НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

https://www.24chasa.bg/novini/article/10212230 НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли www.24chasa.bg
Много фирми са се възползвали от възможността, която им дава НАП, и са коригирали годишните си финансови отчети.
Много фирми са се възползвали от възможността, която им дава НАП, и са коригирали годишните си финансови отчети. СНИМКА: 24 часа

Само в 33 дружества липсват 28 милиона

Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева.

След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети, данъчните инспектори установили, че в 217 от тези дружества кешът всъщност липсва, то на доста голяма стойност - близо 216 млн. лв. От тях 27,8 млн. лв. са съсредоточени само в 33 от фирмите.

В случая става дума предимно за необосновано високи разходи на собствениците на фирмите за лични нужди, обясниха пред “24 часа” данъчни.

Често срещана практика е те да си купуват коли или други скъпи вещи, за които обаче не могат да намерят веднага разходнооправдателен документ. Затова в годишните финансови отчети счетоводителите им обикновено пишат, че тези пари се намират в брой в самата фирма, защото в противен случай върху разхода трябва да се плати данък, а купената скъпа вещ не винаги може да се добави към активите на фирмата.

Кампанията всъщност е започнала още преди около два месеца и първоначално е обхванала 11 588 рискови дружества, в чиито годишни финансови отчети са забелязани прекалено големи суми пари в брой. Всички те са получили електронни писма или обаждания от информационния център на НАП да си сверят касовите наличности с посоченото в отчетите. По този начин приходната агенция насърчава фирмите доброволно да прегледат отново счетоводните си документи и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

Много от дружествата са се възползвали от тази възможност и са коригирали годишните си финансови отчети. Това е позволено от Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, достатъчно е само фирмата да посочи, че е допуснала техническа грешка. В такъв случай отчетът се подава повторно и несъответствието с действителните касови наличности може да се коригира.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Бизнес

Откритото заседание на КЕВР за цените на доставчика от последна инстанция бе проведено онлайн на 8 октомври.

От 1 ноември падат сметките за ток на 250 000 фирми с 15 до 30 лева на мегаватчас

Госпожа Во Тхи Ан Суан е на официално посещение в България по покана на българската ? колега Илияна Йотова.
Снимки: Президентство

Виетнам може да инвестира в селското стопанство у нас

Търговските вериги в писмо до кабинета: Ограниченията не са обмислени

Търговските вериги в писмо до кабинета: Ограниченията не са обмислени

Техем инвестира 2 милиона лева в сградите, които обслужва у нас

Техем инвестира 2 милиона лева в сградите, които обслужва у нас

Арх. Весела Вълчева-Макгий, управител на „Трипъл Грийн Билдинг Груп – България”

Арх. Весела Вълчева-Макгий: Устойчивото строителство и зелените сгради са бъдещето на индустрията

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

България в топ 5 в ЕС с най-голямо поскъпване на горивата през септември

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber