Без маски в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226986 Без маски в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа Без маски в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа www.24chasa.bg
Ученици влизат в училище Снимка: Архив
Ученици влизат в училище Снимка: Архив

Маските няма да са задължителни в часовете по музика, танцово и театрално изкуство в Центровете за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР). Групите там са малки и се очаква останалите задължителни и препоръчителни мерки за дезинфекция, проветряване и спазване на дистанция да са достатъчни като превенция от зараза.

Както и в училищата, по време на заниманията в ЦПЛР учителите могат да преподават без маска, ако разстоянието между тях и децата е поне 1,5 метра. Както в часовете по изкуства, така и в този случай обаче това изключение не важи, ако в групата има деца и ученици със специални образователни потребности (СОП).

Това предвиждат публикуваните Насоки за работа в условията на извънредна епидемична обстановка на ЦПЛР. Насоките са разработени от Министерството на образованието и науката (МОН) и съобразени с препоръките на Министерството на здравеопазването (МЗ). Както при училищата и детските градини, целта е да се осигури максимално продължително присъствено обучение, включително на децата със СОП и да се вземат мерки на локално ниво и в отделните институции. Учебната година в ЦПЛР започва на 1 октомври.
Подобно на насоките за другите образователни институции, указанията за ЦПЛР разписват четири сценария за работа на ЦПЛР в зависимост от развитието на заболяемостта от COVID-19 в страната.
Насоките дават възможност за работа на центровете дори когато в тях има карантинирани деца или преподаватели, както и отделни групи. Ако в ЦПЛР има карантиниран учител и/или дете/ученик, или карантинирана група, за срока на карантината трябва да се ограничи организираното извеждане извън територията на институцията на децата/учениците от другите групи, които продължават да посещават ЦПЛР присъствено.
Насоките разписват задължителни и препоръчителни мерки за намаляване на рисковете от разпространяване на инфекцията. Сред препоръчителните мерки е възможността за тестване на персонала и децата. За учителите тестването се прави при осигурени безплатни тестове след положително решение на общото събрание на ЦПЛР и в координация с Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Ако децата и учениците, които посещават центровете, не са тествани в училище, при осигурени безплатни тестове и при съгласие на родителите на поне 90% от тях директорът организира тестването със съдействието на РЗИ. То е само за децата/учениците на съгласните родители и се прави поне веднъж в седмицата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Автомагистрала „Тракия“ СНИМКА: АПИ

Вижте ограниченията на магистралите

Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан   Снимка: МВнР

Сътрудничим си с Виетнам в медицината и фармацията

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков

МОН работи за връщането на малките ученици в клас още от следващата седмица

Областният управител Мария Нейкова и директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Областният управител на Бургас към служителите на РЗИ: Зад вас съм!

Орнела или Теодора, както е истинското й име
Снимки: Фейсбук/MAKE Up-Miss BONI

Фалшива е новината за смъртта на поп фолк певицата Орнела

Още четирима академици в биологическите и инженерните науки, няма избран от "Науки за Земята"

Още четирима академици в биологическите и инженерните науки, няма избран от "Науки за Земята"

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber