Кючюк: Разговорът със Северна Македония не трябва да е само за миналото

https://www.24chasa.bg/novini/article/10264908 Кючюк: Разговорът със Северна Македония не трябва да е само за миналото Кючюк: Разговорът със Северна Македония не трябва да е само за миналото www.24chasa.bg
Илхан Кючюк СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Илхан Кючюк СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

"Добросъседските отношения не са само разговор за миналото, но и за бъдещето. Ако гледаме само към миналото, няма да имаме бъдеще. Днешният разговор е много важен - за това как искаме да изглежда ЕС през призмата на нашите отношения с Република Северна Македония, през това да намалим напрежението между Косово и Сърбия, за да бъде това един добър пример, както пред обществата в Западните Балкани, така и в останалите европейски общества".

Това каза евродепутатът от ДПС и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк в приветственото си слово на конференция "Среща на върха: ЕС-Западни Балкани, преглед и очаквания" в София.

Свързаността и планът за икономическо възстановяване, през двата глобални прехода - зеления и дигиталния, не могат да бъдат за сметка на голямата цел - интегрирането на Западните Балкани. Това не са взаимнозаменяеми неща. Планът и всички други действия имат за цел да подготвят почвата. Всичко това минава през добросъседските отношения, каза той. 

Кючюк напомни, че либералите в Европа отдавна говорят за това, че Европейският съюз няма да бъде пълноценен, ако към него не се присъединят всички страни от Западните Балкани. От години план за развитието на региона се опитва да изготви и Европейската комисия, а миграцията поставя важността на региона в нова светлина.

Пред присъстващите евродепутатът подчерта, че в допитвания много млади хора казват, че не харесват начина, по който функционира ЕС.

Затова има нужда от радикална промяна, а това може да стане с политическата воля на страните от ЕС, ясни идеи, визионерство и платформа, категоричен е той.

Много е важно да работим заедно, допълни Кючюк. Той подчерта, че България има опита като страна, минала вече през процедурата за присъединяване към ЕС, но и притежава "уникалния български етнически модел, който не трябва да бъде отричан и да бъде използван като салфетка в тежката политическа кампания". А напротив - да бъде използват за начин за постигане на национално единение, продължи той.

На срещата бе поканен и европейският комисар по разширяването Оливер Вархей. Той обаче не успя да присъства, но се включи през специално видео.

Западните Балкани са част от ЕС и ще направим всичко възможно да продължим процеса по присъединяване и интеграцията на страните, каза той.

Искаме да видим отваряне на преговорите със Северна Македония и Албания до края на годината, да отворим глави със Сърбия и да затворим тези с Черна гора, категоричен бе Вархей. 

Присъединяването на Западните Балкани е геостратегическа инвестиция към силна, обединена Европа, коментира пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той подчерта, че това е цел е близка на ДПС и е залегнала още от учредяването й. Лидерът на движението припомни, че то винаги е държало за членство на България в НАТО и ЕС, което страната получила докато ДПС е било във властта, и обединение на всички държави в съюз, който в основата си е антипод на разделението.

България успя да осъществи мирен преход от тоталитарен режим към демокрация, благодарение на уникалния етнически модел, чийто архитект е д-р Ахмед Доган, продължи той. 

Активната роля на ДПС в лицето на нейния първи председател и създател г-н Доган чертаеше пътя на България, категоричен бе Карадайъ. Припомни изказване на почетния председател на движението, че "Пътят на България през Европа минава през Босфора", тоест през членство в НАТО, още преди да има Европейски съюз.

Ние като държава неведнъж сме заявявали нашата подкрепа за пълноправното членство на всички страни от Западните Балкани в ЕС. И занапред ще продължим да работим в тази посока и въпреки, че все още съществуват някои спорни исторически въпроси между България и РСМ, очаквам те бъдат решени в най-скоро време, за да започнат формалните преговори за членство, каза Карадайъ.

Кючюк: Разговорът със Северна Македония не трябва да е само за миналото

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber