Драма с листата на ДБ в Стара Загора – комисията не прие е-подписи, а самата тя била назначена с такива (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10283280 Драма с листата на ДБ в Стара Загора – комисията не прие е-подписи, а самата тя била назначена с такива (Обзор) Драма с листата на ДБ в Стара Загора – комисията не прие е-подписи, а самата тя била назначена с такива (Обзор) www.24chasa.bg
Атанас Славов е водач на листата на ДБ за Стара Загора. Снимка: ДБ

Ако и ЦИК откаже регистрация, коалицията ще обжалва пред ВАС

ЗЛАТИНА ЙОВЧЕВА
ЗЛАТИНА ЙОВЧЕВА СНИМКА: 24 часа

Драма с регистрацията на кандидатдепутатската листа на “Демократична България” в Стара Загора се разигра в последните възможни часове за приемането ѝ. Районната комисия отказа да регистрира листата, а от обединението обжалваха решението и чакат по казуса да се произнесе ЦИК.

Причината за отказа се оказаха електронните подписи на съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. Пълномощното към кандидатдепутатската листа не било подписано собственоръчно, а върху хартиените документи е поставена сигнатура, която визуализира електронния подпис, казват от РИК - Стара Загора.

Това наложило председателката на комисията да поиска от коалицията да изпратят нови документи, този път с ръчно поставени подписи от Иванов и Атанасов. Трябвало да ги сканират и пратят до 17 ч във вторник, когато бе крайният срок за регистрация. Водачат на листата - конституционалистът Атанас Славов, обаче отказал с аргумента, че в българското и европейското право има регламент, който позволява да се ползват само електронни подписи, както е в случая.

“В Изборния кодекс на няколко места изрично е упоменато, че електронен подпис може да се използва. В никакъв случай обаче това не е фиксирано за приема на документи за регистрация на кандидатските листи. Още повече че законът за електронния подпис казва още, че за да бъде използван подписът и да бъде той приравнен с другия - саморъчно поставения, трябва да има съгласие между страните. Никой от тези реквизити не бе спазен”, каза пред “24 часа” председателката на комисията Златина Йовчева.

“РИК - Стара Загора, не знаят как да боравят с електронни документи. Има регламент на европейско ниво, който обяснява, че квалифицираният електронен подпис има силата на саморъчен”, отвърна пред медията ни юристката на ДБ и депутат в 45-ото и 46-ото НС Надежда Йорданова.

Тя обясни, че

по същия начин

са регистрирани

14 от листите

в другите райони Нещо повече - членове на самата избирателна комисия също били назначени така. “Пълномощното за предложенията за нашите членове на РИК е подписано с електронен подпис по същия начин”, аргументира се още Йорданова.

Самата тя препратила документите още веднъж до районната комисия в 17,30 ч, но този път пречката била, че имейл адресът не съвпадал с официалния посочен за кореспонденция с обединението. В 18,02 ч - час след крайния срок, координаторката на ДБ за Стара Загора Магдалена Овчарова прекъсва заседанието на РИК, за да занесе отново върнатата флашка. Това се вижда и на записа от заседанието.

Членовете на районната комисия преглеждаха хартиените документи, отвориха и флашката, където разгледаха електронните документи и провериха валидността на подписите, но въпреки това заявиха, че документите не са изрядни, обясни пред “24 часа” Атанас Славов.

Лично той предал документите и разговарял с шефката на старозагорската комисия. “Тя заяви: “Вие сте първите и единствените, които подават с електронен подпис, не може така. Трябва пълномощното да е със собственоръчно поставени подписи с мастило.” Аз възразих, защото има регламент в българското право, има и специален европейски регламент, който ни дава именно тази възможност. Маниерът беше: “Сега много като знаеш, ще ти покажа какво мога”, коментира още Славов.

До утре ЦИК трябва да даде крайното решение по казуса. Ако отново бъде отказана регистрация на листата за Стара Загора, от коалицията са категорични, че ще обжалват пред Върховния административен съд. До 19 ч снощи казусът не бе влязъл за разглеждане на заседанието на централната комисия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber