Само 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват

https://www.24chasa.bg/novini/article/10209518 Само 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват Само 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват www.24chasa.bg
 СНИМКА: “24 ЧАСА”
СНИМКА: “24 ЧАСА”

Сред напълно безплатните медикаменти обаче има представители и на трите препоръчани групи - антибиотици, антикиагуланти и кортикостероди

Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, като 3 от тях липсват. Останалите 9 също се покриват в голям процент, но пациентите трябва да доплатят. Получава се така, защото групата, в която попадат лекарствата, се покрива 100% от здравната каса, но според механизмите ѝ тя поема напълно реимбурсацията само на най-евтиния сред тях, а 9 от посочените в списъка не отговарят на това условие, затова е нужно доплащането. 

Това обясни Николай Костов, председател на Асоциацята на собствениците на аптеки пред "24 часа". 

Липсващите на пазара лекарства пък, които са част от списъка с всички 18, са еноксапарин, един клопидогрел и два бромхексина, каза още Костов, като в списъка присъства бомхексин под формата на сироп, който вече не се произвежда, и под формата на таблетки, които се намират много трудно.

Те са трайно липсващи у нас поради износи и са необясними причините, поради които са включени.

Въпреки това от наличните 6 напълно безплатни лекарства има представители и на трите основни групи медикаменти, предписвани при COVID - антикоагуланти, кортикостероди и антибиотици, уточни Костов. Това са клопидогрел, дексаметазон, азитромицин, цефуроксим, левофлоксацин.   

По този начин обаче възможносите за избор от лекарства са ограничени. Освен това сред липсващите медикаменти, има такива, които не са взаимозаменяеми като бромхексина например, който е единственият представител на муколитиците, обясни Николай Костов. Еноксапаринът също е незаменяем. 

Извън тях има още 4 лекарства, които са били включени в списъка на касата, но притежателите на разрешение за употреба не са подали заявление за включване.

"Става дума за два надропарина от 0,6 и 0,4 мг, и два клопидогрела", уточни Никлай Костов. 

Той обясни и че от безплатните лекарства могат да се възползват само здравноосигурени пациенти, въпреки появилата се информация, че такива могат да се изпишат и на здравно неосигурени. Допълни и че един човек може да се възползва от от безплатна рецепта само веднъж, а на нея могат да се изпишат до 3 лекарства, чийто период на прием варира, но е максимум 10 дни. Така, ако човек боледува по-дълго, ще трябва да заплати медикаментите, за да продължи лечението си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

Животновъдите получават първите си субсидии от новата кампания

Животновъдите получиха първите 18,6 милиона лева за Кампания 2021

Денис Теофиков

"24 часа" се извинява за 14-те минути, в които видеото за смъртта на Денис Теофиков бе на сайта

Д-р Росен Бенчев е заснет как срещу 110 лева издава сертификат без да постави ваксина на пациент, който ще пътува извън страната.
Кадър: БНТ

Разследват личен лекар от София, ваксинирал фиктивно от месец май

Автомагистрала „Тракия“ СНИМКА: АПИ

Вижте ограниченията на магистралите

Министърът на външните работи Светлан Стоев и вицепрезидентът на Виетнам Во Тхи Ан Суан   Снимка: МВнР

Сътрудничим си с Виетнам в медицината и фармацията

Областният управител Мария Нейкова и директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров.

Областният управител на Бургас към служителите на РЗИ: Зад вас съм!

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber