Затварят до ноември езиковите школи, маските задължителни и за учителите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10263189 Затварят до ноември езиковите школи, маските задължителни и за учителите (Обзор) Затварят до ноември езиковите школи, маските задължителни и за учителите (Обзор) www.24chasa.bg
Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор
Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор

Дали новите мерки ще бъдат приети, зависи от здравния министър Стойчо Кацаров

Делът заразени наближи 14%

Нови мерки, важащи за цялата страна, ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев следващата седмица.

Сред тях ще са носенето на маски в клас да стане задължително не само за учениците от 5-и клас нагоре, а и за учителите. Сега при дистанция от чиновете учителят може да не слага маска в час.

“Сега спазването на тази мярка е оставено в ръцете на директорите, но при нивата на заболеваемост, които вече достигнахме, това е неприемливо”, мотивира предложението си пред “24 часа” доц. Кунчев.

Идеята е била обсъдена на среща вчера с експертния съвет по епидемиология, представители на РЗИ и катедрите по епидемиология и инфекциозни болести на медицинските университети.

Поне до края на месеца работа да преустановят езиковите центрове, школите по изкуства и всички други, свързани с извънкласни дейности, ще предложи още държавният инспектор. Целта е да се ограничи смесването на деца от различни класове и паралелки, иначе се обезсмислят мерките в училище.

Ограничението ще важи не само за учащите, но и за възрастните посетители на школи, тъй като вече се намираме в пикови за последната вълна стойности. Колко дълго ще продължи този пик, няма как да се предвиди, но при средно в момента около 340-350 болни на 100 хил. души може да се очакват и стойности от порядъка на 1370 - колкото в момента е заболеваемостта в съседна Сърбия, обясни доц. Кунчев. Дали ще бъдат одобрени тези предложения, зависи от здравния министър Стойчо Кацаров. 

След Габрово нови мерки се очакват до дни и във Видин и Монтана, които минаха прага от 500 болни на 100 хил. РЗИ-тата в тези области са изпратили вече предложенията си до доц. Кунчев, който обяви, че ще ги прегледа и утвърди.

Почти 14% достигна делът на заразените в сряда у нас, когато единната информационна система отчете малко над 2500 новозаразени. От тях 86,6% не са ваксинирани. 5312 са настанените в болници, от които 455 са в интензивни отделения.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber