Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично

https://www.24chasa.bg/novini/article/10284270 Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично www.24chasa.bg
Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър няма да паднат автоматично

Българската конституция не казва какво се случва, ако се установи частична противоконституционност на указа на президента за назначението на Кирил Петков за служебен министър поради наличието и на канадско гражданство към онзи момент. Това напомни доц. Наталия Киселова пред Би Ти Ви тази сутрин. Нито в основния закон, нито в други нормативни актове има изрично разпореждане какво се случва с неговите актове.

Има едно тълкувателно решение на Конституционния съд от миналата година - №3 от 2020 г. В него се казва, че има преки и с оглед на това да се запази правната сигурност - и други последици, уточни доцентът по конституционно право от Софийския университет. С тези други последици не сме се сблъсквали досега и моето разбиране е, че по отношение на г-н Петков пряката последица от установяване на частичната противоконституционност е да се види дали попълнена от него декларация е била с невярно съдържание.

По отношение на неговите актове обаче не можем да твърдим, че всички изведнъж стават нищожни, категорична е тя.

В становище до КС деканът на правния факултет на СУ проф. Даниел Вълчев разви тезата, че тогава ще сме в ситуация все едно Петков никога не е бил министър и съответно всичките му актове няма да съществуват.

Първо, става дума за решения на министъра по доста сериозни за държавата въпроси, които са произвели правно действие, и второ, КС е сезиран по отношение на назначаването, а не по отношение на актовете, заяви обаче доц. Киселова.

Тя също е дала становище до КС, но с по-различно мнение. А то е, че трябва да се разглежда всеки един от актовете поотделно. Автоматизъм в правото не можем да търсим, не може всички актове на министъра да се обявят автоматично за противоконситуционни, няма правно основание, убедена е преподавателката.

Отговорност по отношение на действията му като министър след влизане в сила на решението на КС може да се търси от Петков. Но първо трябва да бъдат оспорени актовете, може пък никой да не ги оспори, коментира още Киселова.

Проверката на специализираната прокуратура за гражданството на Петков евентуално ще бъде преобразувана в досъдебно производство, защото според мнозинството от юристите в декларацията си той е попълнил неверен елемент и така е нарушил закона.

В самите документи, които ексминистърът е подал за отказ от канадското си гражданство, е описано, че има процедура. И явно тя е завършила на 20 август, откогато той не е български гражданин. Българската държава обаче не води регистър на лицата, които освен българско, имат и друго гражанство. Нито министърът на правосъдието, нито на регионалното развитие, към който е регистърът на населението, нямат такова задължение. Няма ресурс, по който държавата да изследва това, тъй като за разлика от други държави България допуска двойно гражданство, уточни още доц. Киселова.

Президентът няма инструменти, чрез които да направи предварително проучване дали едно лице, което ще назначи, евентуално е с двойно гражданство. Министърът попълва декларация и той се уповава на нея. Няма как да му се търси отговорност, но последиците са политически и това ще бъде използвано сега в рамките на кампанията, смята юристката.

Иначе г-н Петков от 10 години живее в България, това разбрах от пресата, добави тя. Напомни, че не е нещо "срамно" да си двоен гражданин, но въпросът е да прочетеш внимателно какво подписваш и как го тълкуваш.

Теоретично е възможно решението на КС да засегне и актовете на правителството, ако те са вземани с негов решаващ глас. Но първо трябва да е налице оспорване от субекти с правен интерес, посочи доц. Киселова.

До края на другата седмица е възможно да има решение, бавенето ще напрегне политическата кампания, а и няма основание за такова, защото ще създаде напрежение и около съда, смята тя.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Димитър Димитров

Шефът на УНСС кандидат да оглави ректорите, след като проф. Анастас Герджиков не успя

В Благоевград започнаха абитуриентските балове.

Вижте първите абитуриенти на Благоевград (снимки)

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Вижте импозантното празнично шествие във Велико Търново (Снимки)

Лаура Кьовеши говори пред делегатите на конференцията.

Прокурор Димитър Хаджийски участва в конференция по повод 1 г. от създаването на Европейската прокуратура

Снимки ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Премиерът Кирил Петков поведе шествието за 24 май (Видео, снимки)

Вижте докъде се вие опашката от желаещи да зърнат мощите на светите братя

Вижте докъде се вие опашката от желаещи да зърнат мощите на светите братя

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave