Обединение, нормалност, стабилно управление и демокрация искат кандидатите за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10276074 Обединение, нормалност, стабилно управление и демокрация искат кандидатите за президент Обединение, нормалност, стабилно управление и демокрация искат кандидатите за президент www.24chasa.bg
Изборите са на 14 ноември

СНИМКА: “24 ЧАСА”
Изборите са на 14 ноември СНИМКА: “24 ЧАСА”

Припокриване на визията за ролята и мястото на президентската институция има в изказаните публично възгледи на основните претенденти за "Дондуков"2 преди началото на предизборната кампания, пише БТА.

Румен Радев, Анастас Герджиков, Лозан Панов и Мустафа Карадайъ - всички те желаят да обединят нацията и да върнат нормалността в политическите отношения, да има стабилно управление и демокрация. С нюанси в акцентите.
    Освен желанието за обединение, между Радев, Герджиков и Панов има и друго общо - и тримата са издигнати от инициативни комитети, което е тенденция за предстоящия президентски вот, но и тримата получават подкрепа и от политически сили и организации. Радев - от БСП, "Има такъв народ" и др. формации, Герджиков - ГЕРБ-СДС и др., Панов - "Демократична България" и др.
За първи път от началото на демокрацията у нас ДПС влиза самостоятелно в президентското състезание и то с лидера си Мустафа Карадайъ и евродепутата Искра Михайлова /за вицепрезидент./
Преди началото на кампанията обаче никой от тях не е посочил как точно ще постигне заявените намерения. Единствената заявка бе направена по време на регистрацията на Движението в ЦИК за участие в изборите на 14 ноември. Тогава Карадайъ заяви: "Ние трябва да изберем президент - обединител на нацията, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание, което видяхме вече два пъти".
"Вярвам, че президентската институция символизира единството на нацията", декларира Румен Радев.
"Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения, да помогна за обединението на всички българи и, както е казано в Конституцията, за единството на нацията", обяви проф. Анастас Герджиков.
"Моята мисия е да служа на истината и добродетелността", заяви Лозан Панов,
"ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в когото може да се инвестира доверие", е заявката на Движението.
На 27 септември инициативен комитет издигна кандидатурата на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент. Те ще се борят за втори мандат като независими, с подкрепата и на няколко политически сили.
Президентската институция - символ на единството на нацията, е веруюто на Радев, обявено при официалната му номинация. За нас е важно, че в този турбулентен преход, ще има нужда от стабилна институция с доверие, която да остане вярна на хората. Без това държавата ще бъде в ръцете на олигархията, заяви той в НДК.
"Не като ням свидетел на беззаконието, не като гарант на комфорта на облагодетелстването. Единството не е механичен сбор на грабители с ограбени, на лъжци с излъгани. Единението е осъзнато обединение около демократични ценности. Около гражданската воля да се търсят и следват съдбовно значими обществени цели", изтъкна Радев. По думите му, на фона на безпрецедентния срив на доверие в политическата система и институциите, на общата криза на законността, президентството се е утвърдило като стълб на стабилност и държавност, като последна бариера срещу беззаконието и лобизма. Действащият държавен глава вижда ролята си като обединители около значими каузи.
В битката за президентския вот Румен Радев смята като логичен опонент бившия премиер Бойко Борисов. "Мисля, че е крайно време господин Борисов да престане да използва своята партия като щит и да защити честта й, като се кандидатира за президент. След всичко изговорено, мисля, че това е логичният избор", така президентът предизвика лидера на ГЕРБ. И декларира, че разчита на подкрепата на всички българи, които желаят промяна, които искат България да бъде една нормална демократична държава.
Бойко Борисов не издигна партиен кандидат, въпреки че според собствените му признания са се обсъждали имената на Томислав Дончев, Димитър Николов. Партията, както и БСП, и "Демократична България", реши да подкрепи независим кандидат. Стана ясно още, че ГЕРБ-СДС не са поставяли никакви условия на проф. Герджиков.
На 3 октомври под мотото "Наистина обединени" инициативен комитет официално издигна кандидатурата на ректора на Софийския университет за президент и на полковник Невяна Митева за вицепрезидент.
Пред форума номинираният за държавен глава посочи, че целта му е да върне нормалността в политическите отношения, да помогне за обединението на всички българи и, както е казано в Конституцията, за единството на нацията.
В свои изказвания пред медиите професорът сподели, че един президент няма нужда от никакво мнозинство зад гърба си, а българският народ има нужда от силно мнозинство, за да избегнем политическата криза да премине в друга.
Герджиков декларира нееднократно, че не е партиен кандидат и партиен член, и очаква подкрепата на всички граждани, които припознаят в нуждата от това да си протегнем ръце спасение от сегашната ситуация. По думите му, е нужна нова национална кауза и национален идеал. Претендентът за високия държавен пост твърдо декларира, че няма да води компроматна война, а кампанията им с Невяна Митева ще е позитивна.
Герджиков заяви, че няма да откаже подкрепа от никоя партия. Определи като логично решението на "Демократична България" да застане зад Лозан Панов, защото става въпрос за важна за ДБ тема като съдебната реформа. Тя е важна и за нас, нямахме време да се разберем с тях, но имаме общи цели, увери кандидат-президентът.
Когато казвам да се обединим, нямам предвид политиците и партии, имам предвид хората и нацията, изтъкна професорът. И отбеляза - три пъти избори, очевидна политическа криза, ожесточена омраза между партиите и невъзможност за съставяне на правителство. На това трябва да противопоставим един спокоен дебат, едно обединение поне по най-основните теми, посочи Анастас Герджиков.
Ден по-рано, на 2 октомври, отново инициативен комитет лансира председателя на ВКС Лозан Панов за президент и Мария Касимова-Моасе за вицепрезидент.
Моята мисия е да служа на истината и добродетелността, заяви Панов, когото първоначално "Правосъдие за всеки" издига за кандидат за президент.
"Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия, и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят, една след друга свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността", обясни мотивите си за участие в надпреварата за "Дондуков"2 Панов.
"Малко след това се явиха моите другари от "Правосъдие за всеки", с които ние заедно отдавна вървим. Тогава трябваше да уверя всеки, че нашата мисия е пътуване, а не дестинация, и наш дълг е да продължим", разкри той.
Претендентът очаква подкрепата на всички свободомислещи българи в тази страна. И допълва, че каузата му винаги е била независимостта на съдебната система, отвоюването на институциите. Ще се обърна към всички свободни граждани с молба да ме подкрепят, защото бих искал да бъда следващият президент, който ще подпише или няма да подпише указа за назначаване на председател на Върховния касационен съд, каза още Лозан Панов, който в момента оглавява ВКС, а мандатът му изтича в началото на следващата година.
В битката за президентския пост ДПС се включи с лидера си, нарече деня "исторически за ДПС и за цяла България" . От партията обясниха решението с желание да играят вече сериозно за участие във властта, а не просто да са балансьори. От партията са убедени, че без Движението трудно би се направило сериозно, стабилно и трайно правителство.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

9871 нови положителни за коронавируса - 23,52% от тестваните

9871 нови положителни за коронавируса - 23,52% от тестваните

Даниел Митов в "Панорама". Кадър БНТ

Даниел Митов: Декларацията ни събуди кабинета да реагира на руските искания

Даниел Лорер в студиото на "Панорама". Кадър БНТ

Даниел Лорер: Мощните инвестиции в икономиката ще ни направят богата държава

Тодор Кантарджиев. Кадър Би Ти Ви

Проф. Кантарджиев: До седмица ще намалеят хората с COVID в София

Тодор Живков и Георги Димитров

"168 часа": Непознатият Живков: Човекът за черната работа на Москва

Мая Манолова. Кадър Би Ти Ви

Мая Манолова: Има нужда от нов социален проект, няма аз да съм лицето му

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber