Ученици от Бургас и Шумен изобретиха умна хранилка за домашни любимци

Позволява грижа за животните от разстояние, докато стопаните им са на работа или на почивка

Антония Митева, Румяна Йорданова, Салимехмед Мехмед, Денислав Ангелов и Мартин Жечков я програмирали през облачни платформи по време на онлайн обучението

Едно ученическо изобретение е на път да улесни значително отглеждането на домашните любимци. То дава възможност на стопаните да хранят своя четириног приятел от разстояние - докато са на работа, на почивка или пък пазаруват. Изобретението е подходящо и за бездомни и диви животни.  

Нарича се EcoFeeder и представлява умна, автоматична хранилка, която се управлява с помощта на мобилно приложение. С нея може

индивидуално

да се определи

времето за

хранене, броят и

количеството на

порциите
суха храна в зависимост от вида и килограмите на животното.
Създатели на умната хранилка са две момичета, до миналата учебна година възпитаници на бургаското иновативно училище ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията”, и три момчета от иновативното училище “Сава Доброплодни” в Шумен.

От септември Антония учи в математическата гимназия в Бургас, а Руми - в гимназията за романски езици.

По проекта двете момичета работили с момчетата от Шумен Салимехмед Мехмед, Денислав Ангелов и Мартин Жечков чрез облачни платформи по време на онлайн обучението. За себе си казват, че са екип с обща кауза. Помагат им техните ментори - учителите Грета Стоянова, Таня Сребрева и Ангел Ангелов. Ръководител на екипа е 11-класникът Салимехмед Мехмед, който се грижи за всичко около проекта - от създаването на хранилката до рекламата и представянето на различни конкурси.

“Много рядко се

случват подобни

съвместни

проекти”,
казва преподавателят от Шумен Ангел Ангелов. Първоначалният замисъл бил да се създаде умна хранилка за птици, тъй като учениците са притеснени от намаляващата популация на врабчета в градска среда. “В градски условия те не се хранят пълноценно, често поглъщат хвърлени дъвки, което е смъртоносно за тях”, казва Ангелов.  

В процеса на работа обаче идеята се развива. Хранилката може да се използва и в приютите за бездомни животни, но вместо от дърво е необходимо да бъде изработена от метал, за да е по-устойчива, разказват младите изобретатели.

Всеки от участниците в проекта има своя определена роля в разработването на продукта. Макар и на разстояние един от друг, Мартин и Антония програмират устройството и разработват мобилното приложение. Когато идва моментът да се определи точното количество храна, която трябва да подаде устройството, Антония и Руми се срещат с ветеринарен лекар.

“Създадохме приложение, с което потребителите се свързват с хранилката. От падащо меню се избира видът животно. Тогава се появява табличка с килограмите му, количеството храна, която трябва да приема, и бутон за всяка програма. При натискане на бутона

моторът се

задейства и

изсипва храна

в купичката”,
обяснява механизма Антония Митева.

“Заедно с Тони създадохме код, който при получаване на данни задвижва мотора”, добавя Мартин Жечков. А Денислав Ангелов допълва: “Изработихме 3D модела, като започнахме с дизайна на хранилката, след това направихме чертежите във фотошоп. Прехвърлихме файловете в 3DSMAX и създадохме хранилката по чертежите. Принтирахме частите на 3D принтер от материали, които са безвредни при допир с храна. Сглобихме корпуса и вградихме прототипа на хранилката в него”.

Според Салимехмед Мехмед днес все повече хора отглеждат домашни любимци, но им липсва време да се грижат за тях, а изобретението ще им помогне.  

Руми и Антония се запознават с момчетата от Шумен преди две години на състезанието “Млад иноватор”. Въпреки че тогава са в VI клас, възпитаничките на бургаското иновативно училище се явяват с участници от VIII-XII клас и печелят първото място за проекта си “Шопинг енерджи”. Той е за конструиране на пазарска количка, която при движение генерира ток. Така, докато пазаруваме, можем да зареждаме мобилните си телефони. За интереса на голяма търговска верига към проекта “24 часа” вече писа.

През 2020/21 г. проектът за умна хранилка EcoFeeder също бе сред финалистите и спечели награда от конкурса “Млад иноватор”.
С наградния фонд петимата ученици планират да изработят автоматизирани хранилки, които

ще дарят на

приюти за
бездомни кучета, на административни центрове към паркове, както и на свои съученици, които отглеждат домашни любимци. Изобретението има два варианта - за вътрешно и за външно ползване. Когато се използва навън, хранилката ще бъде енергийно независима, тъй като ще е свързан със соларен панел.

Според участниците в проекта себестойността на една хранилка излиза под 20 лв., ако е изработена от дърво. Ако е от метал, ще е малко по-скъпа.

През лятото Антония и Руми направили хранилка за птици с монтирана камера. Тя има сензори и когато храната в съда свърши, пуска автоматично ново количество. Очаква се скоро тя да бъде поставена в двора на училище “Александър Георгиев-Коджакафалията”.

Автор на статията

Тони Щилиянова Тони Щилиянова


Споделете статията

Четете още