Крадците от "Арсенал" били семейство, задържани са на границата с Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/10261388 Крадците от "Арсенал" били семейство, задържани са на границата с Гърция Крадците от "Арсенал" били семейство, задържани са на границата с Гърция www.24chasa.bg
Според изпълнителния директор на "Арсенал" АД в Казанлък инж. Николай Ибушев засега е рано да бъдат съобщени повече подробности около случая с тримата чужденци. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В колите им са открити документи, вероятно свързани със служебните тайни на оръжейното дружество

Задържаните на граничния контролно-пропусквателен пункт Кулата на 5 октомври т.г. трима чужденци, заемали ръководни позиции в оръжейната фирма "Арсенал" АД в Казанлък, са семейство, уточниха от прокуратурата. Бащата е на 60 години, руски гражданин. Майката и синът са граждани на Литва - на 59 и на 24 години.

Днес към 15 часа те бяха докарани под охрана в РУ на МВР в Казанлък, предстои тримата да бъдат привлечени като обвиняеми.

Разследването е проведено с участието на териториална дирекция "Национална сигурност" в Стара Загора, за успешната реализация е оказано съдействие и от ГКПП Кулата.

Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври т.г. сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" и документи за тях - информация, изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български и чуждестранни конкурентни фирми. След осъществено взаимодействие с териториална дирекция "Национална сигурност" в Стара Загора са планирани и съвместни действия, уведомена е Районната прокуратура.

В рамките на разследването са разпитани свидетели. Било установено, че в "Арсенал" са сключени трудови договори 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Тримата са били в неплатена отпуска до 17 септември 2021 г., след което не са се явявали на работа.
Установено е, че те са се предвижвали из страната с леки автомобили. Справка за задграничните им пътувания показва, че те са влезли в страната на 2 октомври 2021 г., били са в Казанлък и са тръгнали обратно. С цел да бъде предотвратено напускането им на страната до Главна дирекзция "Гранична полиция" е изпратено искане за щателна проверка. На 5 октомври 2021 г. тримата чужденци и автомобилите им били веочаквано засечени на ГКПП Кулата и въз основа на писмена информация от РУ в Казанлък те са задържани най-напред за срок от 24 часа.

При извършени процесуално-следствени действие в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство, т.е. със служебните тайни на "Арсенал". Изготвени са постановления за принудително довеждане на лицата, предстои те да бъдат конвоирани до Казанлък и привличането им в качеството им на обвиняеми.

Работата по случая продължама под наблюдението на Районната прокуратура в Стара Загора.

По телефона днес изпълнителният директор на "Арсенал" АД инж. Николай Ибушев каза пред "24 часа", че засега е рано да бъде дадена повече информация от това, което вече са съобщили полицията и прокуратурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Крими

Няма тежко пострадали при челния удар на два тира край Полски Тръмбеш

Няма тежко пострадали при челния удар на два тира край Полски Тръмбеш

Шест месеца затвор за мъж, счупил носа на жена си

Шест месеца затвор за мъж, счупил носа на жена си

Ексдепутатът Тома Томов (вляво) със сина си Борислав, който държи снимка на убитото момче.

До месец ще има нова присъда за смъртта на внука на Тома Томов

 Снимка: Архив

СДВР търси собственика на намерено портмоне

Кадър: Нова телевизия

Арестуваха бившия на жена, която разказа за тормоз пред медиите

"Телефонистите" отново в действие: Ужилиха старец от Г. Оряховица с 20 бона

"Телефонистите" отново в действие: Ужилиха старец от Г. Оряховица с 20 бона

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber