Млади предприемачи: Бизнес се прави трудно в България, в чужбина има данъчни облекчения

20 истории, подкрепени от Фондация "Америка за България" и разказани от "24 часа".

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Представяме ви Лазар Лазаров и Стелиан Радовенски. Двамата създават MADE RIGHT, платформа за поръчка на ризи по мярка, които те изработват. Лазар е спечелил първа награда от изданието на BASE в Плевен. Те планират да разсрастнат бизнеса си, като работят не само с индивидуални, но и с корпоративни клиенти.

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на интернет адрес https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите. Той е написан на лесен и достъпен език. Адаптиран е за българските условия с данъчна и правна информация и има много примери. 

Създаваме иновативен сайт за продажба на ризи, който няма аналог у нас, казват младите предприемачи

- Г-н Лазаров, вие стартирате своя бизнес за изработка на ризи в една от най-трудните години заради коронавируса - 2020-а. Как започна всичко?

Л.Л.: Идеята ми е от дълги години. В началото имах малко ателие на частна практика, докато работех в друга фирма в Плевен. Със Стелиан сме приятели от деца и няколко пъти си разказвахме с какво се занимава всеки от нас. Така ни хрумна идеята, че използвайки своите умения, той може да създаде иновативен сайт, а аз да изработвам самия продукт. По този начин да обединим сили в едно модерно шивачество. Модернизираме класическото ходене при шивач и правим целия процес по различен начин, чрез сайт. За момента все още работим по него и планът ни е до края на годината да сме готови, но в началото ще бъде в малко по-съкратен вариант. С времето ще развием доста иновативни идеи и неща, които дори в световен мащаб не съществуват. След като измислихме идеята за сайта, проучихме пазара и разбрахме, че в по-големите държави има подобни, които приличат на нашия. Те работят и могат да се похвалят с големи приходи и клиенти. Това още повече ни мотивира, защото в България със сигурност няма такова нещо.

- Този сайт ще е свързан пряко с работата ви, какво ще представлява?

С. Р.: Ще ви разкажа някои неща, но по-иновативните идеи ще запазя, за да може да станат достояние на хората, когато сме готови. Първоначално сайтът ще наподобява това, което може да се открие и в други държави в Европа и САЩ. Идеята ни е потребителите да могат да се регистрират и да си запазват мерки, които ще им останат в профила. Те ще имат опцията да въведат повече от един размер в зависимост от това

как тяхното тяло

се променя във

времето, тъй като

килограмите често

се менят

Другото, върху което работим, е да шием ризи, които са специфични за техните размери, тяло и желания. Клиентите ще избират от отделни платове, за които ще има подробна информация, за да може още на самия сайт да придобият някаква представа какво е качеството. Оттам нататък всички елементи на ризата могат да бъдат избрани - какъв тип да са яката, маншетът, копчетата, както и видът закопчаване.

Също така каква да е кройката или по-скоро фитът - има нормален, както и втален (SLIM FIT). Това са реално само една част от нещата, които планираме първоначално клиентите да могат да избират в онлайн магазина ни. Ние се опитваме в малко по-модерен вариант да им го предоставим като услуга.

- Различава ли се изработката в чужбина от тази у нас?

Л.Л.: Има технологична разлика. В изработването на повечето дрехи и облекла италианците са лидери и тяхната технология е най-качествена и удобна. Може да се каже, че по-важно от самата визия е по-скоро да ти е удобно, защото пък и клиентите, които ние искаме да имаме, ще са хора, които ежедневно носят ризи. Когато тя не пасва, през деня е доста дискомфортно. Така, ако да речем клиент иска да е със SLIM FIT, но тя е толкова тясна, че това ограничава движението му, в края на деня въпросната дреха просто ще го е изморила. Като това, че е SLIM FIT, не означава, че ризата трябва да е неудобна и прилепнала. Това са едни от нещата, които ценим и което е важно за нас - не само да дадем визията, която някой иска, а и комфорта.

Основата на

технологията, по

която работим, е

италианска, защото

тя е най-добрата

Чрез опита си аз съм променил някои неща, които смятам, че са по-точни, правилни и качествени.

- Трудно ли се прави собствен бизнес в България и от какво се нуждаят предприемачите у нас?

Л. Л.: Доста е трудно. Това, което съм чувал за стартиращи бизнеси в чужбина, е, че има данъчни облекчения и има всякаква помощ, която да помогне на предприемач, докато при нас не е съвсем така. Ние помощ, освен от Фондация “Америка за България” чрез програмата BASE, не сме получавали. И тази помощ дойде по пълна случайност и късмет, тъй като от познат чух за BASE и се записах. Друга помощ не сме получавали. Трудно е с данъци и осигуровки, а това са неща, които са неизбежни.

С. Р.: Най-голямото предизвикателство е да се случат нещата навреме и правилно да се разпределят ресурсите. Имам предвид не само финансовите, но и времето. За пример може да дадем сайта, който отнема повече време поради факта, че сме педантични в това, което искаме да постигнем. Другото -

много трудно е да се

прецени колко пари

ще се влеят във

фирмата и какви

разходи ще имаш,

кои месеци ще имаш някакъв комфорт и ще си застрахован финансово, кои моменти пък нещата ще се обръщат наопаки. Общо взето финансовият аспект не трябва да се подценява по никакъв начин и бих посъветвал всички да имат някакъв буфер. И от тези изчисления, които правят, да си слагат един сериозен процент отгоре, за да се чувстват по-спокойни. Ние с Лазар сме били на работен режим, който е бил доста динамичен и като цяло стресът не ни идва толкова много, знаем как да отиграем по-сложните ситуации. Тоест самите проблеми ги решаваме на база на опита, който имаме досега, но определено хора, които не са се сблъсквали с по-лидерски позиции в работата си и не са били подложени на по-сериозен тест трябва да го обиграят някъде другаде, преди да започнат бизнес. Иначе може да останат с доста горчив привкус от цялата работа.

- Колко хора работят при вас?

Л. Л.: В момента са 7 човека и инвестираме средства за ремонт на работното ни помещение. Очакваме да стигнем до 10-15 служители.

- Имахте ли вече идея с какво искате да се занимавате, когато се включихте в академията BASE?

Л. Л.: О, да, знаех какво искам да правя, но не беше добре изчистена идеята ми. Програмата BASE помогна много да развия концепцията си и да я превърна в план.

- Кои бяха най-важните неща, които научихте от лекциите на BASE?

Л. Л.: За мен най-важното е, че ни даваха възможност да се погледне реално на идеите ни. Доколко те са осъществими и как ще се приемат от хората. Когато човек има някакъв бизнес замисъл, в главата му той естествено става и се случва, обаче невинаги тази представа е реална. Програмата ти дава тази сигурност, че идеята е осъществима и ще се приема добре и това е едно от основните неща. Научих и много други полезни съвети, като най-елементарните - как да си направим самия бизнес план, което не звучи сложно, но е.

След като минахме

през програмата,

осъзнах, че имам

много пропуски

Научихме доста полезни неща, което със сигурност ни помогна вече да работим. Реално преди да сме пуснали сайта, ние имаме някакви приходи. Разбира се, има месеци, които са трудни, но като цяло добре се развиваме и мога да кажа, че програмата беше изключително полезна.

- Какво бихте казали на сегашните участници в BASE?

Л. Л.: Бих им предложил със сигурност да се възползват от тази възможност, защото нещата, които ще научат, и това, че ще получат адекватна обратна връзка за идеята им, е пътят за осъществяване на мечтата им. Трудно ще получат нещо подобно от близки и приятели, тъй като там все пак вече са намесени емоции, чувства и т.н. Това, естествено, не е съвсем реалистична оценка. Може би за мен най-важно е обратната връзка, която е в основата на всеки бизнес.

- Как академията за бизнес предприемачи BASE ви помогна да развиете бизнеса си?

Л. Л.: Финансовата страна на нещата също беше полезна. Сумата, която получихме, беше в помощ. Но не само тя, фондацията, която финансира програмата BASE, дори след завършването прояваваше интерес към нас, поддържахме връзка. Предлагаха помощ за всеки един момент. Създават се контакти, които със сигурност в бъдеще ще са полезни. Чрез тях ние можем да намерим и инвеститори, ако решим да търсим. И това също е един голям плюс.

Над 400 участници вече успешно завършиха BASE

Над 400 участници вече са завършили успешно академията за бизнес предприемачи BASE от нейния старт през 2018 г. Програмата, която е инициира и финансира от Фондация “Америка за България”, е обхванала 11 населени места в цялата страна. Голяма част от участниците са успели да започнат или да доразвият своето бизнес начинание веднага след приключване на обучението, а една четвърт от тях са превърнали идеите си в стабилен и успешен малък бизнес. 

Академията се води от предприемачи, които вече имат успешен бизнес. Правят го доброволно, без ограничение за възраст или статус на техните ученици. Заниманията са веднъж седмично 13 седмици след работно време.

BASE стартира през пролетта на 2018 г. в село Мирково, Софийска област, след това в Етрополе и Панагюрище. Партньори на програмата са Националното сдружение на малкия и средния бизнес, Тръст за социална алтернатива; Съвет на жените в бизнеса в България, Индустриален клъстер Средногорие, Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE), СНЦ Магна Натура, Източен акселератор, Фондация “Общество и сигурност”. 

В момента е обучението на нова група във Варна (от 30 септември до 15 януари), както и в Смолян (от 1 октомври до 15 януари). Предстои старт на група в София и Добрич, а скоро и в други градове. 


 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още