Георги Георгиев: СОС ще преговаря с държавата за компенсации за парното

https://www.24chasa.bg/novini/article/10241467 Георги Георгиев: СОС ще преговаря с държавата за компенсации за парното Георги Георгиев: СОС ще преговаря с държавата за компенсации за парното www.24chasa.bg
Георги Георгиев
СНИМКА: Фейсбук
Георги Георгиев СНИМКА: Фейсбук

За да осигурим работата на "Топлофикация София" свикваме извънредна сесия на Столичния общински съвет на 7 октомври, на която да вземем решение за сформиране на преговорен екип с представители на всички политически сили, който да поиска компенсации от държавата заради поскъпването на природния газ. Искаме компенсации, защото не е справедливо поскъпването на природния газ да се плаща от софиянци. Предлагаме конкретни мерки и на председателски съвет днес взехме решение да обсъдим следващите ни действия, за да защитим най-важното дружество в общинската икономика, което осигурява топлина на над 1 млн. софиянци. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев на брифинг.

Шоковото поскъпване представлява следното: природният газ, който топлофикация купува и квотите представляват 90% от разходите на дружеството. А днес предстои ново поскъпване на природния газ. В момента дружеството го купува на цена от 80 лв. за мегаватчас, но цената одобрена от КЕВР е 47 лв. за мегаватчас, която се фактурира в цената на парното. Ние сме категорично против промени в цените на топлинната енергия за потребителите, но държавата трябва да направи така, че буферът в тази разлика да не е "Топлофикация - София" и останалите дружества, а чрез фонда за енергийна сигурност да се предоставят компенсации, защото очевидно в цяла Европа има извънредна ситуация, добави Георгиев.

 Дружеството гарантира технологично новия отоплителен сезон, социално поносимата цена за потребителите трябва да бъде запазена. Хубаво е, че има политически консенсус по тази тема, уточни Прошко Прошков, председател на енергийната комисия към СОС.

В преговорния екип ще участва цялото ръководство на СОС, лидерите на политическите групи и кметът на София Йорданка Фандъкова. Разговори ще се водят с "Булгаргаз", БЕХ и Министерство на финансите.

"Важно е максимално скоро да има решение, не може социалната политика на държавата да е за сметка на най-голямото общинско дружество. Услугата за софиянци ще бъде осигурена, не бива да всяваме паника, но финансовото състояние на дружеството може да се влоши", подчерта Георгиев.

Преди няколко дни за компенсации от държавата настоя и кметът Йорданка Фандъкова. Освен за "Топлофикация - София" тя поиска компенсации и за общинските транспортни дружества - "Метрополитен" ЕАД и "Столичен електротранспорт" ЕАД заради поскъпването на цената на еленергията. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Борислав Колев в съда СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Домашен арест за Борислав Колев с парите от "Хемус", не бил основния в схемата

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

От утре до неделя - дъжд и сняг в планините

Петте елемента, с които ще те забележат

Петте елемента, с които ще те забележат

Теодора Точкова - главен съдебен инспектор

Съд: Точкова не е главен съдебен инспектор, актовете ѝ са незаконни, отива на прокурор

Сградата на Русенския университет. Снимка сайт на висшето учебно заведение.

Кораб, задвижван с водород, създадоха български учени

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

Елена Йончева пред Давид Сасоли: Брюксел да не допуска в България да се спекулира със свободата на медиите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber