Два гласа спънаха избора на омбудсман на Пловдив отново (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10283100 Два гласа спънаха избора на омбудсман на Пловдив отново (Обзор) Два гласа спънаха избора на омбудсман на Пловдив отново (Обзор) www.24chasa.bg
Общинският съвет пак не избра обществен защитник. СНИМКА: Ваня Драганова

- Шеста година не може да се намери консенсус кой да е обществен посредник

- С жалбите на гражданите се занимава изпълняващ длъжността

 

Само два гласа не достигнаха на бившата шефка на общинския съвет в Пловдив Савина Петкова, за да стане омбудсман. Тя беше подкрепена от 32-ма съветници при нужни 34. Така пловдивчани отново остават без титуляр за поста обществен посредник. Шеста година с жалбите им занимава изпълняващият длъжността Борислав Стаматов. Изборът се оказва невъзможният консенсус.

Предишният конкурс за омбудсман на Пловдив се проведе в началото на 2016 г., но никой от претендентите, включително и първият обществен посредник Юлия Юрдекова, чийто мандат беше преценяван като успешен, не събра нужната подкрепа.

Тогава беше обявен нов конкурс в рамките на същата процедура, но изборът пак удари на камък и и. д. стана бившият зам.-кмет на район “Централен” Борислав Стаматов. Той прекара на поста 5 години и половина, без да му се чуе гласът, като два пъти годишно изпращаше сухи статистически отчети кой от какво се е жалвал.

Нов конкурс беше обявен през май т.г. и до крайния срок - 20 септември,

документи

подадоха 8 души

Един от тях – учителят Ангел Грънчаров, не отговаряше на условията, но 7 стигнаха до последния етап на надпреварата. Сред тях имаше интересни кандидатури освен Савина Петкова. Например омбудсманът на Пловдивския университет Христо Паунов, който е преподавател по конституционно право и вечен кандидат за поста.

В битката влязоха и уволнената от кмета на район “Северен” Стоян Алексиев негова заместничка Лариса Кътова, бившата зам.-председателка на общинския съвет от ГЕРБ Сузана Николова, която след това се насочи към “Воля” и формацията на Мая Манолова, и.д. омбудсманът Борислав Стаматов и общинският съветник от “Ние, гражданите” Георги Величков. За старта на кампанията си той предложи съветниците да се откажат от парите си за консултации и приемни заради ковид кризата, но идеята му не беше одобрена.

Непознато на

обществеността

беше само

едно име

- на Снежана Стоянова, която работи в Министерството на младежта и спорта.

Изборът на Савина Петкова изглеждаше естествен - като председател на общинския съвет в предходния мандат тя умееше да тушира страстите. По образование е юрист и е много наясно с местните проблеми, защото е работила и 12 години в общината, последно като главен юрист.

В кампанията обаче тя беше атакувана със сигнал до конкурсната комисия, че е областен координатор за Пловдив на движение “България на гражданите”, което опорочава надпреварата, и тя трябва да бъде прекратена.

“Не съм член на ДБГ от ноември 2018 г., когато подадох заявление за напускане. Но и да бях партиен член, това не би било пречка, защото, ако човек бъде избран за омбудсман, има едномесечен срок да прекрати партийното си членство”, коментира тогава Савина Петкова.

До прекратяване на конкурса не се стигна и резултатите бяха гласувани в общинския съвет, но и това стана след перипетии.

Веселина Александрова от “Да, България” поиска точката да бъде отложена, за да се запознае с концепциите на кандидатите. “Не ги познавам тези хора, от медиите мога да получа информация, но не смятам, че това е редно”, каза тя.

“Чувствам се леко смутен, ние всъщност обезценяваме труда на наши колеги общински съветници, които избрахме за конкурсната комисия. Все едно тяхната работа няма никаква стойност. Защо правим тогава комисии, всичко е загуба на време”, репликира я председателят на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.

В крайна сметка предложенията бяха гласувани и на Савина Петкова не ѝ достигнаха 2 гласа, за да стане омбудсман. (По колко получиха останалите кандидати - виж интервюто.)

Така до месец ще бъде обявена нова процедура.

Савина Петкова: Парцелирането не е само в парламента, а и в общинските съвети

Това прави избора на обществен защитник много труден, казва юристката

Савина Петкова е завършила право в Софийския университет през 1992 г. Била е 6 г. адвокат в Пловдив, след което 12 г. е юрисконсулт в общината, тръгвайки от най-ниското стъпало. В периода 2008 - 2011 г. е шеф на правната дирекция в мандата на кмета Славчо Атанасов. От 2015 до 2019 г. е председател на общинския съвет в Пловдив от квотата на Реформаторския блок.

- Успех или провал за вас е, г-жо Петкова, че само 2 гласа не ви достигнаха, за да станете омбудсман на Пловдив?

- Смея да кажа, че толкова много гласове - 32, които получих в общинския съвет, са голямо постижение. Другият кандидат - доц. Христо Паунов, събра 6, Георги Величков - само два, а останалите четирима претенденти - нула. Това е прецедент да получиш по три нули, тоест нито един “за”, “против” и “въздържал се”.

- Как оценявате все пак гласуването?

- Така са преценили, така са гласували. Благодаря на тези съветници, които ме подкрепиха.

- Бихте ли обяснили като юрист какво следва след тази процедура?

- Мисля, че конкурсната комисия

в едномесечен

срок може да

внесе ново

предложение

в общинския съвет. Тя така или иначе си е свършила работата - провела е конкурс, оценила е кандидатите.

- Каква е гаранцията, че на следващото заседание ще бъде избран омбудсман?

- Няма гаранция. Съветниците биха могли да решат да обявят нов конкурс и да стартира отначало процедурата.

- Защо според вас в Пловдив не може да бъде избран титуляр за поста толкова години?

- Изисква се много голямо мнозинство от 34 гласа в Пловдив (съветът наброява 51 души - б.а.). Това е проблем във всички 15 общини в страната, които имат обществени посредници. Избирането им е почти невъзможно. На много места дълги години са назначени и.д. омбудсмани. Това се дължи на факта, че общинските съвети са силно парцелирани. Съставени са от много групи от различни партии по подобие на последните два парламента. Затова е

трудно да се постигне

квалифицирано

мнозинство

- С какво бихте могли да бъдете полезна на пловдивчани?

- С работа, опит и почтеност. Показала съм, че при мен винаги водещи са били експертността и професионализмът. На това съм наблягала и като председател на общинския съвет в миналия мандат, а не на политически заигравки.

- Няма ли да ви дотегне, ако станете омбудсман, да идват всякакви хора и да ви се жалват - на един му бутнали оградата, на друг му спрели тока?

- Защо да ми дотяга? 16 г. от професионалния си път съм посветила на община Пловдив под една или друга форма. Там проблемите бяха толкова много и различни. Омбудсманът няма кой знае какви правомощия по закон, той не е властова фигура. И е голямо предизвикателство на базата на лични умения, дипломатичност, авторитет, контакти и познания да можеш да дадеш рамо на хората.

- С какво се занимавате в последните 2 г., откакто изтече мандатът ви като председател на общинския съвет?

- Посветена съм на семейството си. През тази година и половина ни се случиха и много хубави, и много лоши неща. Загубихме близки, сдобихме се с внук. Но вече ми се работи. Винаги съм вършила задълженията си със сърце.

- Кои са нещата, които обикновените пловдивчани не знаят за вас?

- Твърдя, че съм отговорна, работлива и справедлива. Не съм конфликтна, но бих могла. Това зависи от ситуацията. Човек съм, който

разрешава, а

не създава проблеми

Живеем в общество, в което агресията е взела големи размери. Хората са изнервени. С възрастта все повече вярвам, че благата дума железни врати отваря. Но ако се наложи, мога да бъда настъпателна, имам и такива качества. Проявявала съм ги като шеф на правната дирекция в общината преди 10 г.

Общо взето, съм боец, който обаче не държи на всяка цена да е агресивен и да крещи. За мен е важно да намирам решения без излишен пиар и шумотевици. Постигала съм успехи, без да бия тъпана. Може би затова част от хората не разбраха какво съм свършила като председател на общинския съвет.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Николай Денков

Проф. Николай Денков: 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували

Служебните министри на среща при президента Радев заради COVID (Гледайте на живо)

Служебните министри на среща при президента Радев заради COVID (Гледайте на живо)

Кирил Гоцев

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

Корнелия Нинова. Снимка БСП

Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни

Опашки за ваксини се извиха заради зелените сертификати.

Малка опашка пред "Св. Анна" в София, 80 ваксинирани до 11 ч.

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber