Делото в КС за паспорта на Петков засягало личния живот, брани го адвокат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10291608 Делото в КС за паспорта на Петков засягало личния живот, брани го адвокат Делото в КС за паспорта на Петков засягало личния живот, брани го адвокат www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Опетнено му е името и има право на изслушване, настоява Екимджиев и говори за присъда в Страсбург

Отказът на Конституционния съд да изслуша съпредседателя на “Продължаваме промяната” Кирил Петков като заинтересована страна в делото по казуса с канадския му паспорт е нарушаване на правата му. Твърдението, че той е нарушил конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, обясни адвокат Михаил Екимджиев.

Бившият служебен министър на икономиката няма да бъде изслушан на открито заседание на КС, както поиска, и няма да получи възможността да представи становище по проблема.

Екимджиев припомни, че според конституцията “личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име”.

Екимджиев е категоричен, че в случая става въпрос за нарушени конституционни права. Според него заплахата за обществения образ на Кирил Петков е очевидна в контекста на изнесените от него шокиращи данни за брутални корупционни практики на бившите управляващи от ГЕРБ, които инициират казуса с гражданството му.

“След като Петков и Асен Василев оглавиха “Продължаваме промяната”, твърденията за нарушение на конституцията ерозират публичните им послания за почтеност и морал, които са етичната платформа на новоучредената партия”, заяви адвокатът, цитиран от пресцентъра на “Продължаваме промяната". И добави, че според него ГЕРБ са в основата на политическата злоупотреба с казуса за гражданството на Петков. Причината е, че “Продължаваме промяната” била основният им политически опонент според социологически проучвания.

“В потвърждение на това е и фактът, че точно на 13 октомври прокуратурата, чиято връзка с ГЕРБ е общоизвестна, съобщи, че вече се занимава с гражданството на новия политически лидер, чиято решителност и харизма явно “страхуват”, развива тезата си Екимджиев.

По думите му съдът е “впрегнат за разчистване на политически сметки” и всичко може да приключи с поредното осъждане на България в Европейския съд по правата на човека.

“Тогава възниква въпросът за какво ви е тогава Конституционен съд, дали той пази, или гази конституцията?!”, пита Екимджиев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Йорданка Фандъкова: Има риск да се разреди градският транспорт, няма да спре уличното осветление

Йорданка Фандъкова: Има риск да се разреди градският транспорт, няма да спре уличното осветление

Образователният министър Николай Денков на конференцията за образование
Снимка: МОН

Всички музеи в общ портал за ученици

Посланикът на Украйна:  Надявам се разумът на надделее  в главата на Путин

Посланикът на Украйна: Надявам се разумът на надделее в главата на Путин

ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ

Съдът в Ню Йорк прекрати делото „РИКО“ срещу Делян Пеевски

Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Корнелия Нинова коментира ценовия шок и мерките на държавата

Багер в залива Вромос, правят проверка

Багер в залива Вромос, правят проверка

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber