НЗОК: Безплатни лекарства срещу COVID-19 само за осигурени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10211516 НЗОК: Безплатни лекарства срещу COVID-19 само за осигурени НЗОК: Безплатни лекарства срещу COVID-19 само за осигурени www.24chasa.bg
И трите безплатни лекарства срещу COVID-19 трябва да бъдат взети от една аптека, според правилата на НЗОК.
И трите безплатни лекарства срещу COVID-19 трябва да бъдат взети от една аптека, според правилата на НЗОК. СНИМКА: 24 часа

И трите медикамента трябва да се вземат от една аптека

Пациентите без здравни осигуровки, макар и преминали на преглед през COVID зона, няма да могат да получат безплатни лекарства. Безплатната терапия с различни лекарства, посочени преди дни от Министерството на здравеопазването /МЗ/, се полага на осигурени.

От Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ казали за БТА, че с пари от здравни вноски на здравноосигурените граждани не може да се плащат лекарствата за неосигурените. Този казус трябва дабъде разрешен от държавата, допълниха от НЗОК.

Преди дни от Касата публикуваха Правила за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19 за времето на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на посоченото остро инфекциозно заболяване.

Дори в COVID зона лекарят да изпише на неосигурения пациент някой от посочените от МЗ безплатни медикаменти, рецептата няма да бъде изпълнена в аптеката, обяснил пред лавният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Осигурените пациенти обаче, по думите на Маринов, ще имат затруднения при взимането на безплатните лекарства срещу COVID-19, тъй като НЗОК заплаща до три медикамента, а те задължително всички трябва да бъдат взети от една аптека. Ако в аптеката има само едно от тях, пациентът няма да може да вземе останалите от друга аптека. Остава само възможността болният да си ги закупи, обясни Маринов. Маринов посочи още, че в момента има дефицит на нискомолекулните хепарини, които се прилагат в терапията срещу коронавирусната инфекция.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от Коронавирус

Актуални данни за разпространението на коронавируса към 00:00ч. на 27 октомври

Нов рекорд! 6816 нови случая на COVID, жертвите са 124!

Българско семейство лежи тежко болно от COVID oт десетина дни в болницата на Падуа.

СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Български съпрузи антиваксъри интубирани един до друг в Падуа

Преболедували повторно може да останат без сертификат

Преболедували повторно може да останат без сертификат

Богдан Кирилов СНИМКА: Архив

Всички ваксини, които се поставят в България, са в срок на годност

Кадър: БНТ

Забъркаха български медици във фалшиви новини за ваксините

ДИЯН СТАМАТОВ

Първо връщат в училище първокласници и второкласници

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber