330 кг слънчоглед и 868 кг царевица от декар прибраха в Добричко

https://www.24chasa.bg/novini/article/10214234 330 кг слънчоглед и 868 кг царевица от декар прибраха в Добричко 330 кг слънчоглед и 868 кг царевица от декар прибраха в Добричко www.24chasa.bg
 Важно е да опазите слънчогледа от сеитба до жътва
Важно е да опазите слънчогледа от сеитба до жътва

Най-високият добив от слънчогледа в Добричка област достигнал 330 килограма от декар, съобщават от областната дирекция "Земеделие" за БТА. Добрата реколта от маслодайното семе е отгледана от земеделските стопани в землището на община Генерал Тошево.
Около 627 550 декара от общо 869 701 декара със слънчоглед в Добричкия регион вече са ожънати. Средният добив за цялата област е 298 килограма, посочват от земеделската служба.
Земеделските производители в областта са сред най-големите износители в страната на маслодайно семе. През миналата стопанска година заради сушата арендатори и земеделски кооперации прибраха едва по 186 килограма слънчоглед от около 832 000 декара масиви.
Тази есен най-високият среден добив от царевицата - 868 килограма, е регистриран в община Крушари, допълват от областната дирекция "Земеделие". Фуражното зърно е прибрано в около 193 000 декара от общо 939 000 декара с културата. Средният добив за областта достига 694 килограма при само 340 килограма през миналата година,белязана от сушата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Фермер

Все по-рядко може да се разчита на мляко от български крави.

Млякото от прочутата порода "Българско родопско говедо" изчезва

"За да ни помогне, рамката „От фермата до трапезата“ трябва да се основава на реалистични цели и да предоставя необходимите инструменти за преход, който не отделя екологичната устойчивост от другите два стълба на устойчивостта – икономически и социален“, пише ЕИСК в писмото си до еврокомисар Франс Тимерманс.

Близо 15% ще се свие производството на храни в ЕС вследствие на Зелената сделка

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber