"168 часа": Откриха под водата най-древното пристанище на Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10294352 "168 часа": Откриха под водата най-древното пристанище на Несебър "168 часа": Откриха под водата най-древното пристанище на Несебър www.24chasa.bg
СНИМКИ: ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВ И КАЛИН ДИМИТРОВ, ЦЕТЪР ЗА ПОДВОДНА АРХЕОЛОГИЯ

Намериха и крепостна стена, част от укрепителната система на Месамбрия, смята д-р Найден Прахов

Била под дебел слой от черни миди и рапани

През 1960 г. Люба Огненова попада и на късноантична стена, разрушена при превземането на града от хан Крум

Древна крепостна стена, строена преди повече от 2500 години, откриха археолозите край Несебър. Според тях вероятно е част от потъналата укрепителна система на Месамбрия.

Документирана е за първи път през 1960 г. от Люба Огненова - първата жена археолог и водолаз у нас. Тя смята, че е построена преди създаването на древния град и

датира от предгръцкия период

Известно е, че днешен Несебър е древно тракийско селище, превърнато по-късно с идването на дорийските преселници в елинска колония под името Месамбрия, а с покоряването на тези земи от Римската империя през 72/71 г. пр.н.е. става римски град с името Месамбрия Понтика.

“В продължение на 5 години ние я търсихме, но безуспешно - споделя пред "168 часа" д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология. - Всички други стени, които беше описала Люба Огненова, ги открихме сравнително лесно. Да, бяха покрити с плътен слой водорасли, който ги правеше почти неразличими. Но този обект, в зоната, в която трябваше да се намира, беше едно равно пясъчно дъно с камъни върху него. Нямаше никакви останки или следи от градежи. А това е много важен обект, който самата тя смята, че е най-интересният. Въпреки това миналата година ние решихме точно там да направим сондаж и открихме обработени каменни блокове.

Стената е на най-голяма дълбочина

в сравнение с останалите съоръжения - на около 5 - 6 метра. Намира се на около 170 м от брега. При нейния градеж са използвани дървени греди, с които е укрепен древният терен. Оказа се, че старото морско дъно, което е било открито по време на експедициите на Люба, днес лежи покрито под дебел слой мидени черупки и рапани. Това показва, че струпването се е случило през последните 50 - 60 години и е скрило по-дълбоките части на останките от потъналия Несебър. Интересно е, защото на мястото има предимно черна мида, което вероятно се дължи на унищожаването й, от една страна, от рапаните, а от друга - от дънното тралене, което ги е откъснало от естествената им среда, а вълните са ги натрупали там.”

Малкият полуостров, върху който е разположен Несебър, в миналото е бил доста по-голям. Морските вълни са отнемали в продължение на векове по малко от сушата, докато

водата поглъщала античното селище

заедно с крепостните му стени.

Археолозите направили сондаж и попаднали на големи каменни блокове.
Археолозите направили сондаж и попаднали на големи каменни блокове.

“Близо 1/3 от древна Месамбрия днес е под водата - допълва д-р Прахов. - Когато открихме т.нар. от Люба Огненова Тракийска стена, не очаквахме да има структури на такава дълбочина. От дървените греди взехме проби, които ще изпратим за анализ, за да датираме създаването й. Люба и екипът й установяват два строителни периода. Тя смята, че тази стена е от времето на предгръцкия тракийски град, за който има писани легенди. Люба свързва периода с този преди основаването на гръцката колония, която датира от VI век преди Христа. Резултатите ще покажат точно кога е построена. Това ще отнеме няколко месеца. Ако се докаже, че е отпреди създаването на града, ще бъде много интересно. Аз обаче се съмнявам, защото около нея открихме гръцка строителна керамика, а това говори за една по-късна дата.”

Люба Огненова (в средата) преди поредното спускане под вода.
Люба Огненова (в средата) преди поредното спускане под вода.

Според изследователя стената е най-дълбокият античен архитектурен паметник, намиран по Западното Черноморие.

Коя е една от загадките за археолозите, четете ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Новият парламентарен шеф Никола Минчев обеща да наложи нов тон на работа в пленарната зала.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев - най-младият шеф на НС, скромно не гласува за себе си (Обзор, графика)

Кирил Петков и негови колежки се снимаха на трибуната за спомен.

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Бюджетът - служебен или редовен, заложи първи мини в отношенията с Радев (Обзор)

Протест пред парламента не позволи на депутатите да спазят традицията и да направят общата си снимка на стълбите пред централния вход на Народното събрание. От общия кадър отсъстват представителите на ДПС и “Възраждане”.

Мир и любов обладаха депутатите, всички обещават да осигурят стабилно управление (Обзор)

Всички зам.-председатели седнаха заеха местата си до шефа на 47-ото НС, а Атанас Атанасов се оказа в най-вкрая.

Драма вдясно около теча на мейли от ДСБ, а Атанасов може и да падне

Протестиращи пред парламента посрещнаха депутатите.

Само един пропусна клетвата заради карантина, всички избраници минаха през лазерен термометър на входа (Обзор)

Асен Василев в студиото на "Панорама". Кадър БНТ.

Асен Василев: Знакът с новия шеф на парламента? Идва ново поколение без багаж и травми (Обновена)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber