Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295242 Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз": Високите цени на тока не може да се свързват с тези на газа www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов
Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов

"Европа беше връхлетяна от безпрецедентна криза, това е извънредно положение, което засегна всички страни и до момента нито бизнеса, нито ЕС са станали свидетели на такава криза. Всички казват пазарите на ток и газ са се счупили, има недостиг на природен газ в Европа. Но това е положението". Това каза Николай Павлов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" за цената на топлото у нас в момента. 

Според него, високите цени на тока не могат да бъдат свързани с цените на газа, тъй като от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ.

"Булгаргаз" ценообразува, а КЕВР проверява начина на образуване по формулите, заложени в дългосрочните договори. Заявлението, което беше внесено на 11 септември отразяваше моментната картина, цените към 10 октомври, така че тепърва пазара ще се развива и на 1 ноември "Булгаргаз" ще внесе окончателното заявление, което ще отразява цените на природния газ към 31 октомври", каза Павлов и изрази надежда, че в края на ноември ще имаме спад на цените на природния газ. "Но тук е мястото да кажа, че "Булгаргаз" в сравнение с цените на европейските газови пазари продава на по-ниска цена. Разлика от 35% наистина е значителна и това дава глътка въздух на нашите индустриални потребители и на всички потребители на природен газ. В една такава кризисна ситуация е важно ние къде стоим спрямо останалите", каза още Павлов. 

"Двама са доставчиците на газ - това са "Газпром" и доставчикът от Азърбайджан. Реално пак казвам - "Газпром" си изпълнява договорите, но може би ключът към разрешаване на енергийната криза трябва да бъдат увеличени доставките както от Русия, така и от Норвегия и количества за Европа, тъй като в момента буквално определени компании летят към Азия, където има дефицит и стоката там се продава на по-висока цена", каза Павлов.

Колкото за България, директорът на "Булгаргаз" каза: "Към настоящия момент има два метода на ценообразуване - петролна индексация и хъбова такава. Хъбовото индексиране в момента е актуално в Европа. Миналата година пък беше точно обратното. И двата начина имат своите предимства и недостатъци. Но ако трябва бъдещите управляващи да се допитат до нас, трябва да се знае, че дългосрочен договор с фиксирани цени няма, цената е функция на формула. По средата е истината. В момента ние сме 50 на 50 - петролен и хъбов компонент. Азерският газ - в момента влизат по-малко количества от договорните, които бихме получавали, ако беше изградена гръцката връзка. В момента е малко по-изгоден този газ, поради начина на ценообразуване, но само преди месеци картината беше обратната", каза още Павлов.

На думите на президента Румен Радев, който каза преди дни, че в последните години в енергетиката ставаме свидетели на задкулисни решения, Павлов каза:

"Няма такова нещо. Всички решения в "Булгаргаз" се взимат като внимателно се проучват пазарите и в тях участват всички нива в Булгаргаз, честно и почтено. Разбира се, след като се предложи това решение, минава на одобрение през принципала и министъра на енергетиката. Всяка една среща се описва в доклади, те се репортуват към принципала. В преговорния процес, както с "Газпром" и азерската компания имахме тонове предложения и анализи", допълни Павлов. 

"Над 50 писма сме изпратили до "Топлофикация", за да си плати. Те дължат към настоящия момент 131 млн просрочени. Те са най-големият потребител на природен газ и като такъв, ако не си плащат биха създали огромен финансов проблем за целия холдинг", обясни още Павлов. 

"За разсрочване не може да се правят компромиси, тъй като не разполагаме с тези средства, за да разплатим тези доставки към нашите доставчици. Всички останали клиенти са си платили газа и очакват да си го получат. Дали е вариант държавата да помогне обаче, не е в нашите компетенции", каза още Павлов.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Да управляваш трилиони долари в криза

Да управляваш трилиони долари в криза

Ограничения са направени само за яз. “Студена”.

Дори и след сухия ноември язовирите пълни, няма да ограничават количества

Портокали, мандарини и лимони поевтиняха на едро през миналата седмица.

Търговци се правят на производители, продават цитрусови плодове като свои, за да не дават касови бележки

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

Високата цена на тока водила ВиК дружествата към фалит

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

„ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП АГ „Винер Ферзихерунг Групе” e 100% собственик на ЗАД “Булстрад Виена Иншурънс Груп“

Гигантът се очаква да бъде създаден официално този месец

Китай ще създаде гигант в областта на редкоземните метали чрез сливане на компании

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber