СОС излъчи преговорен екип, иска компенсации от държавата за парното

https://www.24chasa.bg/novini/article/10261377 СОС излъчи преговорен екип, иска компенсации от държавата за парното СОС излъчи преговорен екип, иска компенсации от държавата за парното www.24chasa.bg
Георги Георгиев
Георги Георгиев СНИМКА: Николай Литов

Ще се настоява и за помощи за всички енергийно бедни семейства в София

Кметът на София Йорданка Фандъкова, ръководството на Столичния общински съвет и на ресорните комисии заедно с управлението на "Топлофикация - София" започва преговори с държавата за искане на компенсации заради шоковото поскъпване на природния газ и на квотите за въглеродни емисии. Това решиха на извънредна сесия днес столичните общинари.

Въпреки че по предложението бе постигнато предварително съгласие и то бе внесено от представители на всички политически групи в СОС, дебатите по доклада продължиха повече от 2 часа.

"Основната цел е да защитим софиянци от нарастването на цената на природния газ. "Топлофикация - София" осигурява отоплението на над 1 милион столичани. Заради дефект на регулаторната рамка се получава огромна разлика между пазарните цени на природния газ и регулаторно определената стойност, което ще доведе до тежки финансови последици за дружеството. На 1 юли КЕВР определя цена на природния газ за общинското дружество от 47,11 лв., сега пазарната цена е 94,54 лв. Тоест разликата е двойна. Квотите за въглеродните емисии бяха 51 евро на тон, сега са над 64 евро. Очакванията са цените да продължават да се вдигат", обясни Прошко Прошков, шеф на енергийната комисия към СОС.

По думите му, докато държавните дружества "Булгаргаз" и БЕХ реализират печалба, буферът остава в "Топлофикация - София". Затова той се надявал правителството да откликне на исканията за компенсации, въпреки отхвърленото искане на дружеството от лятото да бъде включено с проекти за модернизация в плана за възстановяване.

Шефът на групата на БСП в СОС Калоян Паргов напомни, че преди 3 г. е взето решение за привличане на външен мениджмънт. "Загубихме година и половина в търсене на консултанти".

Заради твърдения на Методи Лалов от "Демократична България", че дружеството е изпаднало във финансова несъстоятелност, се наложи думата вземе председателят на СОС Георги Георгиев.

"Подобни твърдения подлежат на съдебна отговорност, ако не са обосновани. И освен да всеят паника може да имат изключително тежки последици за събиране на вземанията на дружеството. Това, че то има дългове, не значи, че е във финансова несъстоятелност. Моля, да не всяваме паника", призова Георгиев.

Относно докладът от американските консултанти, които трябваше да изготвят план за модернизация и стабилизиране на "Топлофикация - София", зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов уточни, че той е готов. В момента се прави превод от английски и следващата седмица ще бъде предоставен на СОС. Барбалов добави, че в плана има средносрочни и дългосрочни промени, които ще гарантират работата на дружеството за десетилетия напред.

Накрая думата взе и изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Александър Александров. Той обясни, че когато е бил назначен на поста, дружеството е имало 87 млн. лв. загуба за 2019 г. През 2020 г. тя е била намалена на 67 млн. лв. А в бизнес плана за 2021 г. е било планирано тя да намалее до 23 млн. лв. и да се реализира оперативна печалба между 10 и 11 млн. лв.

"След това обаче дойде цунамито в енергийния пазар и това е извън нашия контрол. Аз лично не очаквам скоро да има позитивно успокояване на пазара. Работим при тежка регулаторна рамка. Това не означава, че ние искаме увеличение на цените за софиянци. Затова и търсим помощ от държавата", обясни Александров.

Той подчерта, че било "невъзможно да се постигне съгласие с "Булгаргаз" за промяна на условията в договорите". Относно предложението на Иван Мечков от БСП да се развалят договорите с топлинните счетоводители Александров уточни, че дружеството иска предоговаряне на условията по тях, но топлинните счетоводители имат роля, която е вменена от закона.

"Ако традиционно "Топлофикация - София" управлява 30% от разходите, то в сегашната ситуация този процент е 3. Въпреки всичко ние се опитваме да оптимизираме и тях, имаме подобрения в приходната част и събираемостта. Но модернизацията на дружеството е ключът към излизане от спиралата на регулаторната рамка и дълговете, натрупани в миналото", смята Александров.

Нарастването на цените на природния газ и квотите ще доведе до дефицит от над 300 млн. лв. до края на годината, предупреди Николай Стойнев, шеф на комисията по икономика от СОС.

Освен преговори за компенсации, излъченият от СОС екип ще води и разговори с държавата за осигуряване на енергийни помощи за всички енргийно бедни домакинства в столицата. Става дума не само за абонатите на "Топлофикация - София", уточни Стойнев, а това предложение е било направено от шефката на групата на ДБ в СОС инж. Грети Стефанова.

Иначе сесията стартира с друг скандал - назначението на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат. Независимият общински съветник Борис Бонев от "Спаси София" поиска по темата да бъде изслушана кметът на София Йорданка Фандъкова. Искането му обаче не бе прието. С политическа декларация и искане на обяснения излезе и групата на ДБ в СОС.

"Призоваваме да се спрат опитите за демонизиране, нищо, че вече сме в предизборна кампания. Нека да е ясно - ние от ГЕРБ - СДС осъждаме полицейското насилие, намираме за недопустимо това, което видяхме на записите под колоните на Министерския съвет. Подобни прояви нямат място в едно цивилизовано общество и трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона от компетентните органи. Но не приемаме опитите незаконните действия на няколко полицая да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ", заяви Николай Стойнев от името на групата на ГЕРБ - СДС.

Той подчерта, че по записите е имало проверки и образувани дела. "След политическото му уволнение нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенции да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов", посочи Стойнев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Иван Демерджиев

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев предложи да се образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Пламена Цветанова

СТЕФАН ЯНЕВ

Стефан Янев вече имал разговор да стане министър на отбраната

Българите с по-твърди позиции по спора със Скопие, сочи изследване на "Галъп"

Българите с по-твърди позиции по спора със Скопие, сочи изследване на "Галъп"

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Генчо Керезов

Фондация "Bloomberg" избра зам.-кмет на София за иноватор на седмицата

В пленарната зала депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Зелен сертификат в парламента? Ще се решава друг път, работното време на депутатите свърши

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber