В Стара Загора светофарите няма да мигат в края на зеления сигнал, било опасно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10290533 В Стара Загора светофарите няма да мигат в края на зеления сигнал, било опасно В Стара Загора светофарите няма да мигат в края на зеления сигнал, било опасно www.24chasa.bg
Занапред светофарите в Стара Загора, които отдавна нямат секундарници, няма и да мигат преди смяната на зеления им сигнал с жълт.
Занапред светофарите в Стара Загора, които отдавна нямат секундарници, няма и да мигат преди смяната на зеления им сигнал с жълт. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Преди това премахнаха и секундарниците на кръстовищата

По препоръка на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата"  и на  Европейския център за транспортни политики беше премахнат мигащият зелен сигнал по светофарните уредби в град Стара Загора, съобщиха от общината днес.

В становището на компетентните институции се посочва, че регулирането на движението със светлинни сигнали се осъществяваше досега с мигаща светлина, която не е регламентирана в нормативните документи, по-точно мигаща светлина със зелен цвят, преди жълтата. Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики аргументира позицията си, като обясни, че тази практика влошава безопасността на движението по пътищата поради това, че в нормативните документи на Република България /закон, правилник, наредба/ не е регламентирано какво трябва да е поведението на водачите при този вид сигнал.

По думите ѝ инструкторите, които обучават бъдещите водачи на МПС, не преподават значението на този сигнал и какво поведение трябва да имат те, както и че по време на изпит служителите, които провеждат изпита, не могат да оценят поведението на изпитваните водачи /кога са сгрешили и кога не/.

Според експертите, водачите, които вече имат свидетелство за управление на МПС, когато видят този вид сигнал нямат едно и също поведение /някои от тях веднага спират, докато други ускоряват, за да преминат по-бързо, в резултат на което могат да настъпят пътнотранспортни произшествия/.

По-рано с аргумента, че когато уредбата показва, че секундите на зеления сигнал на светофара изтичат, шофьорите натискат газта, за да преминат по-бързо през кръстовището и така се създават предпоставки за катастрофи, бе премахната и тази "екстра" на светофарите в Стара Загора.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

СТЕФАН ЯНЕВ

Стефан Янев вече имал разговор да стане министър на отбраната

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Генчо Керезов

Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата

БОЙКО РАШКОВ

Рашков още не е получил покана да е вътрешен министър

В пленарната зала депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Зелен сертификат в парламента? Ще се решава друг път, работното време на депутатите свърши

БОЙКО РАШКОВ

ДПС и Рашков в нов спор - влизала ли е полиция в изборни секции на 14 ноември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber