Италианското чудо - икономиката и животът са във възход благодарение на ваксините

https://www.24chasa.bg/novini/article/10247298 Италианското чудо - икономиката и животът са във възход благодарение на ваксините Италианското чудо - икономиката и животът са във възход благодарение на ваксините www.24chasa.bg
В Италия животът вече тече на пълни обороти. СНИМКИ: АВТОРЪТ

БВП расте, бюджетният дефицит пада, увеличават се инвестициите

Италия осъществи истинско чудо – нейната икономика регистрира по-голям прираст от предвидения, а бюджетният дефицит е по-нисък от очаквания. Всичко това става благодарение на факта, че животът в страната потегли с пълни сили благодарение на вече над 72% напълно ваксинираните италианци. Те са свободни да работят, да консумират и да стимулират потреблението. От 4 седмици се наблюдава непрекъснат спад в случаите на COVID-19.

Премиерът Марио Драги обясни линията на правителството на пресконференция, на която представи одобрения документ за икономика и финанси. В него се актуализират макроиконoмическите данни за страната и сe правят предвиждания до 2024 г.

“Картината е

много по-добра

от тази преди

пет месеца”,

обобщи Драги. Според него брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне тази година до 6%, или много повече от предишното предвиждане за 4,5%.

Бюджетният дефицит пък ще бъде 9,4%, а не 11,8%, както се очакваше. И всичко това, защото общественият дълг ще бъде много по-нисък – 153,5% от БВП, а не 159,8%, както беше заложен. Той ще бъде по-нисък от миналогодишния от 155,8%.

Всичко това е

важен сигнал

към чуждите

пазари

Предвижданията за нарастването на цените тази година са за 1,5%, за 2022 г. – 1,6%, а за 2023 – 1,4%.

“Днес е добър момент за страната ни, на Италия могат да ѝ се доверят. Лихвите са ниски. Необходимо е да поддържаме това ниво на доверие и да продължим да растем”, каза Марио Драги.

Според него публичните и частните инвестиции тази година ще се увеличат с 15,6%, а догодина - с 6,8%, след като през 2020 г. регистрираха спад от 9,2%. 

Вече 4 поредни седмици

продължават

да спадат

случаите на зараза

с вируса, така че и в тази сфера се виждат резултатите от ваксинационната кампания, обяви Нино Картабелота, президент на фондацията GIMBE.

Според тях в периода 22-28 септември има спад от 19,2 на сто в броя на новите случаи в сравнение с предишната седмица, спад от 9,6% на броя хора при домашна изолация, спад от 13,2% на броя приети в болница със симптоми на вируса и спад от 11% на болни в интензивна терапия. Средно по 55 на ден са смъртните случаи от вируса в 60-милионна Италия.

Въпреки че вече бяха отворени училищата и потеглиха всички дейности в социалния живот, ситуацията е много добра, казаха още експертите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Свят

Официално бе пуснат в действие участъкът Чънхай на южната магистрала „Шанбей“ в Китай

Официално бе пуснат в действие участъкът Чънхай на южната магистрала „Шанбей“ в Китай

СНИМКА: pixabay

Производителят на австрийските бонбони "Моцарт" обяви фалит

Новият вариант на коронавирус - Омикрон
Снимка: Пиксабей

Трети случай на варианта Омикрон в Румъния


Снимка: Pixabay

Македонската партия Левица иска прекратяване на преговорите с България

Борис Джонсън
Снимка: Ройтерс

Борис Джонсън стана баща за седми път

Франция отказа да подкрепи бойкота на олимпийските игри в Китай

Франция отказа да подкрепи бойкота на олимпийските игри в Китай

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber