Външните министри на ЕС на редовно заседание в Люксембург

https://www.24chasa.bg/novini/article/10300193 Външните министри на ЕС на редовно заседание в Люксембург Външните министри на ЕС на редовно заседание в Люксембург www.24chasa.bg
Светлан Стоев
Светлан Стоев

Министърът на външните работи Светлан Стоев днес взе участие в редовното октомврийско заседание на Съвета "Външни работи", което се състоя в Люксембург, съобщи пресцентърът на МВнР. Първите дипломати на държавите членки на ЕС обсъдиха отношенията със страните от Залива, Източното партньорство, ситуацията в Етиопия, Тунис, Никарагуа, Афганистан, Западните Балкани, както и в други горещи точки и климатичната дипломация, предаде БТА.

Сред акцентите в дневния ред на заседанието бяха отношенията на Съюза с арабските държави от Съвета за сътрудничество в Залива. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел представи резултатите от посещенията си в Катар, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, които той оцени като позитивни и успешни.

"България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и диалога с държавите от този регион. Възстановяването на редовните министерски срещи във формат ЕС- Съвет за сътрудничество в Залива ще допринесе за подобряване на икономическите отношения и за реализиране на общи интереси в редица други сфери", изтъкна в своето изказване българският външен министър.

Съветът обсъди отношенията с Източното партньорство и страните от инициативата, включително Срещата на върха на Източното партньорство през декември 2021 г., предхождана от министерска среща през ноември. "Подкрепяме приоритетите за сътрудничество с нашите източни партньори, както и Икономическия инвестиционен план. Успехът на срещата на върха през декември зависи от приемането на амбициозна съвместна декларация с ясна стратегическа визия за бъдещето на Източното партньорство ", заяви министър Стоев в рамките на дискусията. Министрите взеха решение мястото на Беларус в предстоящите форуми да остане празно във връзка с продължаващите репресии и враждебни действия на режима в Минск.

Жозеп Борел информира министрите за последните развития в региона на Западните Балкани с фокус върху ситуацията в Северно Косово и Босна и Херцеговина.

"Новите сблъсъци между полицията и сръбското население в Косовска Митровица още веднъж показва изключително напрегнатата ситуация в региона. Нашите послания към страните трябва да бъдат балансирани и да отчитат всички възможни последици. Всяко едно насилие, независимо от коя страна е, е напълно неприемливо и трябва да бъде осъдено", заяви Светлан Стоев.

В рамките на заседанието европейските първи дипломати обсъдиха последните развития в Афганистан и усилията на ЕС за лансиране на Регионална политическа платформа за съседните на Афганистан страни.

По време на работния обяд министрите разгледаха актуалната ситуация в Етиопия и Никарагуа. В централноамериканската държава положението продължава да се влошава. В навечерието на изборите в началото на ноември 2021 г. правителството в Манагуа извършва действия в грубо нарушение на основни принципи на правовия ред и демокрацията. Изключително тревожна остава ситуацията в Етиопия. Необходими са спешни мерки за подобряване на хуманитарната ситуация и спиране на насилието. Единодушно бяха осъдени действията на властите в Адис Абеба, които изгониха от страната седем служители на ООН. Опасността е изключително сериозна, включително за съседните държави.

Съветът обсъди ситуацията в Тунис, Либия, Мали и действията на Турция в Кипър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Нов уебсайт, публикувал изтекли имейли на видни привърженици на Брекзита, е свързан с руски хакери. Това каза експерт по киберсигурността на "Гугъл". СНИМКА: АРХИВ

"Гугъл": Нов уебсайт с изтекли имейли около Брекзит е свързан с руски хакери

ВЛАДИМИР ПУТИН

Путин назначи бодигард за министър, в Кремъл умуват за нов президент

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония

Северна Македония и Гърция се фокусират върху укрепването на стратегическото си партньорство

Владимир Путин
Снимка: Ройтерс

Путин нареди да бъдат повишени заплатите на руските войници в Украйна

НАТО
Снмика: Пиксабей

Джаферович: НАТО е гарант за Дейтънското мирно споразумение

Близки на загиналите скърбят за тях.

19-годишен с агресивна жилка разстреля 21 душив училище в Тексас (Обзор)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave