Гешев: Заради напрежението между институциите престъпността расте

https://www.24chasa.bg/novini/article/10280926 Гешев: Заради напрежението между институциите престъпността расте Гешев: Заради напрежението между институциите престъпността расте www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев /на преден план/ разговаря днес с журналисти в Стара Загора. До него е окръжният прокурор Дичо Атанасов. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Той коментира, че решението на Европейския съд за правата на човека по случая Баневи няма връзка с наказателното дело срещу тях у нас
"Вчера изготвих искане до министъра на вътрешните работи и до председателя на ДАНС за сформиране на съвместни щабове срещу купуването на гласове и за други нарушения по време на изборите. Това е добра практика, съществувала десетина години, и трябва да се възстанови. Само взаимодействието между отделните институции, разбира се, в рамките на техните правомощия, може да постигне сериозен резултат.
Напрежението между институциите, уверявам ви - това не е от страна на прокуратурата, ние искаме да работим в координация и в синхрон, точно затова поканих нашите партньори от МВР и ДАНС за сформиране на такъв щаб и такива щабове по места. Иначе за напрежението между институциите, лошия синхрон - както искате го наричайте, цената плащат българските граждани - вече има увеличение на битовата престъпност, на телефонните измами и други неща, които бяха позабравени.
Иначе ние винаги сме били безкомпромисни срещу нарушителите, но призоваваме за синхрон между институциите, не всяка да работи сама за себе си. Надяваме се, че това ще се подобри. Трябва да е ясно, че прокуратурата не разкрива престъпления, разкрива ги МВР и подава сигнал в прокуратурата. Надявам се, навреме - не както при една от катастрофите в Стара Загора - 15 часа по-късно, и то по телефона. Тогава се задейства прокуратурата. Затова ние трябва да имаме добри, колегиални, синхронизирани взаимоотношения. Не можем да действаме, без да ни бъде докладвано."
Това каза днес пред журналисти в Стара Загора главният прокурор Иван Гешев. Той се срещна с представители на прокуратурата точно заради предстоящите задачи по предстоящите избори. Гешев разговаря и с близки на пострадалите момичета, които бяха ударени на тротоар от лек автомобил, излизащ от кръгово кръстовище с висока скорост. Той ги увери, че делото е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в Пловдив, а след приключване на мерките за неотклонение ще бъде изпратено за специален надзор във Върховната касационна прокуратура. По него нищо няма да бъде скрито, увери главният прокурор. А близките на пострадалите са изразили пълно доверие на разследващите и на прокуратурата, като са пожелали делото да остане за разследване в Стара Загора, макар че от Окръжната прокуратура в града вече да предложиха то да бъде изпратено в друг съдебен район, за да няма съмнения в пълната обективност по случая.
Главният прокурор коментира и случая Баневи, които осъдиха България в Европейския съд по правата на човека и ще получат парично обезщетение. Той каза:
"Практика е подсъдими и обвиняеми лица да използват всякакви способи, за да се защитят. Това не променя въпроса с наказателната отговорност, двете нямат нищо общо. Те са предадени на съд в България. Не съм запознат с решението на Европейския съд по правата на човека в подробности, признавам си. Но от това, което съм прочел - става въпрос за три или четири думи, които са казани по време на брифинг. Мисля, че едната беше обезкостяване. Не знам дали е правилна тази дума, ако прецените, вие може да питате хората от Троян, където са имали предприятие Баневи, или в Девня - нека те да ви кажат какъв термин биха употребили. Вижте, аз няма да коментирам решението на Европейския съд за правата на човека, това е съвсем различна процедура, Баневи у нас са дадени на Специализирания наказателен съд за различни престъпления.
Ще се върна на нещо по-важно - миналата година сме внеслия експертни предложения в Народното събрание точно за пътно-транспортните произшествия, за увеличаване на наказанията, защото това е реален проблем на всички български граждани. Предлагаме например при ПТП със загинал да се квалифицира по-тежко деянието, като умишлено причинена смърт, а не по непредпазливост. Това са темите, но година, година и нещо никой не ти коментира. Това са важните проблеми, макар че в един момент се оказа, че най-важното било Бюрото за защита, което за мен не е никакъв проблем. Надявам се, че в следващия парламент ще има хора, които ще се интересуват от реалните проблеми на хората".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Кирил Гоцев

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Корнелия Нинова. Снимка БСП

Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни

Писателят Георги Господинов

Георги Господинов: България трябва да излезе от тази котловина, в която се намира

Опашки за ваксини се извиха заради зелените сертификати.

Малка опашка пред "Св. Анна" в София, 80 ваксинирани до 11 ч.

Румен Радев снимка Велислав Николов

Готвят нови антиковид мерки у нас

Доц. Любомира Николаева-Гломб, шеф на отдел вирусология на Националния център по заразни и паразитни болести

Доц. Гломб предупреди: Антителата не показват, че сте защитени от ковид

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber