Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10295122 Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите Инж. Стефан Чайков: Очаквам да се разберем с институциите www.24chasa.bg
Стефан Чайков
Стефан Чайков

"Очаквам да се разберем с Министерство на финансите и регионалното министерство, защото едно неразбирателство би довело до проблеми с обществото. Ако не стигнем до споразумение, между 60 и 100 000 души ще ще се освободят в социалната система. Ако няма перспектива пред една фирма, тя тази фирма как да се издържа, освен да ги освободи тези хора. Не плашим никой, това е и другото неразбиране по време на протестите - не сме освободили хора до момента, защото се надяваме, че ще постигнем споразумение". Това каза в предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" инж. Стефан Чайков, председател на УС на Браншовата камара "Пътища".

"В момента се намираме във фаза на диалог, нашите протести бяха широко отразени, обществеността знае, кога беше премината границата на ескалиране на протестите. Приемаме на този етап тезата на регионалното министерство и затова от миналата седмица водим диалог. Проведоха се поредица срещи, очакваме реакцията от страна на държавата. Уговорката е в сряда сутринта темата, която изисква анализ, очакваме отговора на държавата в лицето на работната група, която беше създадена от министър-председателя", каза още Чайков.

Според него, държавата приема, че тези пари, които са извършени по договор са дължими, но кога и как бюджетът на държавата ще има възможност да ги изплати, е предмет на отделна дискусия. "Дължимостта на тези пари е безспорна. Няколко пъти се изразиха опасения, че тези аванси са изхарчени, че фирмите ще фалират и обектите няма да бъдат построени. Не, не са изхарчени авансите, по вече работени обекти, вече са върнати дори 120 милиона. Обектите ще бъдат завършени.

"От министерството вече заявиха - пари в държавата няма, време за актуализиране на бюджета не се знае кога ще дойде - дали има или няма пари в държавата казва министерство на финансите, а не регионалното министерство. От 98 г. в нашия бранш бюджетът на АПИ е допълван с държавен бюджет с решение на МС. Тук въпросът е на какъв етап ще бъдат отпуснати сега пари. Ако опрем до НС ние демонстрирахме когато се обсъждаше актуализацията на бюджета, нищо не ни пречи отново да си проведем протестите и пред новия МС", каза още Чайков. 

Според него, няма политизиране на исканията на протестиращите. "Винаги се търси политически елемент, единственият е оставката на г-жа Комитова, резултат от недоразумението, което се случи по миналия петък, диалогът от вторник обаче е възстановен и в момента оставката на когото и да било не е тема на нашите искания", каза Чайков и допълни: "В нашия бранш политика не става и дума, всичко е бизнес. Протестите беше решение на УС на браншовата камара Пътища бидейки наясно, че без натиск политиците рядко взимат решения, свързани с пари".

"Дължимите за зимното поддържане за миналия сезон ще бъдат изплатени", допълни още Чайков. "По нашите договори ние нямаме право да откажем задание. Ако ние спрем да работим по тях държавата може да ни вземе по 100% санкция и да ти прекрати договора. Да, не се работи толкова интензивно, защото държавата регулярно не финансираше обектите, но има такава работа", каза Чайков и подчерта, че е трудно в днешно време да си пътищар, но е доста престижно. "Доста пари се наляха в пътища през последните години, но са крайно недостатъчни", каза още Чайков.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Оборотите на търговците през декември обикновено са пет пъти над обичайните за останалите месеци. Тази година обаче заради инфлацията очакванията за големи приходи са по-скромни.

СНИМКА:РУМЯНА ТОНЕВА

Инфлацията продължава, 1/5 от бизнеса ще вдига цените

Гълъб Донев и Васил Велев са категорични, че трябва да се спре явлението “пари в плик”.

Идея към социалния министър: минималната заплата да се договаря според професията (Обзор)

БНБ определи осем банки като системно значими,.

Виж кои са важните банки според БНБ

Хотелите работят с намален обем и се затрудняват да посрещат разходите си.

СНИМКА: “24 ЧАСА”

Все повече хотели ще работят с намален обем, всеки пети затваря

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

Италиански икономист: Членството на Китай в СТО съдейства за дълбоки промени в световната икономика

СНИМКИ: Радио Китай

Китай получи от Русия мащабно оборудване за АЕЦ „Сюдабао"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber