ВВС са домакин на европейската тренировка със „Спартан“

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226756 ВВС са домакин на европейската тренировка със „Спартан“ ВВС са домакин на европейската тренировка със „Спартан“ www.24chasa.bg
Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив
Самолет „Спартан“ от състава на ВВС Снимка Архив

Българските Военновъздушни сили са домакин на европейската летателна тренировка на потребителите на военнотранспортни самолети „Спартан“ от страни-членки на ЕС - „European Spartan Exercise - 2021“ (ESE 2021). Тя се провежда на летище Пловдив и в нея участват основно летателен и инженерно-технически състав на самолети „Спартан“ от България, Италия, Литва и Словакия. В международната тренировка са включени също екипажи на самолети Су-25, военнослужещи от специалните сили на Италия и България и военномедицински екипи.

Летателната дейност в рамките на ESE - 2021 започва от днес. Основният район за тактическата подготовка, която включва изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели, е летище Чешнегирово. Планирани са заходи на военнотранспортните самолети за симулирано десантиране на товари и в района на авиационния полигон на ВВС - Елена, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане.

По време на международната летателна тренировка с военнотранспортните самолети „Спартан“, която продължава до 8 октомври, ще бъдат изпълнени и съвместни полети със самолети Су-25. Те ще бъдат използвани за създаването на тактическа въздушна обстановка. Екипажите на военнотранспортните самолети ще отработват тактически елементи на полета и ще изпълняват полети на малка височина и преодоляване на противовъздушната отбрана на страната. Ще бъдат изпълнени и задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В сценария на ESE - 2021 се предвижда да бъдат изпълнени процедури за авиационна медицинска евакуация съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Литва.

В структурата за командване и управление на международната летателна тренировка са включени представители на военновъздушните сили на страните-участнички, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи са под ръководството на италиански тактически инструктор от Международния център за подготовка на симулатор за самолети „Спартан“ в Италия. В тактическото управление на полетите на летище Чешнегирово основна роля за съдействие и споделяне на опит ще имат военнослужещите от италианските специални сили.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise - 2021“ е полковник Пейо Дончев от Командването на ВВС.

Европейската летателна тренировка с военнотранспортни самолети „Спартан“ (C-27J Spartan) се провежда ежегодно като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J от страни-членки на ЕС. Инициативата е на Европейската агенция по отбрана и е насочена към синхронизиране на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателния и инженерно-техническия състав. Водеща страна в проекта е Италианската република.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Президентът Румен Радев на среща със служебните министри. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как да излезем от COVID кризата - отговорите на Радев, Герджиков, Панов и Карадайъ

Между 30 и 70 души дневно се ваксинираха в първите дни в първия пункт в метрото.

2658 са се ваксинирали през уикенда в столичните зелени коридори

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с млади симпатизанки на движението

Карадайъ от Глоджево: Тупат се в гърдите за мерките, а сме първи по смъртност

Българи чакат да гласуват в Лондон на предишните избори. Сега за вота на 14 ноември във Великобритания ще бъдат разкрити 132 секции.

СНИМКИ: АРХИВ

ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини

Пламен Йоргов правеше сувенирни пликчета в плевенския затвор през 2004 г.

СНИМКА: АВТОРЪТ

Убиец на три деца е библиотекар в плевенския затвор

ЙОРДАН ЦОНЕВ

Йордан Цонев: Радев не разбра ролята си, Карадайъ е политик от изчезващ вид

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber