Почина отец проф. Радко Поптодоров

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226296 Почина отец проф. Радко Поптодоров Почина отец проф. Радко Поптодоров www.24chasa.bg
Почина отец проф. Радко Поптодоров

На 97г. почина проф. протопрезвитер д-р Радко Поптодоров, дългогодишен преподавател по църковно право в Духовната академия и в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е починал на 27 септември вечерта в дома си в София, съобщава "Двери".

Радко Поптодоров е роден на 11 септември 1924 г. в с. Градец в свещенническо семейство.  През 1938 г. продължава образованието си в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ в София. През 1946 г. постъпва като редовен студент в Шуменския педагогически институт за прогимназиални учители. Изключен е от института по политически причини. Тогава записва и завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който междувременно е отделен от университета и продължава дейността си като Духовна академия „Св. Климент Охридски“ под ведомството на Св. Синод на БПЦ.

След завършване на богословското си образование Радко Поптодоров е приет за редовен асистент в Духовната академия и докторант на протопрезвитер акад. Стефан Цанков. През 1959 г. записва и през 1964 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет. От 1960 г. е назначен за доцент, а през 1966 г. за професор и завеждащ катедра „Църковно право“ в Духовната академия. В продължение на повече от петдесет години той преподава църковно право както в ДА и в БФ на СУ, така също в университетите във В. Търново, Шумен и Пловдив.

Проф. Радко Поптодоров е автор на десетки публикации в областта на църковноправните въпроси и историята на Българската православна църква, както и на книгите Мястото и ролята на миряните в устройството и управлението на Църквата през първите три века (излязла в няколко части от 1962 г. до 1995 г.), Православно-християнската вяра и Българската православна църква като фактори за запазване на българския народ (1970 г.), Преломното значение на покръстването и на основаването на Българската църква (1971 г.), За богопознанието (1982 г.), Съборното начало в Църквата (1995 г.), Търновският архиепископ Василий (1185-1234) – неизвестен и непознат (2012 г.), Врачанският митрополит Паисий (2015 г.) и др.

През 1991 г. се присъедини към разколническата група в БПЦ. Дълги години беше председател на възстановения Свещенически съюз в България.

След песнионирането си, въпреки напредналата си възраст, отец професорът запази бодрост на духа и тялото и продължаваше да работи и да се занимава активно с научна работа.

Предстои да бъдат уточнени денят и мястото на опелото.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

1370 са новите случаи на COVID-19, 87,01% не са ваксинирани. Починали са 40 души

1370 са новите случаи на COVID-19, 87,01% не са ваксинирани. Починали са 40 души

Президентът Румен Радев на среща със служебните министри. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Как да излезем от COVID кризата - отговорите на Радев, Герджиков, Панов и Карадайъ

Между 30 и 70 души дневно се ваксинираха в първите дни в първия пункт в метрото.

2658 са се ваксинирали през уикенда в столичните зелени коридори

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с млади симпатизанки на движението

Карадайъ от Глоджево: Тупат се в гърдите за мерките, а сме първи по смъртност

Българи чакат да гласуват в Лондон на предишните избори. Сега за вота на 14 ноември във Великобритания ще бъдат разкрити 132 секции.

СНИМКИ: АРХИВ

ЦИК и Външно се разбраха да няма туристически секции, за да не разхождат напразно машини

Така изглеждаше опашка от желаещи да гласуват в посолството ни в Париж на последните избори. СНИМКА: ДИЛЯН ЦЕНОВ

Ето в кои градове в чужбина ще бъдат открити секции за изборите

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber