Цената на смилянския боб надхвърли 12 лв., реколтата е слаба

https://www.24chasa.bg/novini/article/10248851 Цената на смилянския боб надхвърли 12 лв., реколтата е слаба Цената на смилянския боб надхвърли 12 лв., реколтата е слаба www.24chasa.bg
Традиционни български храни, сред окито е и смилянски фасул
Традиционни български храни, сред окито е и смилянски фасул

Новата реколта смилянски фасул поскъпва заради оскъдни добиви през тази година, съобщиха от Земеделската кредитна кооперация в Смилян, цитирани от БТА. Едрият сорт фасул се продава над 12 лв., а по-дребният смилянски боб върви по 10 лв. Реколтата от деликатесния фасул е значително по-слаба от други години в резултат на неблагоприятни метеорологични условия през това лято. Около 15 тона са прогнозните добиви от фасул в селата от горното поречие на Арда, според Сафидин Чикуртев, председател на кооперацията.

Период на засушаване и продължителна жега през лятото се оказал пагубен за насажденията от фасул в Смилян. При високите температури цветовете на смилянския боб окапват, затова този сорт фасул вирее най-добре при специфичния климат на района от горното поречие на Арда, обясняват от кооперацията. Добивите на отделни бобени фермери не надвишават една трета от обичайния урожай.
Реколтата от смилянски фасул вече е прибрана и част от количествата се сушат преди да стигнат до пазара. Купувачи и ценители на пъстрия родопски боб пристигат още в началото на есента, за да се запасят с продукта. Търсенето е голямо, но добивите са ограничени, твърдят производители.
Традиционният празник на смилянския фасул засега е отложен заради противоепидемичните мерки. Организаторите на бобената фиеста имат готовност да насрочат празника, ако след края на октомври отпаднат ограниченията за провеждане на масови събития.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Все по-рядко може да се разчита на мляко от български крави.

Млякото от прочутата порода "Българско родопско говедо" изчезва

"За да ни помогне, рамката „От фермата до трапезата“ трябва да се основава на реалистични цели и да предоставя необходимите инструменти за преход, който не отделя екологичната устойчивост от другите два стълба на устойчивостта – икономически и социален“, пише ЕИСК в писмото си до еврокомисар Франс Тимерманс.

Близо 15% ще се свие производството на храни в ЕС вследствие на Зелената сделка

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber