Фандъкова: Избрах човек на реда за шеф на инспектората, за да засили контрола над почистващите фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284783 Фандъкова: Избрах човек на реда за шеф на инспектората, за да засили контрола над почистващите фирми Фандъкова: Избрах човек на реда за шеф на инспектората, за да засили контрола над почистващите фирми www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Николай Литов

Работата на Столичния инспекторат е да контролира чистотата в града. Работата на директора на инспектората не е топло местенце на бюро, а е работа на терен. Затова смятам, че за тази дейност е подходящ човек на реда, за да се засили контрола над почистващите фирми, за да няма невдигнати контейнери и измити наполовина улици. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в началото на сесията на СОС. Тя взе думата, след като Методи Лалов отново поиска да бъде включена точка в дневния ред за изслушване на кмета, която да обясни на съветниците защо бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат.

Макар да настояваха да чуят Фандъкова в продължение на няколко н минути Лалов и независимият Борис Бонев от "Спаси София" настояваха председателят на СОС Георги Георгиев да обясни на какво основание й дава думата.

"След като толкова пъти заявявахте, че трябва да се явя, не виждам причина сега да не мога бда взема думата. Вече свикнахме политици,, които най-много настояват за законност и правила, да не ги спазват. Ще коментирам темата за назначението на г-н Иванов нв името на прозрачността, макар за мен да е странно общински съветник не просто да пита, а да си позволява да кадрува, защото според г-н Лалов директор на инспектората трябва да стане служител на инспектората. Очаквам да чуя и конкретно име. Кадровият въпрос очевидно е наболял както в държавата, така и в политичиеската сила на г-н Лалов", заяви Фандъкова.

Тя обясни, че подготвя реформа, след която инспекторатът вече да не е отделна структура, а да стане част от администрацията и да бъде общинска дирекция.

"Нееднократно съм заявявала своята позиция - категорично осъждам насилието над протестиращи и опитите за ограничаване на правото на протест на гражданите. Доказала съм това и нито веднъж не съм забранявала протест в София. Не съм забранявала протести срещу Орешарски, нито срещу Борисов, нито срещу Комитова, нито срещу себе си. Не съм си го позволявала, защото забараната означава да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително и чрез употреба на сила. Вече стана ясно, че 11 служители на МВР се разследват за превишаване на правата при протестите през миналата година. Категорична съм, че всеки превишил правата си трябва да бъде наказан с цялата строгост на закона. Но г-н Иванов нито е проверяван, нито е викан да дава обяснения", каза още Фандъкова.

 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Петте елемента, с които ще те забележат

Петте елемента, с които ще те забележат

Теодора Точкова - главен съдебен инспектор

Съд: Точкова не е главен съдебен инспектор, актовете ѝ са незаконни, отива на прокурор

Сградата на Русенския университет. Снимка сайт на висшето учебно заведение.

Кораб, задвижван с водород, създадоха български учени

Вижте пълния текст на споразумението за бъдещото правителство

Вижте пълния текст на споразумението за бъдещото правителство

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

СТЕФАН ЯНЕВ

Стефан Янев вече имал разговор да стане министър на отбраната

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber