50% ръст на цените на газа на европейските пазари, у нас с 15,6%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10227181 50% ръст на цените на газа на европейските пазари, у нас с 15,6% 50% ръст на цените на газа на европейските пазари, у нас с 15,6% www.24chasa.bg
Открито онлайн заседание на КЕВР за цената на газа от 1 октомври.
Открито онлайн заседание на КЕВР за цената на газа от 1 октомври.

Само за последния месец цените на синьото гориво на европейските пазари е нараснала с над 50% и към вчерашния ден те са достигнали 77 евро на мегаватчас. Заради недостатъчните количества газ хранилищата в Европа са запълнени на 70%, което е значително по-малко от обичайната средна норма за периода – 90%. Това заяви по време на открито онлайн заседание на КЕВР шефът на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

На него се обсъждаше увеличението на цената на синьото гориво от 1 октомври с 15,6%, или до ниво 80,28 лв. за мегаватчас, при 69,40 лв. през септември.

Независимо от негативните тенденции на европейските газовите борси, цената, която „Булгаргаз“ предлага за българските потребители е с 20-25% по-ниска от тези на хъбовете, заяви Павлов. Това се дължи на закупуваните количества по двата договора (с „Газпром“ и азербайджанската компания- б.а.), което създава възможност дружеството да постига устойчив микс, който да гарантира оптимално съотношение между цена, сигурност и непрекъснатост на доставките. По изчисления на дружеството от началото на годината досега българските потребители са заплатили 140 млн. лева по-малко в сравнение с потребителите в Европа, а за цялата 2021 г. очакваното ценово предимство за българската индустрия поради по-ниските доставни цени се очаква да достигне около 400 млн. лева.

Количествата природен газ за есенно-зимния сезон са гарантирани, тъй като нагнетяването на гориво в хранилището в Чирен върви по план и няма да се стигне до недостиг.

По повод на изнесените от „Булгаргаз“ ЕАД данни председателят на КЕВР доц. Иван Иванов потвърди, че действително цените за българските потребители са с 20 на сто по-ниски от цените на европейските газови пазари. Той изрази очакването, че нагнетяваните количества в газовото хранилище в Чирен ще създадат необходимата сигурност за потребителите.

Като друг фактор, който може да промени ценовия тренд, председателят на КЕВР посочи официалните изявления от руска страна през последните дни, че „Газпром“ има готовност да увеличи доставките за Европа, което може да доведе до по-благоприятни цени на природния газ.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", условията по договора за доставка с азербайджанската компания и споразуменията към него, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. Правомощията на комисията са единствено да установи дали заявлението на "Булгаргаз" отговаря на изискванията на наредбата за регулиране на цените на природния газ и на договорите за доставка с дружествата.

Решението за утвърждаване на цена за месец октомври 2021 г., по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, Комисията ще вземе на закрито заседание на 1 октомври.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Откритото заседание на КЕВР за цените на доставчика от последна инстанция бе проведено онлайн на 8 октомври.

От 1 ноември падат сметките за ток на 250 000 фирми с 15 до 30 лева на мегаватчас

Госпожа Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ? колега Илияна Йотова.
Снимки: Президентство

Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас

Търговските вериги в писмо до кабинета: Ограниченията не са обмислени

Търговските вериги в писмо до кабинета: Ограниченията не са обмислени

Техем инвестира 2 милиона лева в сградите, които обслужва у нас

Техем инвестира 2 милиона лева в сградите, които обслужва у нас

Арх. Весела Вълчева-Макгий, управител на „Трипъл Грийн Билдинг Груп – България”

Арх. Весела Вълчева-Макгий: Устойчивото строителство и зелените сгради са бъдещето на индустрията

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber