Започна цялостен ремонт на планетариума в Смолян

https://www.24chasa.bg/novini/article/10261518 Започна цялостен ремонт на планетариума в Смолян Започна цялостен ремонт на планетариума в Смолян www.24chasa.bg
Със символична първа копка бе даден старт на ремонта на Планетариума в Смолян, какъвто не е  правен от 40 години
Със символична първа копка бе даден старт на ремонта на Планетариума в Смолян, какъвто не е правен от 40 години СНИМКА: Валентин Хаджиев

Започна цялостен ремонт на Планетариума в Смолян, който ще то нареди до най-добрите в света. Общата стойност на проекта е 4 млн. 156 хил. лв., от които 2 млн. 656 хил. 423 лв. са бъзвъзмездна финансова помощ от програмата, като 2 млн. 225 хил. 959 лв. са финансиране от Европейския фонд за регионално развитие и 398 000 лв. са национално финансиране, съобщи кметът на общината Николай Мелемов.

В района около знаковата сграда вече цялото пространство се преобрази в парк, като са изградени алеи с пейки, премахнати са стари и са засадени нови дървета и паркова растителност.

В сградата се прави основен ремонт с подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителната, вентилационната, електрическата и ВиК инсталации, покривни покрития, настилки и облицовки, осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания и др.

Обновява се изцяло Звездната зала с ново оборудване - цифрова система, куполен екран 12,5 м, купол, 120 стола, системи за управление на сценично озвучаване и осветление.

"Звездната зала на Планетариума ще бъде оборудвана с техника, каквато имат най-големите в света", заяви Марияна Хаджигенчева, директор на Планетариума с астрономическа обсерватория в Смолян.

По проекта ще се доставят нов телескоп, два интерактивни екрана, изложбени табла. Вторият посетителски център ще бъде оборудван и с реалистичен макет на Луната, изцяло се преоборудват също киносалона и кръжочните зали.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber