Кристалина Георгиева: Световната икономика върви към възстановяване

https://www.24chasa.bg/novini/article/10290707 Кристалина Георгиева: Световната икономика върви към възстановяване Кристалина Георгиева: Световната икономика върви към възстановяване www.24chasa.bg
Управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева
Управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева

Световната икономика върви бавно по пътя към възстановяване, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя участва в семинар,част от Годишните срещи между фонда и Световната банка, със заглавие „Дебат за глобалната икономика”.

„Понижението на ръста на световната икономика за тази година е действително малко и трябва да отбележим, че сме на път към възстановяване - каза Георгиева. - Но тази констатация не изчерпва случващото се. Възстановяването е силно затруднено. Всъщност неотдавна го оприличих на ходене с камъни в обувките. Днес има повече несигурност, отколкото преди няколко месеца”. 

„Наблюдава се известна загуба на инерция в САЩ и в Китай, въпреки впечатляващото възстановяване. И най-важното, в момента три проблема се очертават по-ясно, отколкото в предишната прогноза. Първо, разминаването, за което предупредихме, става все по-устойчиво. Второ, инфлацията. Въпреки че я смятаме за преходно явление, тя създава много тревоги и приковава вниманието на политиците. И трето е повишаването на нивата на дълг, което е разбираемо, тъй като трябваше да подкрепим домакинствата и предприятията, докато икономиката беше в застой, като все повече се доближаваме до момента, в който този дълг трябва да започне да се обслужва“, обобщи управляващият директор на МВФ.

„Това, което казваме, е, че условие за това е да ваксинираме света и се придвижим до безопасно място, въпреки че има остатъчен COVID. Тази ситуация няма да задържа цели сектори и икономики, ще бъде преходна, но трябва да бъде наблюдавана. В доклада, който току-що публикувахме, съветът ни е „Бъдете бдителни”, заяви Георгиева.

„Защо отправяме това предупреждение? Защото може да се сблъскаме с ново явление. И ние търсим термина, с който да го обозначим. Въпросът е дали растежът е изправен пред ново явление — дали това е „инфлация на растежа“, тъй като някои страни и сектори бележат бърз ръст, но други изостават, прекъсвайки веригите за доставки и създавайки натиск върху цените. Дали това се дължи на обстоятелството, че сме генерирали толкова много спестявания в момента, в който икономиката беше в застой? Във всеки случай нашето послание за развитите икономики е, че е много вероятно до средата на следващата година да видим отстъпление на инфлацията, но отново при условие че се борим по-решително с пандемията“, добави тя.

„По-важният въпрос обаче е как да съхраним единството на държавите членки на Фонда. Днес, по време на срещата на Комитета на МВФ, членовете бяха категорично обединени, фокусирани върху тези огромните предизвикателства, с които се борим. Непосредствени предизвикателства и такива, които са по-далеч на хоризонта, но са също толкова значими. Това, което е фантастично за МВФ, са 190 членове — големи и малки, богати и бедни страни — успяхме да изградим култура на ангажираност, която наистина се фокусира върху проблемите. Тонът в залата, трезвостта, с която обсъждахме неотложните въпроси на днешния и утрешния ден. Много простото заключение, че днес политиците са изправени пред най-сложните непосредствени и дългосрочни предизвикателства и пред най-трудните компромиси и трябва да работят заедно — трябва да се учат един от друг. В противен случай всички ние ще се окажем в по-лошо положение“, каза г-жа Георгиева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Латвия поиска още сили на НАТО на източния фланг

Латвия поиска още сили на НАТО на източния фланг

Тини Кокс

Нидерландецът Тини Кокс е новият председател на ПАСЕ

Буркина Фасо

Превратът в Буркина Фасо извършен без кръв

"168 часа": Фаталната грешка на Горбачов, заради която светът пак е пред война

"168 часа": Фаталната грешка на Горбачов, заради която светът пак е пред война

Жозеп Борел

Борел: САЩ не очаква предстоящо руско нападение над Украйна

Гърция ще изисква PCR или бърз тест
СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 19 хиляди новозаразени с КОВИД-19 в Гърция

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber