Близо 200 човешки истории за пътуването с влак събра кампанията „Линии на живота”

Представителството на Европейската комисия в България проведе инициативата по повод Европейската година на железопътния транспорт, за да напомни за позитивната емоция и промяната, която носят устойчивите начини на придвижване.

Близо 200 човека се включиха в кампанията „Линии на живота” на Представителството на Европейската комисия в България и People of Sofia и разказаха своите спомени и истории, свързани с пътуването с влак по повод Европейската година на железопътния транспорт. Кампанията стартира в началото на лятото с цел да ни напомни колко е важно да изберем зелените начини на придвижване, за да останем свързани — помежду си, с Европа, с миналото и бъдещето, с природата.

През летните месеци фотографската платформа People of Sofia пропътува 9 от най-емблематичните железопътни маршрути в страната, за да ни срещне с истории, свързани с жп линиите — истории на влакове, гари, ключови факти и събития от началото на железопътния транспорт у нас, и разкази на истински хора, чийто живот е бил повлиян от железниците. Камерата на фотографа Вихрен Георгиев запечата 24 от тези истории и покани още десетки българи да споделят своите разкази и да участват в томболата за европейско пътешествие за двама с влак.

Победителят, избран в томбола от всички участници, е Цветелина Ангелова от Благоевград. Ето какво сподели тя в Instagram: “Eдно от най-вълнуващите ми изживявания с влака беше, когато спря за около 20 минути престой на гара Дяково, която е по средата на нищото и никога не бях обръщала внимание, колко красиво е там. Моменти като този са запомнящи се и винаги вълнуващи, защото ти дават усещане за истинско пътуване и опознаване на новото.”

Железопътни линии пресичат България от 1866 г. до днес и свързват хора и места като своеобразни линии на живота. И до днес железопътният транспорт остава най-устойчивият и достъпен начин за пътуване в контекста на ЕС. С избора си да пътува с влак, всеки европейски гражданин може да намали над 5 пъти отделянето на вредни емисии от пътуването си в природата. Освен с най-малък дял вредни емисии, този транспорт е и с най-малък брой произшествия, което го превръща също в безопасен начин на пътуване.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още