Инфлацията удари 9-годишен рекорд, дизелът – 3-годишен

https://www.24chasa.bg/novini/article/10300424 Инфлацията удари 9-годишен рекорд, дизелът – 3-годишен Инфлацията удари 9-годишен рекорд, дизелът – 3-годишен www.24chasa.bg
Прогнозата показва, че основните хранителни стоки ще поскъпнат с още 7% до края на годината.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Прогнозата показва, че основните хранителни стоки ще поскъпнат с още 7% до края на годината. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

4,8% поскъпване спрямо 12 месеца назад в България не е имало от  септември 2012 г. насам, когато икономиката се възстановяваше от световната криза

През септември годишната инфлация в България рязко подскочи и от 3,7%, колкото беше през август, стана 4,8%, съобщи в понеделник НСИ.

На практика това е 9-годишен рекорд: за последен път годишна инфлация от 4,9% у нас бе отбелязана през септември 2012 г. Тогава бе започнало първото възстановяване на икономиката след голямата финансова криза и за един кратък период от няколко месеца - от края на лятото на 2012 г. до зимата, годишната инфлация се движеше между 3,5 и 4,9%. После обаче индексите се успокоиха и толкова голямо нарастване на цените на годишна база не се наблюдаваше до пандемията.

В момента са надвишени

всички възможни прогнози на наши

и чужди банки и институции

за инфлацията. Последните актуализирани прогнози на БНБ, Министерството на финансите, Европейската комисия, Световната банка и МВФ сочеха максимум 3,5-3,7% годишна инфлация в България до края на годината.

Хипотетично това все още е възможно да се случи, тъй като месечното нарастване на цените през септември спрямо август е само 0,4%, докато предния месец беше 0,8%, а се движеше около този процент и през предишните месеци.

В основата на инфлацията отново стоят горивата

и свързаните с тях транспортни разходи,

както и поскъпването на режийните разходи за жилището, т.е. сметките за ток, вода, парно, газ. От миналия месец към разходите за жилищата НСИ включва и самите цени на имотите и се оказва, че от миналия септември досега тази група разходи са се повишили с 5,9%.

Като цяло цените на храните и на безалкохолните напитки са се повишили с 4,4% за последната година, а на сметките в заведенията за обществено хранене - с 4,2%.

В понеделник председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов каза по БНР, че допуска основните храни да поскъпнат с още 7% до края на годината. Въпреки по-високите цени на основните енергийни суровини обаче според него не може да се стигне до рязък скок на цените най-вече заради силно конкурентния пазар и свитото потребление.

“От основните храни

само при олиото

имаме някакво

рязко изменение

от миналата година насам. Но то все пак е по-малко, отколкото беше през лятото - тогава стигна 53% разлика спрямо миналата година. Много добра е реколтата и очаквам низходящ тренд”, заяви Иванов.

Той прогнозира, че заради по-високите енергийни разходи повече биха могли да поскъпнат храните, произвеждани от преработващата промишленост. В крайна сметка обаче, ако се сложат 27-те основни храни в потребителската кошница, те по думите му са стрували с около 5-7% по-евтино миналата година.

Основните моторни горива през септември отбелязват относително леко повишение на цените, което е в рамките на 1 и под 1 процент на месечна база. Изключение прави само метанът, чиято цена зависи пряко от тази на природния газ -

основното гориво на такситата

е поскъпнало с 10 на сто

само от август до септември.

През октомври обаче основните горива продължават да поскъпват и в понеделник дизелът счупи 3-годишен рекорд - средната цена на всички бензиностанции стигна 2,38 лв., колкото струваше през септември 2018 година.

Масовият бензин А95 е вече 2,37 лв.,

което е само с около 2-3 стотинки по-евтино, отколкото при пика на цените му през септември 2018 г.

В Германия обаче в началото на тази седмица бензинът счупи 9-годишен ценови рекорд.

В същото време котировките на петрола продължават да се движат нагоре и в понеделник сортът “Брент” достигна нов 3-годишен ценови рекорд - 86,40 долара за барел.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Българският премиер Бойко Борисов и президентите на Русия, Турция и Сърбия (от ляво на дясно) присъстват на церемония за официалното пускане на газопровода “Турски поток” през януари 2020 г.

Защо Путин не може да спре газа за България - тук държим кранчето на още 5 държави (Графика)

И цената на пшеницата върви нагоре

И цената на пшеницата върви нагоре

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани

Ще стане ли емирът на Катар газовият спасител за Европа?

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Уолстрийт откри със спад заради напрежението около Украйна

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Германската икономика се свила през четвъртото тримесечие, но тръгва нагоре

Николай Събев

В три дни транспортният министър се среща с колегите си от Северна Македония, Турция и Румъния

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber