Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10299383 Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор) Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор) www.24chasa.bg

Без риск за болници, училища и детски градини, помощ за бизнеса

Решения за това в кратки срокове и да се намерят механизмите, поиска Румен Радев

Имаме консенсус за приоритетите - на първо място е социална поносимост за гражданите, на второ - да не поставяме под риск училищата, болниците и детските градини и трето е да се помогне на бизнеса. Това обобщи президентът Румен Радев в края на кръгла маса на тема "Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позицията на България пред ЕС".

Той заяви, че очаква интензивна работа на правителство и всички партньори за намиране на решения в кратки срокове. Той заяви, че това, което реши правителството, което повдигат бизнес, синдикати, общини,, ще го отстоява в Съвета на Европейския съюз.  Държавният глава съобщи, че е в разговори с държави от Южна Европа по отношение на въглеродните емисии. Той се надява, че Европа ще си извади поука за скоростта на зеления преход, който безспорно е необходим. Но постави въпроса за социалното положение на европейските граждани и запазване на конкурентоспособността на ЕС.

Президентът заяви, че е чул конкретните предложения и това на икономическия министър Даниела Везиева за 60 млн. лв., които по най-бързия начин трябва да стигнат до малкия бизнес и на вицепремиера и социален министър Гълъб Донев, който обяви, че ще се подпомагат 300 000 домакинства.

Държавата ще помага, каза президентът и изрази очакване по най-бързия начин да се уточнят механизмите, по които това да стане в рамките на закона.

България пропиля дълги години, в които не се намери смелост и далновидност и не се взе нито едно важно решение в областта на енергетиката. Нито едно. Затова сега влизаме тук в тази ситуация с една изострена глобална криза, служебно правителство без пълномощия, без парламент, да взема решения, които са и краткосрочни, но повярвайте, тези решения, които се предлагат тук като краткосрочни и кризисни, те имат дългосрочен ефект. Част от тях са стратегически", каза още Радев

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Бързи и лесни решения няма, каза пък премиерът Стефан Янев по време на кръглата маса. Всяко едно решение трябва да се осмисли, да се огледа от неговата законосъобразност и целесъобразност. Това е именно нашата задача. В този смисъл ще бъде подготвена и позицията, която ще приемем и на Министерски съвет и ще бъде представена и защитена от президента на предстоящия съвет в края на седмицата", каза още Янев. Чува се искане за повече държава, но тя не поставя условия към бизнеса. Ние не казваме: "Ние ще помогнем, но вие намалете цените на вашите продукти". Той помоли за отговорно отношение, каквото се вижда до момента, за търпение,а мерките, които предстои да бъдат взети, ще бъдат оповестени, те са пред очите на обществото и на всички заинтересовани, заяви още премиерът. 

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Кой какво предложи на кръглата маса?

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Предложенията бяха в две посоки. Едната е какво да предложи президентът по време на Съвета на ЕС, като там акцентът е цените на въглеродните емисии, които стигнаха 65 евро на тон.

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Вторите предложения са как да се омекоти ударът върху индустрията, болниците, училищата, а от януари и върху домакинствата, от високите цени на ток и газ, а от там и на парно.

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Премиерът Янев поиска доклад какво да се прави със столичната топлофикация с високите цени на газа, а оттам и на топлинната енергия.  

Разбраха се при президента: гражданите с поносими цени на ток и парно (Обзор)

Министърът на енергетиката Андрей Живков заяви, че тази криза не е енергийна, а ценова.Той акцентира на дългосрочните договори на бизнеса за ток на борсата. Коментира, че първият търг с малки пакети не е постигнал целите си, пазарът е бил в паника,  малките не са били регистрирани на борсата, но тази практика ще продължи като се предвижда да се предлагат пакети до 5 мегавата. 

Той съобщи, а по-късно и председателят на КЕВР Иван  Иванов потвърди, че цената на доставчикът от последна инстанция, при който са над 280 хил. фирми, ще бъде намалена от 1 ноември с 30 лв. като една  от мерките за високите цени на тока.  

Икономическия министър Даниела Везиева извади 60 млн. лв. към процедурата за оборотни средства за тъй наречените малки големи фирми с оборот над 500 000 лв. на година. Те ще бъдат за фирми, които са кандидатствали по процедурата, одобрени са и са в резервния списък.

 Ротационният председател на асоциацията на работодателските организации Васил Велев заяви, че  ситуацията е безпрецедентна, в нашия живот не сме виждали такова нещо. "Цените на тока са 3-4 пъти по-високи, отколкото през миналата година. От над 600 000 фирми ще се изсмуче ликвидност за 2-3 млрд. лева", каза той.  Велев заяви, че парите не са изтекли и са в АЕЦ "Козлодуй", във фонда "Сигурност на електроенергийната система" и в бюджета, трябва да се върнат там, откъдето са взети, тоест - от бизнеса.  50-те лева помощ за бизнеса вече не са достатъчни, каза още той. Работодателите настояват още да се удължи кредитната ваканция.

Зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов повтори тезата на организацията за енергоинтензивната индустрия, която иска за 150-160 предприятия двустранни и дългосрочни договори с атомната централа и с НЕК. 

Синдикатите поискаха целият бизнес да отиде към доставчик от последна инстанция до края на март догодина. Този доставчик пък да купува тока от НЕК, която да прави микс от електроенергията на държавните централи с цена близо до себестойността и с процент печалба. Това предложение, което бе направено от Пламен Димитров от името на КНСБ и КТ "Подкрепа",  се подкрепя и от работодателите, заяви преди това Велев. Да направим така, че цените на електроенергията да бъдат развързани от платформата "Ден напред" на борсата и да бъдат завързани за себестойността й с процент печалба. 

Президентът Радев заяви, че това е брутална намеса на държавата в икономиката, промяна на пазарните механизми, връщане към едни други времена. Освен за решаването на кризата, трябва да се мисли и за последствията за пазара, каза той и се обърна към работодателите, че те били против намесата на държавата в икономиката. Българската икономика и индустрия трябва да оцелеят и държавата трябва да е партньор. Това трябва да бъде обсъдено, добави той

Синдикатите  смятат, че България трябва да подкрепи предложението на Европейската комисия за обща европейска газова банка. Трябва да омекотим очаквания ръст на цените за домакинствата от 1 януари. Трябва да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи. Спрямо извънредната ситуация правителството трябва да утвърди нова минимална работна заплата още тази есен. Смятаме, че минималната заплата трябва да стане 700 лева още от 1 ноември, за да може в бюджет 2022 да стане 760 лева. 

Шефът на БЕХ Валентин Николов заяви, че се надценяват парите на АЕЦ "Козлодуй", печалбата не е 1,8 млрд., а в края на годината се очаква да е 985 млн. лв. 

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Гроздан Караджов

СНИМКА: Николай Литов

Гневен, че го махат, директорът на “Автомагистрали” уволнява двама, министърът ги връща, но вече в борда

Правителството опитва да навакса 30 загубени години в отношенията със Северна Македония, обясни на министрите си премиерът Кирил Петков вчера.

Две авиокомпании имали интерес да летят до Скопие

Корнелия Нинова представи основните аспекти на новия закон след среща с няколко неправителствени потребителски организации

Събират дългове само през деня, и то в работни дни (Обзор)

На представянето на резултатите от анкетата сред австрийския бизнес присъстваха и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и австрийският посланик Андреа Вике.

Над половината от австрийските фирми у нас очакват ръст на оборотите си тази година

Кабинетът направи работна група, в която са министри, за да решава пъзела с язовирите.

Кирил Петков: Наследили сме ужасен пъзел от неуправлявани язовири, които са риск за населението, ако това продължи

Кирил Петков

Кабинетът одобри помощ за домакинствата на газ - 26,77 лв. за мегаватчас за декември и 42,33 лв. за януари

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber