Търсят кой да събори 2 незаконни сгради в летния сарай на Доган

https://www.24chasa.bg/novini/article/10271709 Търсят кой да събори 2 незаконни сгради в летния сарай на Доган Търсят кой да събори 2 незаконни сгради в летния сарай на Доган www.24chasa.bg
Една от постройките на пясъка, за които има заповед за събаряне.
Една от постройките на пясъка, за които има заповед за събаряне.

Това е възможно, след като правителството отпусна 68 000 лева

За още 3 масивни постройки се водят дела

До края на следващата седмица областната управа в Бургас ще обяви обществена поръчка за събаряне на две от сградите около сарая на Доган в Росенец, за които бе установено, че са незаконни.

Това обяви пред “24 часа” областният управител проф. Мария Нейкова, след като по нейно искане служебният кабинет отпусна 68 000 лв. за бутането им.

Става дума за масивна триетажна сграда до оранжерията и за кабинка за охрана в непосредствена близост до резиденцията на почетния председател на ДПС.

“Сумата е над 50 хил. лв. и законът изисква да обявим обществена поръчка за избор на изпълнител”, каза Нейкова. Юристите на областната управа подготвяли документацията.

“Възможно най-бързо ще обявим поръчката. Нека тя да е урок към всички, че държавата повече няма да толерира незаконното строителство.

Проверяваме и

други случаи

на територията на Бургаска област, за които при установени нередности ще действаме по същия начин”, предупреди областната управителка, но не конкретизира спорните имоти.

“Когато приключим проверката, ще ги обявим”, добави тя.

За събаряне на две от сградите около имота в Росенец държавата осигури пари, след като извършителят на незаконните строежи не бе установен. Те са обслужващи резиденцията постройки и са на държавна земя.

“Законът е такъв. За жалост, в този случай държавата трябва да отдели финансовия ресурс за събарянето им. Когато обаче извършителят на нарушението е известен, той е длъжен сам да премахне строежа”, обясни проф. Нейкова.

Незаконните постройки бяха установени от общината по проверка, назначена от прокуратурата. Тъй като са на държавен имот - в случая на плажа, държавата трябва да ги събори.

За още три масивни сгради се водят дела. Едната е оранжерията за зеленчуци до резиденцията, чието премахване по заповед на бургаския кмет Димитър Николов бе оспорено от собственика на имота фирма “Хермес груп”. Проектантът на сараите пък - “Стрейтлайн” на арх. Калин Тихолов, загуби друго дело за признаване на плажа за частен, с което на практика достъпът до морето бе отворен за граждани.

Петте сгради са

вдигнати без

строително

разрешение

и без одобрени инвестиционни проекти от общината. Парите за събаряне на две от тях бяха поискани от предишния областен управител Вълчо Чолаков през пролетта, но му бяха отказани с мотива, че не са предвидени в бюджета.

Две седмици след назначаването си за губернатор на Бургас - на 4 юни, Мария Нейкова поиска средствата от служебното правителство.

Междувременно граждани се организираха в инициатива за набиране на дарения за премахване на сградите около сарая. Проф. Нейкова обаче обясни, че нормативната наредба не ѝ позволява да ги приеме, затова дочака 68-те хиляди от държавата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Мястото на катастрофата на магистрала "Струма"

Скопие увеличи парите в помощ на семействата на жертвите от катастрофата на "Струма"

От 1 юли до 31 декември  минималната пенсия  да е 392,57 лв
СНИМКА: ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Минималната пенсия да е 370 лв. от 1 януари, а от 1 юли - 392,57 лв., предлага служебното правителство

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Новите правила в парламента: без говорене по телефона и “сричане” на законопроекти

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Мария Габриел: Повече инвестиции в образование ще предопределят успешното изпълнение на целите ни за следващото десетилетие

Росина Станиславова

"Красно село" излиза на протест в петък срещу Росина Станиславова

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber