Поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев ще е на 30 септември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10221699 Поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев ще е на 30 септември Поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев ще е на 30 септември www.24chasa.bg
Христо Ганев, писател и кинодраматург
Христо Ганев, писател и кинодраматург

На 30 септември от 11 часа в ритуалната зала на централните софийски гробища ще бъде поклонението пред сценариста и режисьор Христо Ганев. Това съобщават от Съюза на българските филмови дейци.

Христо Ганев посвети огромния си поетичен талант на сценарната работа. Неговият многогодишен труд е в самата основа на българската кинодраматургия. Неговите игрални национални сценарии отдавна са признати за класика в българското кино, се казва в некролога на СБФД.
Около него се оформя творчески тандем. В игралното кино работи в началото с Борислав Шаралиев, а след това с Бинка Желязкова. Двамата заедно създават "Животът си тече тихо", "А бяхме млади", "Басейнът", "Голямото нощно къпане" и "Нощем по покривите", пише БТА.

В анимацията започва през 60-те години с Радка Бъчварова и Иван Веселинов, за да продължи през годините с Анри Кулев, а в новото хилядолетие - с Андрей Колев и Ася Кованова.

Христо Ганев е роден на 2 август 1924 г. в село Павел баня. Женен е за режисьорката Бинка Желязкова. През 2011 г. получава държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" за изключителния си принос в изграждането на българското филмово изкуство, където е избран сред 42-ма други творци, предложени за високото отличие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Проф. Николай Витанов Кадър: Нова тв

Николай Витанов: 5.51 пъти повече починали през октомври в сравнение с този през 2020 г.

Д-р Николай Михайлов СНИМКА: Архив

Николай Михайлов: Това е национално бедствие, ще платим всички

Президентът на КНСБ Пламен Димитров СНИМКА: Архив

700 лева да стане минималната заплата още следващата седмица, иска КНСБ (Обзор)

В петък шефът на НЗОК проф. Петко Салчев и председателят на надзора  д-р Александър Златанов (от дясно на ляво) съобщиха за решението на касата рецепти да издават и джипитата.

Провал на безплатните лекарства от джипитата. Лекарският съюз даде касата на прокурор (Обзор)

КИРИЛ ПЕТКОВ

Ден преди Конституционният съд да се произнесе за указа за назначаването на Кирил Петков, той отново поиска да бъде изслушан (Обзор)

БОЙКО РАШКОВ

Втори избори ЦИК и Рашков не могат да се срещнат, но вицепремиерът не бил и канен

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber