанства в региона не се предлагат нарязани и нацепени дърва. Купувачите трябва да платят разходите за транспорт, товарене и разтоварване. Така се стига до 100 лв. за кубик.

Още по-драстични са скокът и липсата на пелети. Това екоотопление в последните години е предпочитано от хиляди семейства.

Голямата изненада е, че през май тон от тях е струвал 370 лева. С днешна дата цената варира от 670 лева до космическите 940 лева. Анализът на търговците показва, че само за 5 месеца има близо 300 процента увеличение на пелетите.

Скокът е започнал в края на август и днес ситуацията е повече от драматична.

Част от търговците са спрели да купуват от български предприятия заради космическото поскъпване. Производители се оплакват, че дървесината също се е увеличила - 250 лв. на тон, но имало голям недостиг.

Търговци са потърсили изход, като

внасят украински

пелети, които

обаче също

вдигат цената

за българския пазар. Налични в момента пелети могат да се намерят от малки производители, предимно от слънчогледови люспи и пакетирани в огромни чували, побиращи около тон, търгуват се за 450 лв. Около средата на ноември се очакват и пакети от 15 кг.

На места без чакане се намират румънски пелети, които струват 750 лв. за тон.

Собственик на фирма с голям склад в София обясни, че във вторник е дошъл един камион с пелети, но са свършили за минути. Той е от тези, които не купуват вече български заради цената от 940 лв. за тон. Преди вземал от Троян и Копривщица, но фабриките там сега били затворени. От 100 фирми у нас няма от коя да купиш, оплаква се търговецът.

Малки цехове за пелети признават, че нямат достатъчно суровина за производство заради неритмичния дърводобив.

В Монтана почти двойно са поскъпнали пелетите. При първоначална цена от 350 до 400 лв. за тон сега се продават по 600 лв. Освен това ги няма, търговците правят списъци на желаещите и се чака по месец.

“Всичко, което произвеждаме, е записано до януари”, казва собственик на цех за пелети в село Козаревец. Цената е 420 лв. за тон. Ползватели на котли на пелети се спасяват със слънчогледови, но те са по-нискокалорични.

Много фабрики в страната са затворили, а тези, които имат някакви количества, предпочитат да ги изнасят в чужбина заради по-високите печалби, коментират в бранша.

“Горската мафия убива пазара. Между фабриките за пелети върви надцакване кой ще даде повече пари на производителите на дървесина и тя се кара при този, който плати най-много”, обясни Кирил Кокошаров, оторизиран представител на старозагорска фабрика. Тя също е в престой. Затова и Кокошаров

предлага

временно да се

забрани износът

на дървен

материал,

да се вдигне забраната за сеч и да се обособят места, където може да се реже дървесина. “Иначе стотици фирми в бранша са обречени на фалит”, смята той. Третият начин да се възобнови производството е да започне внос на дървесина.

“Доста фирми се опитват да намалят разходите, като пробват да преминат на пелетни котли, но пелети в момента просто няма”, твърди Вълчо Константинов, който държи склад за дърва и пелети. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от БГ Следа

Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват от Света гора

Невиждани мощи на светите братя Кирил и Методий идват от Света гора

Митрополит Николай освети новия офис на владиката Антоний в Берлин (Видео)

Митрополит Николай освети новия офис на владиката Антоний в Берлин (Видео)

По 1 млн. лева на ден теглили от банкомати и пазарували украинците в България

По 1 млн. лева на ден теглили от банкомати и пазарували украинците в България

Марин Тодоров с талантливата си дъщеря Крисия

Таткото на Крисия почина от инфаркт

Гинка Върбакова

Гинка Върбакова, която не успя да купи ЧЕЗ, построи голям соларен парк от 57 мегавата, проектът е за 150

Как да се поздравяваме за Великден, без да се излагаме

Как да се поздравяваме за Великден, без да се излагаме

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave