Българите купили стаж за 71 млн. лв., за да могат да се пенсионират

https://www.24chasa.bg/novini/article/10296028 Българите купили стаж за 71 млн. лв., за да могат да се пенсионират Българите купили стаж за 71 млн. лв., за да могат да се пенсионират www.24chasa.bg
Възрастни хора на опашка за пенсии. Купуването на стаж става все по-използвана опция от българите.

Над 4000 души всяка година плащат за недостигащите им месеци, през 2021 г. цената за един е 128,70 лв.

Едва в половината държави от ЕС съществува тази възможност

21 623 българи са си купили осигурителен стаж за 70 882 679 лв., за да могат да се пенсионират. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) от началото на 2016 до края на март 2021 г.

Средният брой месеци осигуряване,

който не им е стигал, e около 22

Над 4000 човека всяка година си купуват стаж. През първите три месеца на тази средно не са им достигали 20,98 месеца, като 324 души са платили общо 2,94 млн. лв.

Ако човек иска да си купи един месец стаж, плаща по 128,70 лв. за 2021 г. Така средно те са дали около 2700 лв., за да излязат в пенсия.

За миналата година са платили 14 623 696 лв., а през първите три месеца на тази 2 942 171 лв. Ако догодина

минималната заплата се вдигне,

то цената на стажа ще расте

Причината е, че според Кодекса за социално осигуряване именно върху него се изчислява цената на недостигащия за пенсиониране стаж. Размерът на вноската за пенсия сега е 19,8% от минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се.

Купуването на стаж става все по-използвана опция от кандидатите за пенсия. Причината е, че все повече от хората в предпенсионна възраст имат т.нар. липсващи години в кариерите си, когато са били безработни, коментираха експерти. В същото време продължава увеличаването на изискването за осигурителен стаж като част от пенсионната реформа от 2015 г. Целта е и мъжете, и жените да започнат да излизат в пенсия след 40 години осигурителен стаж. Поне половин година от стажа за пенсия няма да се зачита заради коронакризата. Това се отнася за хората, които работят в предприятия, въвели непълно работно време заради пандемията, но това се прави официално - с промяна в трудовия договор. Така, ако човек е

работил на 4 часа през последната година,

стажът му за пенсия ще се признава за половин година.

През март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение, 11,3% от мениджърите са заявили, че фирмите им преминават на непълно работно време с последващото от това намаляване на работните заплати. Това показаха резултатите от петата поред анкета на НСИ за влиянието на COVID-19 върху бизнеса. През април тази мярка е въведена от 13,9% от фирмите. Оттам насетне този процент намалява постепенно и през юли само 4,1% от анкетираните са склонни да въведат такава мярка.

Заради пандемията и през тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов и осигурителен стаж. Така хората не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

Всеки български гражданин има право

да си купи до 5 години стаж

за пенсиониране, дори да не му предстои скоро да поиска от осигурителния институт отпускането на пенсия.

Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец на обучението си. Право да закупят липсващия им стаж имат и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория. И при този вариант обаче не могат да бъдат платени повече от 5 г. стаж.

Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение за пенсиониране от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката към момента на отпускане на пенсията.

Висшистите могат да купят стаж

само за периода на обучението,

който е вписан в учебния план. Няма значение дали са учили в редовна, задочна или вечерна форма. Важно е през това време да не са работили, а за жените и да не са ползвали отпуск по майчинство. Те трябва да представят и диплома за завършено висше или полувисше образование и документ, удостоверяващ срока на обучението, или документ за придобита научна или образователна степен “доктор”.

Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж.

През 2021 г. жените ще се пенсионират на 61 години и 8 месеца, а стажът им трябва да е 36 г. При мъжете са нужни възраст от 64 години и 4 месеца и 39 години стаж. Ако не им стига, те също трябва да подадат заявление в НОИ, с което да поискат да им бъде продаден стаж. А служителите на осигурителния институт преценяват точно колко време не достига и дават информация за точната сума на дължимите осигурителни вноски и реда за внасянето им.

“Времето, за което са внесени осигурителни вноски за период, по-дълъг от изискващия се за придобиване право на лична пенсия, не се зачита за осигурителен стаж. За това време лицето може да поиска възстановяване на неоснователно внесените суми за осигурителни вноски от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите”, напомнят от НОИ.

Тоест безсмислено е да се купува повече стаж, отколкото са липсващите месеци,

това няма да доведе до

по-голям размер на пенсията,

както биха се отразили редовно изработените допълнителни месеци стаж.

Удостоверението за “закупен недостигащ стаж” се издава от териториалното поделение на НОИ въз основа на документа за внесените осигурителни вноски.

Осигурителният доход за времето, за което е закупен осигурителен стаж, обаче не се взема предвид при изчисляването на индивидуалния коефициент на пенсионера. Тоест купеният стаж служи за придобиване право на пенсия, но не може да увеличи размера ѝ.

Купуването на стаж е възможно в едва половината от държавите - членки на Европейския съюз. Тази възможност не съществува в 13 от държавите - Хърватия, Кипър, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Испания, Швеция и Нидерландия. В останалите държави действат различни правила.

В съседна Гърция периодите без вноски, които могат да се закупят само с цел право на пенсия, са - обезщетение за болест, безработица или отсъствие от работа поради бременност и майчинство. Могат да бъдат закупени минимум 48 месеца и максимум 84 месеца осигуровка.

В Румъния максималният период на обратно изкупуване е 6 месеца преди подписването на застрахователен договор.

В Германия една от възможностите за купуване на стаж е след навършване на възрастта за пенсия за родители, родени преди 1 януари 1955 г., с признати периоди на отглеждане на деца. Те могат да кандидатстват за доброволни вноски за толкова месеци, колкото е необходимо, за да отговарят на квалификационния период.

В някои държави като Австрия се признават и месеците в по-ниска степен на образованието, като периодите са според степента, като максимумът е 72 месеца в университет. Във Франция стаж може да се купи до 3 г., но само за хората на възраст между 22 и 66 г., като плащането е по различни схеми.

Ранна, но

намалена пенсия

са избрали 26 хил.

Омбудсманът атакува пред

КС още през юли орязването

на парите им да е пожизнено

25 823 българи получават пенсия в намален размер, защото не са дочакали да изпълнят условията за пенсиониране. Това показва онлайн справка в Националния осигурителен институт.

От 2016 г. влезе в сила правото на работещите в трета категория да излязат в пенсия една година преди да навършат нужната възраст. Условието е да имат необходимия стаж. Те обаче получават пожизнено с по 0,4% по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец стаж.

Макар и намалена, средната предсрочна пенсия у нас е около 558,99 лв., докато общата за страната е 434,66 лв. Най-високи ранни, но намалени пенсии вземат софиянци - средно 738,43 лв. Над 600 лв. получават само във Варна, а около 490 лв. вземат в шест области - Шумен, Хасково, Видин, Кърджали, Сливен и Смолян.

През юли омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии. Повод за реакцията ѝ бяха много жалби на граждани срещу наречения от тях “дискриминационен” и “несправедлив” текст в КСО, който ги “наказва” до живот да получават по-малка пенсия, при положение че имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали с една година по-рано.

Според омбудсмана законовият текст противоречи на принципа на правовата държава и поставя гражданите, избрали да се възползват от възможността, в по-неблагоприятно положение от други граждани. Ковачева е категорична, че засегнатите хора са внесли всичко, което държавата изисква от тях като осигуровки за пенсия, а в замяна ще получат пожизнено намалена пенсия, ако се възползват от възможността, която законово им се предоставя.

През юли омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии.
През юли омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кирил Петков. СНИМКА: АРХИВ

Кирил Петков свиква Съвета по сигурност заради напрежението около Украйна

Резиденция "Бояна" в София

Правителствата на България и Северна Македония провеждат съвместно заседание утре

Мая Манолова и най-близките  съратници от “Изгправи се. БГ” бяха сред посрещачите на Румен Радев при влизането му в президентството за началото на втория мандат.

Мая Манолова и младият Пеканов в нови леви проекти в центъра, близо до президента?

81-годишната Султан Али Манаф от село Мъдрево

Издирват жена на 81 години от кубратското село Мъдрево

Проф. Христо Пимпирев Снимка: Архив

Очаква се първата група с антарктици от 30-ата българска експедиция да се прибере на 30 януари

Акад. Николай Денков

Николай Денков: Мястото на НИМХ е там, където се използва неговата експертиза

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber