Цветанов и Москов се регистрираха за изборите като коалиция, ще имат и кандидат за президент

https://www.24chasa.bg/novini/article/10229571 Цветанов и Москов се регистрираха за изборите като коалиция, ще имат и кандидат за президент Цветанов и Москов се регистрираха за изборите като коалиция, ще имат и кандидат за президент www.24chasa.bg
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

"Републиканци за България" на Цветан Цветанов и партия КОД на Петър Москов се регистрираха като коалиция за изборите на 14 ноември в ЦИК. Те ще се явят под името "Национално Обединение на Десницата".

Коалицията ще издигне и своя кандидат-президентска двойка. Имената им ще станат ясни през следващите дни.

"Целите за парламентарните избори са яснотата, че в следващия парламент трябва да има принципна и обоснована десница. Начинът, по който ние сме формирали нашето партньорство е върху принципи. Не е заради мен или г-н Цветанов, или заради г-жа Грозданова или някой друг, когото познавате от партиите", каза Москов пред журналисти.

"Силно ни обединява и, че извън нуждата от промяна в самата съдебна система, истинската, реална справедливост в битката срещу олигархията, всичко, което хората наричат мафия по улицата е свързано с българско законодателство тип "Магнитски", което за нас е лустрационното законодателство, на което ние безкрайно много държим", допълни той.

Това, което видяхме в 45-ия и 46-ия парламент бе среда на отрицание, на противопоставяне, а проблемите пред държавата са изключително сериозни. Това, което искаме да направим е да запазим истинската реална координатна система - ляво, дясно и център. Размиването на тази система означава, че някой има задкулисни интереси или е концентриране на власт в една личност или в една институция. Искаме да възстановим парламентаризма. Това може да стане, когато има диалог или прагматизъм, каза Цветанов. Той подчерта, че ще подкрепи кандидатът за президент на десницата, защото има много качествени и подготвени хора, които да допринесат за сериозно обединение на демократично мислещите граждани.

Вярвам, че заедно можем да постигнем това, което може да ни даде възможност да имаме парламентарна представителност и да се борим за тази нормалност, за която много говорят, но видяхме, че в 45-ия и 46-ия парламент не беше възможна, продължи Цветанов.

При нас е чисто и ясно - ние сме десницата. Убедени сме в принципите на дясното и че това липсваше на българския парламент в предишните му издания. Няма шикалкавене, няма разказ за различни координатни системи, които са измислени днес, за да обслужват разни политици или политическите сили, ние сме българската десница и търсим доверието на българските граждани около ясни политики - възраждане, възстановяване връщане към корените на българската десница, която беше унищожена от Прехода, от който всички не сме доволни, категоричен бе Москов.

Цветанов пък от своя страна подчерта, че това са доказали и през последните години с участието си в политическия живот на страната.

"Както Петър като представител на бивша формация, която е била дясна, аз също съм бил един от създателите и хората, които са работили за това дясно, което получи над 1,6 млн. гласа подкрепа 2009 г. Сега искаме да говорим за реална десница, за реални политики и за това, което каза Петър - лустрационния закон за тези избори за нас ще бъде ключов, защото знаем, че тази страница трябва да бъде прочетена и затворена. Това е ангажимент, който ние сме поели към нашите избиратели", каза Цветанов.

"Както и да се нарича главният прокурор, проблемът с генезата на хора като Пеевски или Прокопиев не може да бъде решена от това. Защото генезата е назад в бащите и дядовците от ДС. Там почива начинът, по който се натрупва капитала и хората и свързаните с тях лица управляват политическата система в България, независимо единият или другият е по-черен в момента. Лустрационно законодателство тип "Магнитски" решава отстраняването на такива хора, на тези зависимости от миналото, които превърнаха политическата си власт в икономическа мощ и възможност да дишаме спокойно и да вървим напред", коментира Москов. Според него никога не било късно за такъв закон. Според него, след като САЩ е измислила такава "имунна система", която да я защитава, то България няма причина да не го направи.

"Трябваше в началото на Прехода да бъдат предадени досиетата на бившата ДС. 20 г. това не беше възможно. 2010 г., когато бях вътрешен министър и с проф. Вучков поехме този политически ангажимент - да върнем и да предадем всички над 1 млн. информационни единици от архива на бившата ДС в МВР, смятам, че това беше задължително. Да, късно, но по-добре късно, отколкото никога", каза и Цветанов. Той напомни, че е подкрепил и искането в учебниците по история да се изучава комунизмът. 

За нас работещото е дясно срещу ляво и ясно позициониране по линията. Всяка партия, която може да приеме това, може да бъде наш съюзник, отговори Москов на въпрос с кого биха се коалирали. Той подчерта, че разединението досега е било доста интересно не само заради отказа на някои от партиите да се позиционират, а и спора между новите за това кой повече е ходил на протести.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Еленко Божков. Кадър Нова нюз

Еленко Божков: Мораториумът е неудачна крачка

снимка facebook/Violina Kodeva

Ето коя е булката от церемонията на Радев

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

"168 часа": Българин влезе в легендарния спецотряд SWAT

Доц. Ангел Кунчев. Кадър Нова тв

Ситуацията с COVID-19 щяла да се нормализира след края на февруари

„Пирогов” Снимка Архив

В "Пирогов" спешно се нуждаят от кръв

снимка pixabay

Хванаха четвърт тон метамфетамини в Истанбул

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber