9 от 10 граждани на ЕС твърдо подкрепят науката и технологиите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10210758 9 от 10 граждани на ЕС твърдо подкрепят науката и технологиите 9 от 10 граждани на ЕС твърдо подкрепят науката и технологиите www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Публикуваното днес ново проучване на Евробарометър „Познания и нагласи на европейските граждани към науката и технологиите“ показва, че 9 от всеки 10 граждани на ЕС смятат, че като цяло влиянието на науката и технологиите е положително. Гражданите очакват редица технологии, които понастоящем са в процес на разработване, да окажат положително въздействие върху нашия начин на живот през следващите 20 години, като това са по-специално слънчевата енергия (92 %), ваксините и борбата с инфекциозните болести (86 %) и изкуственият интелект (61 %). Това съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Освен това резултатите показват висок интерес към науката и технологиите (82 %) и желание сред гражданите да научат повече за тях на места като кметства, музеи и библиотеки (54 %). Когато бъдат попитани в кои области научните изследвания и иновациите могат да доведат до промяна, респондентите най-често споменават здравеопазването, медицинските грижи и борбата с изменението на климата. Тези резултати са в съответствие с нарастващия интерес към нови медицински открития, който се е увеличил от 82 % на 86 % от 2010 г. насам.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: Цялостната положителна нагласа към науката и технологиите ни вдъхва увереност, тъй като те са от съществено значение за реагирането спрямо коронавируса, изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и редица други неотложни предизвикателства. В същото време трябва да отговорим на опасенията на гражданите, че ползите от науката и технологиите не са равномерно разпределени, да обърнем по-голямо внимание на свързаните с пола измерения в съдържанието на научните изследвания и да проучим по какъв начин научните изследвания и иновациите могат да бъдат провеждани при по-активното участие на гражданите и другите заинтересовани страни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от TREND Европа

Дроновете намират все по-широко приложение в селското стопанство.

Роботи, дронове, изкуствен интелект излизат на полето

Мария Габриел

Европейският институт за иновации и технологии стимулира с 300 млн. евро културата и творчеството

Младежи
Снимка: Пиксабей

Еврокомисията приканва младите да споделят идеите си за Европейската година на младежта

Все повече лозари във Франция се ориентират към
използването на слънчеви пана при отглеждането на гроздето.

Фотоволтаичното земеделие - новата страст на фермерите в Западна Европа

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Политиките на ЕС, за да стигнат месото и зеленчуците от фермата до пазара

Kонференция за бъдещето на Европа е поредица от дебати и дискусии, на които европейците споделят своите идеи.

Гергана Паси: COVID и серията избори в България ограничават дебата за бъдещето на Европа

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber