Идеи за достъпен ток: от помощи за бита до връщане на 2 млрд. лв. на бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296464 Идеи за достъпен ток: от помощи за бита до връщане на 2 млрд. лв. на бизнеса Идеи за достъпен ток: от помощи за бита до връщане на 2 млрд. лв. на бизнеса www.24chasa.bg
На срещата в събота президентът е събрал предимно енергийни експерти, ангажирани по-тясно с партиите.

МАРИЯНА БОЙКОВА
На срещата в събота президентът е събрал предимно енергийни експерти, ангажирани по-тясно с партиите. МАРИЯНА БОЙКОВА

Днес в “Бояна” президентът Румен Радев събира работодатели, синдикати, шефове в енергетиката и министри, в събота чу експерти

Различни идеи как токът отново да стане достъпен за бизнеса ще чуе днес президентът Румен Радев. От увеличени помощи за бита, през връщане на пари на фирмите, до промяна на системата - това ще му предложат на среща в резиденция “Бояна” работодатели, синдикати, шефове на държавни енергийни дружества, на КЕВР и др., министри.

От четвъртък е ясна позицията на КРИБ - най-голямата работодателскаа организация у нас настоява за директни договори на 150-160 предприятия с АЕЦ “Козлодуй” и с НЕК.

Да се компенсират за всички небитови потребители 75% от разликата между прогнозната пазарна цена на КЕВР, която е 119 лв. за мегаватчас, и реалните пазарни цени от август насам, докато се нормализира пазарът. С това искане ще влезе в “Бояна” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Имало идея фирмите да отидат при доставчик от последна инстанция, като токът се купува на цена, близка до себестойността, плюс 10% печалба. При това положение цената на “Козлодуй” ще е 60-65 лв. за мегаватчас, на вецовете на НЕК – 84 лв., и мегаватчас можело да се продава на 160 лв. Така, вместо фирмите да плащат по 400 лв., а после държавата да им връща 200 лв., пътят ще е по-директен.

“Парите не са изтекли, те са в държавата”, каза пред “24 часа” Велев. Те са във фонда за сигурност на електроенергийната система, тъй като в него отиват 5% от приходите на енергийните компании, които при тези цени на тока растат, увеличават се и приходите от въглеродните емисии, които също отиват във фонда. Другото място е АЕЦ “Козлодуй”, където от свръхпечалби се трупат над милиард лева, както в НЕК и в бюджета. Велев пресмята, че 2 млрд. лв. ще се “изсмучат” от бизнеса до 2022 г.

Синдикатите настояват

да се вземат от

печалбите на

всички участници

на свободния

пазар,

включително на фотоволтаиците и когенерациите. Според Велев обаче техният дял е едва 5% и това може да стане в следващия регулаторен период.

В събота държавният глава покани енергийни експерти, клонящи вляво и вдясно, за да ги чуе и да събере предложения. В срещата са участвали Иван Хиновски, бивш председател на енергийната комисия в последното Народно събрание, екоекспертът Юлиян Попов, икономистът Калоян Стайков, екологичният експерт Боян Рашев, Таско Ерменков, дългогодишен депутат от БСП, Румен Овчаров, бивш енергиен министър, Еленко Божков, бивш член на КЕВР, Иван Генов, бивш депутат от БСП и бивш шеф на АЕЦ “Козлодуй”, Никола Газдов и представител на бизнеса с възобновяеми източници и други.

Според участници в разговора бил постигнат консенсус да се подпомогнат домакинствата при очакваното поскъпване на електроенергията и парното от 1 януари. Обсъждани са защита на енергийно бедните и уязвими домакинства и възможност за забавяне на плащане на до две сметки за ток.

Някои от експертите предложили аварийни мерки. Хиновски например е настоявал за спешни промени на нормативната уредба, за да се промени начинът, по който електроразпределителните дружества купуват тока за покриване на технологичните си разходи. Сега те пазаруват тази енергия на свободния пазар и всяко от тях е натрупало към 80 млн. лв. загуби, които, ако се калкулират в цената на тока за бита, ще доведат до сериозно увеличение на цената за домакинствата. Хиновски настоява от 1 ноември да се промени този механизъм.

Втората аварийна мярка е да се промени методиката за доставчика от последна инстанция, при който са над 200 000 малки фирми. В момента те купуват тока от платформата “Ден напред” на борсата и цените са непосилни за малките фирми. Предлага се еленергията да се купува от обществения доставчик, тоест от НЕК.

Друга идея е търговците, които изнасят електроенергия на въглищните централи, да хеджират в договорите си цените на емисиите на ТЕЦ “Марица-изток 2”. Хиновски е поискал ДАНС да разследва защо не се внася в пълните количества договореният азерски газ, който според него сега е 5 пъти по-евтин от руския. А като дългосрочна мярка трябвало да започне строителството на нова ядрена мощност.

Иван Генов е застъпил тезата, че

трябва да се

строят ядрени

мощности

като базови, които да заместят въглищните централи в бъдеще. Където и да се изграждат блокове, това може да стане от държавното дружество АЕЦ “Козлодуй”, което при тези цени на електроенергията на свободния пазар ще може да се справи с изплащане на кредитите.

На срещата са се чули и мнения тези тецовете да работят възможно най-дълго, както и за мораториум върху цените на въглеродните емисии.

Да не се отказваме от зелената енергия, но да защитим националния си интерес в Съвета на Европа, е настоял Румен Овчаров. А Таско Ерменков е предложил мерки за защита на домакинствата - 80 лв. месечна помощ, включително за пенсионери и безработни. Да се преизчислят помощите за енергийно бедните на база 450 лв. линия на бедност. КЕВР да промени цените от 1 януари само с инфлацията. Да не се спира токът на домакинствата при до две неплатени сметки, както и да се разреши разсрочване на сметки за ток, газ и парно в рамките на година. Поискал дори намаляване на ДДС за електроенергията.

За небитовите потребители Ерменков предложил разликата в цените на ток, парно и газ на държавните и общинските предприятия да се поеме от фонд “Сигурност на електроенергийната система”. Другото му предложение е да се осигури възможност електроенергия на държавните централи да се изкупува от НЕК като краен снабдител и да се продава на небитовите потребители. Както и малкият бизнес, който бе изведен на свободния пазар от 1 юли, да купува на цени на регулиран пазар, като търговците и снабдителите да получават компенсации от фонда. Имало е становища обаче, че не трябва да се връща назад системата, а да се разработват нови инструменти като дългосрочни договори, застраховане на цените и още други механизми за защита.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Даниел Лорер

Министър към бизнеса - вече не ви трябва човек за кредит от ББР (Обновена)

Министърът на туризма Христо Проданов и посланика на Република Грузия у нас Н.Пр. Тамуна Лилуашвили обсъдиха възможността за създаване на директна самолетна линия между България и Грузия. Снимка министерство на туризма

Министър Проданов говори с посланик за директна самолетна линия с Грузия

“ББР Лизинг” е дъщерно дружество на Българската банка за развитие

Лизинг с 0% самоучастие за закупуване на транспортни средства предлага ББР

Сградата на Европейска комисия

ЕК одобри още 3 млн. евро държавна помощ за българския туризъм

351 милиона продадени смартфони в Китай за 2021 г.

351 милиона продадени смартфони в Китай за 2021 г.

Строителните разрешителни само онлайн, предлагат строителите в нов закон

Строителните разрешителни само онлайн, предлагат строителите в нов закон

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber