Косово иска чартъри до българското море, ще рекламира Несебър

https://www.24chasa.bg/novini/article/10205287 Косово иска чартъри до българското море, ще рекламира Несебър Косово иска чартъри до българското море, ще рекламира Несебър www.24chasa.bg
Посланик Плана - вляво, и кметът на Несебър Николай Димитров си направиха обща снимка за спомен в сградата на старото кметство.
Посланик Плана - вляво, и кметът на Несебър Николай Димитров си направиха обща снимка за спомен в сградата на старото кметство.

Косово ще рекламира Несебър и съставните му селища пред гражданите си, за да насочи отново интереса им към перлата на българското Черноморие. За това се договориха кметът Николай Димитров и посланик Делфин Плана в сградата на старото кметство. Негово превъзходителство бе придружен от Мустафе Авдиу, съветник по икономическите и търговски въпроси, и Беким Мисини, втори секретар в посолството, както и от почетния консул на Косово в България Пламен Копчев. Основна тема на разговорите бе туризмът.

„Чували сме много за Несебър и за развитието му през последните години.“, заяви посланик Делфин Плана. И сподели, че през 70-те и 80-те години и на няколко вълни през 90-те българският черноморски курорт е бил сред предпочитаните места за почивка на неговите съграждани. През последните десетилетия обаче се отчита отлив на косовските туристи от нашето Черноморие. Според посланик Плана Несебър е особено привлекателен за младите хора, но също така е познат като курорт с добри условия за семеен туризъм. В тази връзка кметът Николай Димитров сподели, че преди няколко месеца Несебър попада в престижна класация на британското списание „Хелоу“, според която българският град е сред 14-те препоръчаните от изданието дестинации, подходящи за семейства с деца.

По повод рекламата на Несебър в Косово гостите изразиха готовност да организират среща с туроператори и с представители на бизнеса.

„Лесно е да се рекламира Несебър като туристическа дестинация, защото предлага високо качество на услугите.“, заяви посланикът на Косово. А кметът на Несебър Николай Димитров подкрепи думите му, като информира присъстващите, че материалната база, която имат морските курорти в Община Несебър, е на европейско ниво – съвременна, модерна, комфортна и с възможности да удовлетвори и най-изискания туристически вкус.

На срещата бе обсъдена и възможността голям турператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморките ни курорти за около час, а не за 8-9 часа с кола.

Сред разискваните теми бе и сътрудничество в областта на културата като вниманието бе фокусирано върху многобройните фестивалите в Несебър и възможностите за участие в тях на групи от Косово.

Кметът Николай Димитров обърна внимание, че Несебър е побратимен с много градове в чужбина и такива под закрилата на ЮНЕСКО. И даде за пример добрите взаимоотношения в сферата на културата с гръцкия Нея Месемврия и с полския Хожув. По тази линия Димитров и гостите обсъдиха и възможността за сближаване между българския град на ЮНЕСКО и град от Косово, който да интересен със своята вековна история и културни забележителности.

В края на разговора бяха разменени подаръци между страните. Кметът на Несебър получи символа на Прищина, а самият той връчи на госта си рекламни материали и туристически филм за общината. Снимка за спомен сложи финал на срещата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

Други от България

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

135 решения на новата коалиция са договорени (Инфографика)

Наличните тестовете осигуряват присътвено обучение на малките ученици до 10 декември.

170 хил. вместо 1 млн. теста получи МОН, частните училища купуват собствени (Обзор)

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Цветан Цветанов поздрави във фейсбук евреите за празника Ханука

Румен Радев

Радев свиква парламента на 3 декември

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Минеков иска повече пари за култура в бюджета за догодина

КИРИЛ ДОБРЕВ

Кирил Добрев: Хора от обкръжението на Нинова печелят милиони от обществени поръчки

Покажи още

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

Последно от

  • mila
  • mama
  • zdrave
Следвайте във Viber