Съдиите бойкотираха избора на двама във ВСС, гласуваха едва 580 от 2202-ма

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296867 Съдиите бойкотираха избора на двама във ВСС, гласуваха едва 580 от 2202-ма Съдиите бойкотираха избора на двама във ВСС, гласуваха едва 580 от 2202-ма www.24chasa.bg
Секционната избирателна комисия зае своето място още преди 8 часа.

Той беше обявен за нередовен

Гласуването се проведе в събота и неделя, защото първия ден се включиха едва 30% от всички 2202-ма с право на вот

Съдиите бойкотираха избора на двама членове в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Към 18 часа в неделя, когато приключи изборния ден, eдва 580 се бяха включили в гласуването, което е 26,34% от всички имащи право на вот 2202-ма. 39 гласуваха с хартия, а 541 онлайн, общо 580 магистрати. По закон, за да се смята изборът за легитимен, трябва да са 33% от всички, тоест 727 от имащите право на глас. Избирателната комисия обяви с пет гласа "за" и четири "против" избора за нередовен. Той подлежи на обжалване пред съдии от ВКС и ВАС.  

Вотът се проведе в събота и в неделя, защото и първия ден гласуваха по-малко от половината, имащи право на вот.

Кандидатите за двете свободни места бяха Марина Михайлова от Върховния административен съд (ВАС) и Деян Денев от Варненския окръжен съд. Двамата бяха номинирани, след като през юни Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Причината да се оттеглят стана неодобрението, с което беше посрещнат т.нар. модел 4 за реформа на съдебната карта. Той предвиждаше закриването на над 50 районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.

В събота

изборът мина

изключително

вяло

Избирателната активност беше едва 30,38%, тоест само 669 дадоха своя вот. От тях 624 чрез системата за електронно гласуване през интернет, а 46 с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата.

2202-мата съдии можеха да гласуват онлайн или на място в сградата на бул. “Витоша”№2. Огромната част бяха предпочели да гласуват електронно.

Според Закона за съдебната власт, за да се се смята изборът за валиден, трябва да са участвали повече от половината от всички магистрати, имащи право на глас, тоест поне 1102-ма

Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33%, или в случая 727 съдии.

Така се стигна до повторно гласуване в неделя след неуспешния избор в събота. Изборният ден отново започна в 8 и продължи до 18 часа.

Общата избирателна активност обаче беше още по-слаба от тази в събота. В неделя към 12 часа

бяха гласували

едва 13,62%

Общо 283 съдии бяха използвали информационната система за електронно гласуване.

Към 15 часа гласувалите достигнаха 469 съдии, а избирателната активност се повиши до 21,30%.

Магистратите, които упражняваха вота си дистанционно, влизаха в системата със същия код за достъп, който са използвали в събота. В случай, че са го загубили, можеха да отидат на място в Съдебната палата.

Това възможност обаче стана повод Съюзът на съдиите в България (ССБ) да излезе с позиция, че решението на избирателната комисия, според което при загубен или унищожен талон за електронен вот може да се гласува с хартиена бюлетина, е в противоречие на правилата за избор на членове на ВСС.

След неуспешния вот членовете на ВСС, които на 14 януари трябва да излъчат председател на ВКС, остават 22-ма. В момента те даже са 21, защото Лозан Панов е в неплатен отпуск. Това обаче

няма да се

отрази на избора,

защото тримата големи в съдебната система се избират с минимум 17 гласа.

Съдиите и прокурорите избират пряко своите представители във ВСС от 2017 г. след промените в Закона за съдебната власт. Преди това изборът се провеждаше от делегати. На практика това е второто пряко гласуване след 2017 г.

Председателят на избирателната комисия съдия Весела Павлова от ВАС обяви малко преди 21 часа, че двамата кандидати за ВСС не са избрани.
Председателят на избирателната комисия съдия Весела Павлова от ВАС обяви малко преди 21 часа, че двамата кандидати за ВСС не са избрани.

Членовете на съдийската колегия от съдийската квота са шестима. След като Шекерджиев и Димитрова подадоха оставки представителите, избрани при пряк избор, са Севдалин Мавров, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Мандатът на този ВСС изтича на 3 октомври догодина.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Иван Тодоров: Никога не сме имали договор с ДКК и ББР

Иван Тодоров: Никога не сме имали договор с ДКК и ББР

АМ "Струма" СНИМКА: Гугъл стрийт вю

АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание по АМ "Струма" в района на Благоевград

Георги Ганев

Икономисти с критика към служебния кабинет за пенсиите

Епидемиолог: Бактериалният менингит е доста тежка инфекция

Епидемиолог: Бактериалният менингит е доста тежка инфекция

Борислав Сарафов - директор на НСлС и зам. главен прокурор

Идентифицирани са всички 45 жертви от катастрофата на АМ "Струма"

Починалото от менингит 5-годишно дете е било връщано от болници

Починалото от менингит 5-годишно дете е било връщано от болници

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber