Министър Донев: Ще вдигнем минималната заплата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10226221 Министър Донев: Ще вдигнем минималната заплата Министър Донев: Ще вдигнем минималната заплата www.24chasa.bg
ГЪЛЪБ ДОНЕВ
ГЪЛЪБ ДОНЕВ

От януари предстои ново определяне на цените на електроенергията за бита, съответно на парното, така че ще има покачване на цените. Това, което е предвидено - и с енергийното подпомагане за хората, които се отопляват и отговарят на критериите да бъдат подпомагани от държавата, за този отоплителен сезон, са около 345 000 лица и семейства. Вдигна се процентът, с който се подпомагат тези български граждани.

Над 200 000 са онези, които към момента са подали заявления и са били одобрени от Дирекция "Социално подпомагане" и регулярно получават помощ, обясни Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, пред Нова тв.

"Наляха се огромни количества пари в икономиката на света. Този паричен поток няма как да доведе до проинфлационни процеси. Това, което се наблюдава сега, е, че инфлацията е малко над 2%. Очаква се тя да нарасне, защото нарастват и цените на тока. Между другото, цената на тока в България вчера бе втората най-ниска в Европа след Полша. Предприемат се мерки и към бизнеса, и към битовите потребители, за да могат да бъдат запазени цените така, че да бъдат запазени поносими за българските граждани", каза Донев.

По думите на вицепремиера подпомагането, което се прави в Гърция и Испания, може да стане и тук, но в България нямаме действащ парламент.

"Това, което може да се предложи по отношение на електроенергията, е да бъдат приети финансови стимули към бизнеса", обясни Донев. "Ако се подпомогне бизнесът, то тези пари ще помогнат за това да бъдат намалени цените на стоките и услугите, произвеждани от българския бизнес", поясни вицепремиера. 

Има средно нарастване от 14% на минималните доходи от началото на годината. Това нарастване, включително и на доходите на пенсионерите, в момента изпреварва това, което се получава като инфлация, каза Донев.

Всяка година цените нарастват, това е свързано и с редица други фактори, които влияят на пазара, но е важно да защитим българските граждани и бизнес.

Аз съм за това доходите да нарастват. Ще има промяна в размера на минималната работна заплата. Дали ще бъде 760, по-малко или повече - в момента правим разчетите за различни варианти. Скок от 650 на 760 лева е твърде голям. По-малка е вероятността да бъде 760 лева", каза още Донев.

Мярката 60/40 не дели фирмите на държавни и частни, тя цели да подпомогне заетостта. Тя подпомага и работодателите, защото дава възможност да се изплащат осигуровките, и с плащането на частта на дохода, която се подпомага от държавния бюджет. Не е вярно, че тази мярка е трудна за достигане, зави министър Донев.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Снимка: Архив

Свършват ковид леглата навсякъде в област Добрич

Николай Денков

Министър Денков: Не можем да върнем децата в клас

Радев се скара на министрите си, че стресират хората с мерките (Гледайте на живо)

Радев се скара на министрите си, че стресират хората с мерките (Гледайте на живо)

Кирил Гоцев

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

БСП – София: Фермата за ларви няма място в село Лозен

Корнелия Нинова. Снимка БСП

Корнелия Нинова: Време е за решителни действия, готови сме с конкретни

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber