На 14.ХI първо на машината избираме дали гласуваме за двата вида избори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10259034 На 14.ХI първо на машината избираме дали гласуваме за двата вида избори (Обзор) На 14.ХI първо на машината избираме дали гласуваме за двата вида избори (Обзор) www.24chasa.bg
Избирател гласува с машина на последните парламентарни избори на 11 юли.
Избирател гласува с машина на последните парламентарни избори на 11 юли.

Купуват още 1600 устройства за вота, за да има по две в над 2100 секции

Вече може да проверим ползвали ли са неправомерно партиите ЕГН-та в подписките

На изборите на 14 ноември на екрана на машините за гласуване първо ще се появява надпис “посочете в кои избори ще гласувате”, следван от “натиснете” и “потвърдете”.

Под него ще има три опции - първата включва двата вида избори - президентски и парламентарни, втората - президентски, и третата - парламентарни. След като гласуващият направи своя избор, той ще се изпише на екрана. Тук възможностите също са три и зависят от направения избор. Първата ще гласи, че той е избрал да гласува и за двата вида избори, втората - за президент и вицепрезидент, и третата - за Народно събрание. И при трите варианта под този надпис вдясно ще има друг с “потвърди”, а вляво “връщане назад”. Ако избирателят потвърди избора си, той повече не може да се върне на първата страница, дори ако погрешно е натиснал, че ще гласува само за парламент. Това може да се случи само ако е натиснал бутона вляво - “връщане назад”. Тези варианти на визуализация на екрана на машините обсъди днес ЦИК.

Комисията обаче не постигна съгласие дали думата “само” да присъства в опциите. Затова прецени, че окончателното решение ще бъде взето днес.

Принципно на следващата стъпка при гласуването, ако избирателят е посочил, че ще участва в двата вида избора, първо на екрана трябва да се появи бюлетината за избор на президент и вицепрезидент. Причината е, че вотът за държавен глава е водещ според Изборния кодекс при избори 2 в 1.

“За момента мислим, че ще е добре с една карта да се гласува и на двата избора”, уточни шефката на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ.

ЦИК обяви отново обществена поръчка за покупка на още 1600 машини за гласуване. Този път тя е с максимална прогнозна стойност от 8,680 млн. лв. без ДДС, която е с 820 000 лв. по-малко от предишната процедура, която бе прекратена.

В процедурата по договаряне без предварително обявление ще бъдат поканени да участват “Сиела Норма”, “Информационно обслужване” и “Смартматик”. Те могат да подадат оферти до 23,59 ч на 8 октомври.

До новата процедура се стигна, след като подадените оферти от “Сиела Норма” и “Информационно обслужване” надвишаваха максималната прогнозна цена, посочена в процедурата - 9,5 млн. лв. Сега тя е по-ниска, но от процедурата е отпаднало закупуването на 26 000 флашпамети, което се предвиждаше в прекратената поръчка.

Към всяка от 1600-те машини ще се доставят батерии, удължители, по 5 смарткарти и по 2 флашпамети. Ще се доставят и 2000 флашпамети допълнително.

Така идеята е за изборите да се осигурят общо над 12 300 устройства. С тях комисията ще може да постави по 2 машини за гласуване в секциите с над 320 избиратели, които за страната са повече от 2100. 300-400 устройства ще се ползват за разяснителната кампания.

До Нова година машините ще останат на съхранение в сегашния склад до летището, стана ясно още на заседанието. Причината е, че за момента от държавата е намерен само един склад, който отговаря на минималните изисквания на ЦИК, който е в с. Долна махала, Пловдивско. Помещенията са на държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”.

Вече на сайта на ЦИК - cik.bg, всеки избирател може да провери дали е подкрепил някоя от регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети. Става дума за задължителните подписи, които формациите внасят при регистрацията в ЦИК. Всеки, който открие, че ЕГН-то му е използвано неправомерно, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber