Столичното парно отново поиска вдигане на цената

https://www.24chasa.bg/novini/article/10221491 Столичното парно отново поиска вдигане на цената Столичното парно отново поиска вдигане на цената www.24chasa.bg
Заради високите цени на газа столичната топлофикация иска ново поскъпване на парното.
Заради високите цени на газа столичната топлофикация иска ново поскъпване на парното. СНИМКА: 24 часа

Столичната топлофикация е внесла отново заявление за преразглеждане на цената на парното в КЕВР. Преди това дружеството пратило две писма до регулатора, но нямало отговор. Това е второ искане на топлофикацията за по-високи цени. Първото бе внесено през август и се искаше поскъпване от септември.

От КЕВР не коментираха заявлението, но повториха, че според нормативните актове промяна на цената на топлинната енергия може да става един път на шест месеца, тоест от 1 януари. Дори да се започне промяна на наредбата за ценообразуването на топлинната енергия, това ще отнеме месеци.

В отговор на въпрос на “24 часа” за исканото увеличение на цената на парното от “Топлофикация София” не посочиха процент и откога. Уточниха, че дружеството не иска да увеличава цената за крайните потребители, но държавата и регулаторните органи трябвало да намерят начин да дофинансират разликата между прогресивно нарастващите цени на газа и въглеродните емисии и фиксирана от КЕВР цена.

“Държавата има широк набор от възможности да се намеси и да регулира безпрецедентната ситуация в енергийния сектор, както направиха повечето европейски правителства. В противен случай “Топлофикация София” няма да има възможност да продължи да изпълнява социалните си функции, а и ефектът върху енергийната система би бил унищожителен”, посочиха от компанията.

Заради рекордно високите цени на природния газ столичното парно не можело да събере пари и да плати на “Булгаргаз”.

Шефът на газовата компания Николай Павлов каза по БНР, че “Булгаргаз” е завела второ дело срещу “Топлофикация София”, като този път искът е за 54 млн. лева. Просрочените задължения на столичното дружество за природен газ са 105 милиона, каза той. Целта на делото била да се осигурят паричните потоци на “Булгаргаз”, за да може да се плати авансово на руския и на азерския доставчик. “Влизаме в есенно-зимния сезон. Длъжни сме да предприемем действия за събиране на вземанията, включително и чрез запор на сметки”, каза още Павлов.

В петък по БНР шефът на БЕХ Валентин Николов пък каза, че топлофикацията в столицата очаква загуба от 64 млн. и нагоре, което ще рефлектира върху “Булгаргаз” и БЕХ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Преди дни пътните фирми излязоха на протест заради неизплатените им суми. Министър Виолета Комитова обаче твърди, че ако не се постигне споразумение, с пуснатите обществени поръчки ще се търсят други компании за поддръжката на пътищата.

АПИ не плаща на пътни фирми, но пуска поръчки за 100 млн. лв.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев

МВФ препоръча на България дигитална икономика

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

„Хуауей“ представи HarmonyOS 3.0, пуска я официално в началото на 2022 г.

„Хуауей“ представи HarmonyOS 3.0, пуска я официално в началото на 2022 г.

Делът на китайските марки леки автомобили на вътрешния пазар бележи ръст през септември

Делът на китайските марки леки автомобили на вътрешния пазар бележи ръст през септември

Богомил Николов

Богомил Николов: Цените ще се успокоят до 3-4 месеца

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber