Над 18 хил. българчета имунизирани за 3 месеца, 430 от тях - с “Модерна”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10242602 Над 18 хил. българчета имунизирани за 3 месеца, 430 от тях - с “Модерна” Над 18 хил. българчета имунизирани за 3 месеца, 430 от тях - с “Модерна” www.24chasa.bg
Лекари настояват ваксинацията срещу COVID-19 да се впише в наредба

Лекари настояват ваксинацията срещу COVID-19, включително на 12-17-годишните да се впише в наредба

18 455 стигна броят на имунизираните срещу COVID-19 в най-ниската възрастова група - тази на 12-17-годишните. От тях 8185 са с напълно завършен цикъл, предимно с ваксината на “Пфайзер” - първата, получила разрешение за прилагане сред непълнолетните.

Това показва справка на здравното министерство към 30 септември, изготвена за “24 часа”. Запитването ни бе във връзка с информация, че поради липса на официална заповед от министерството лични лекари и РЗИ не искат да поставят “Модерна” на тази възрастова група. Причината - ставали уязвими, ако някой имунизиран реши да си търси правата в съда по някаква причина, обяснява д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските лични лекари. Казусът важал за ваксинацията срещу COVID като цяло. 

Затова лекарите настояват и тази имунизация да се впише в наредба 15 за ваксинациите, защото така ще мине и през държавен вестник, както изискват законовите разпоредби у нас. Така няма да има и казуси като нападнатия от антиваксъри мобилен пункт за имунизации в морската градина във Варна в средата на септември, когато нападателите настоявали да получат от екипа разрешение, че може да ваксинира, припомня д-р Миндов.

От МЗ обаче са категорични, че няма нужда от заповед. Законовото приложение на ваксината, както и на всяко друго лекарство, се вписва в кратката му характеристика - това е задължителното и достатъчно условие за прилагането ѝ.

“След като тя позволява прилагането на ваксината в съответната възрастова група, друг нарочен документ, още по-малко заповед от страна на МЗ, не е необходим. Регулаторният орган е ИАЛ, респективно ЕМА”, обясниха от здравното министерсто.

Реално ваксината на “Модерна” се прилага при децата от 12 до 17 г. от 30 юли у нас. 7 дни по-рано одобрение за това даде ЕМА, а след това промяната бе вписана и в кратката характеристика на продукта, която е качена на сайта на министерството. Досега от нея са поставени 270 първи дози, а вторите са 161.

Първа доза с “Пфайзер” е приложена на 10 000 подрастващи, 8024 от тях вече са и с втора игла. Обяснението за предпочитанието към нея е, че само “Пфайзер” можеше да се прилага при хора над 16 г. още с пускането си на пазара. А разрешение да се бие и на 12-15-годишните получи в началото на юни - 2 месеца преди “Модерна”.

За момента е трудно изпълнимо желанието на лекарите ваксинацията срещу COVID да влезе в наредба 15 за имунизациите, защото характеристиките на ваксините продължават да се променят, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Чака се и обновяване на състава им спрямо новите варианти на вируса. Според експерти обаче все пак е нужна отделна заповед на министъра или решение на МС, включително и за третата доза.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

Над 753 хил. годишни е-винетки изтичат в първите два месеца на 2022 г.

БОЙКО РАШКОВ

Рашков още не получил покана да е вътрешен министър

В пленарната зала депутатите седят на много близко разстояние един от друг.

Зелен сертификат в парламента? Ще се решава друг път, работното време на депутатите свърши

Снимка: Ройтерс

COVID пандемията скъсява живота във Видин с 1,2 години

БОЙКО РАШКОВ

ДПС и Рашков в нов спор - влизала ли е полиция в изборни секции на 14 ноември

Иван Гешев СНИМКИ: Йордан Симеонов

Иван Гешев: Има репресии срещу роднини на магистрати (Обновена + видео)

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber