В Румъния събраха 175 хил. подписа, за да има таван на тока и газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296197 В Румъния събраха 175 хил. подписа, за да има таван на тока и газа В Румъния събраха 175 хил. подписа, за да има таван на тока и газа www.24chasa.bg
Природен газ Снимка: Архив
Природен газ Снимка: Архив

Румънската Социалдемократическа партия (СДП) съобщи, че над 175 000 румънци са се подписали в подкрепа на проектозакон, внесен в парламента, за поставяне на таван на цените на електричеството и газа, съобщава сайтът Зиаре, цитиран от БТА.

"Големият брой хора от всички части на страната, които се присъединиха към тази кампания само в рамките на две седмици, показва огромната обществена подкрепа към мерките, инициирани от СДП. Смятаме, че този факт трябва да бъде ясен сигнал за парламентаристите от всички партии на дебатите утре в Сената за очакванията на населението спрямо този изключително важен за милиони румънци проект", се посочва в съобщение на СДП.

Проектът на социалдемократите предвижда поставяне на таван за шест месеца на цените на енергията и газа на нива, които румънците биха могли да си позволят. За електроенергията СДП предлага таван от 250 леи (еврото се разменя за 4,94 леи) на мегаватчас, като се има предвид, че последните оферти на доставчиците към населението достигнаха над 950 леи на мегаватчас. Що се отнася до природния газ, СДП предлага таван от 135 леи на мегеватчас спрямо офертите на доставчиците за 650 леи на мегеватчас.

Решенията на СДП биха довели до намаляване на финалната цена спрямо настоящите оферти на доставчиците със 74% при електроенергията и 79% при газа, се посочва в съобщението, като се отбелязва, че управляващата Национално-либерална партия (НЛП) предлага в свой проект по същата тема по-малки намаления на цените.

"Проектът на СДП предвижда спад на цените до стойност, която да се задържи за целия шестмесечен период на ограничаването. След влизането в сила на закона всички договори ще се преструктурират, така че да не бъде превишавана максималната цена (...) Новите удвоени фактури означават допълнителен разход от минимум 1200 евро годишно за всяко домакинство в Румъния. Затова призоваваме отговорните парламентаристи от всички партии да подкрепят утре решенията на СДП, с които ще се избегне предизвикването на истинска социална експлозия тази зима", се подчертава в комюникето на СДП.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber